Първо, трябва да се направи разлика от какъв характер е разстройството – вирусен, бактериален или от настинка. Разстройство децата получават и след лечение с антибиотици, когато медицинските специалисти не са съобразили много дозировките или пък са прекалили твърде от даването на антибиотици.

Независимо от причината, първото нещо, което можете и трябва да направите, е да се консултирате с наблюдаващия ви лекар. Не ви препоръчвам “прегледи” по телефона – медицината е приложна наука, в която докторът трябва да види детето с очите си: как изглежда, какъв е цветът на лицето му, как се държи…

Независимо от това, при диарийния синдром има няколко важни неща:

1. При диария детето губи много течности и СОЛИ, затова трябва да се прави рехидриране. Това можете да правите, като давате на мъника течности – колкото повече, толкова по-добре. За предпочитане са пресни сокове от кисели плодове- кайсии, компот от дюли, моркови, джанки. От чайовете добра работа вършат чай от жълт кантарион,  чай от бял равнец, чай от джоджен, чай от дюлеви листа. В аптеките се продават едни прахчета – Хидратин алфа – те съдържат необходимите за организма соли и е редно да ги включите заедно с дажбата на течности. Няколко препоръки- не наливайте детето да изпива много течности наведнъж – децата имат малък обем на стомаха и това може да доведе само до повръщане – дава се на често по лъжичка или по колкото детето може да изпие само.

От готовите продукти можете да давате сока на ХИП – ORS, рехидриращите прахчета на Хумана, както и самата Лечебна хумана при по-малки деца.

Чайовете не ги варете – тези, които ви написах, само се попарват в порцеланов съд и след като изстинат, се прецеждат с тензух или пластмасова цедка- не ползвайте метални цедки.

2. При разстройство се спират всякакви източници на захар– мед, захар в чая, вафли, бисквити, сладкиши, бонбони и прочее. Обратно, преминава се на сухари, препечен хляб, солети, коричката на хляба. Много добра работа върши вареният ориз – давайте на детето варен ориз с малко сол. Можете да ползвате и детските каши с ориз, понеже са овкусени малко по-добре от простия бял ориз.

Също така, трябва да се изключат мазнините – маргарин, масло, олио, понеже те самите имат слабителен ефект.
3. По принцип, лекарства при  малки деца не ви препоръчвам, освен ако лекарите не решат, че е много наложително. Има една група препарати, които са практически безвредни за децата – Ентерол прахчета, Смекта прахчета. Био-гайа капки, Ентеросан таблетки, Лактофлор таблетки и капсули, Линекс капсули (това са пробиотици- служат за нормализиране на чревната флора и по този начин регулират преминаването на храната през червата, абсолютно-задължителни препарати, когато причината за разствойството се очаква да е от силни антибиотици.)

4. При силни, воднисти разствойства, се включват и прахчетата Хидрасек – те са два вида – 10мг (за кърмачета и до 30 месеца) и 30мг – за по-големи деца. При доста по-силни състояния се включва лоперамид (имодиум, лопедиум, стоперан, диаростад). Последният препарат се дава само под лекарски контрол при малки деца!

Надявам се да съм ви бил полезен!

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

Advertisements