Значение на транзитиращия Сатурн

Сатурн е една от най-важните планети за изследване във вашите транзити, понеже представлява начина, по който виждате и изживявате вселената, която сами сте създали. Положението на транзитиращия Сатурн във вашата карта показва онази част от вашия живот, която бива изследвана и подложена на проверка в съответното време. Домът, в който се намира Сатурн, показва областите на най-голямо напрежение във вашия живот, към които трябва да насочите най-непосредствено внимание. Планетите, които Сатурн транзитира в рождената ви карта, представляват енергиите във вашия живот, които са поставени пред предизвикателство, и поведенческите модели, които се нуждаят от изследване.

Мнозина изживяват Сатурновите транзити сякаш Сатурн е външна сила, която е напълно невъзможно да бъде контролирана. Често Сатурновият транзит изглежда като плод на съдбата, обикновено на неприятната съдба. Но вие трябва да разберете, че Сатурн представлява начина, по който програмирате своята вселена на най-дълбоко, на най-фундаментално ниво. Следователно, енергията на Сатурновия транзит никога не е чисто външна. Ако съзнателният ви ум избягва отговорността за случващото се, несъзнателният ум се намесва, програмирайки събитието несъзнателно. Вие не усещате последиците, докато външният свят не реагира и не възникне “фаталното” събитие, което не е нищо повече от отговор на вселената на вашите собствени действия.

Без значение колко неприятен изглежда един Сатурнов транзит, той представлява онова, което вие наистина искате в живота, и ви помага да го получите. Повечето хора нямат представа какво всъщност искат. Ако напълно разбирате своите нужди и желания, ще откриете, че Сатурн просто предизвиква тяхното проявление. “Загубите”, които Сатурн причинява, са на неща, които не желаете и от които не се нуждаете. Без значение колко много мислите, че ги искате, оставете ги да си отидат, особено отношенията, които Сатурн би прекратил.

Когато Сатурн транзитира дом от хороскопа, трябва да внимавате много за делата на този дом. Това не означава, че всичко в този дом върви на зле, а че трябва да насочите съзнанието си там и да откриете начина, по който да се отнасяте към тези дела. Ако сте в добра позиция, т.е. в подходяща за съответния момент от вашия живот, транзитът ще заздрави и структурира този дом вместо вас. Ако не сте в добра позиция, Сатурн ще донесе големи промени, и то толкова по-неприятни, колкото повече им се противопоставяте.

Депресия, тъга, физическа и емоционална загуба са все белези за това, че не сте добре приспособени към проблемите на домовете и знаците, управлявани от Сатурн. Все пак не се плашете, ако изпитвате такива чувства. Те са нормални отговори. Много малко хора са в такъв контакт със себе си, че да реагират позитивно към Сатурн. В действителност Сатурн е учителят, той е всеки един от нас, преподаващ на себе си урока за истинската ни същност.

Сатурн в Първи дом

Този транзит представлява ново начало на вътрешен растеж. Периодът, в който Сатурн прекосяваше Асцендента, беше време за премахване на онези аспекти от вашия живот, които вече не играеха валидна роля, време, когато се завършваха проектите. Когато Сатурн продължава да транзитира първия ви дом, вашите отговорности са все така тежки, но постиженията ви могат също да бъдат големи. По време на този транзит не е добра идея да започвате нови широкообхватни проекти, които ще изискват години за завършването си. Очевидно ще трябва да се занимавате с неща, които могат да бъдат направени в по-кратки срокове. Не използвайте този транзит като оправдание, за да бездействате и изчаквате по-благоприятно време.

Сега е времето да насочите вниманието си навътре. Тъкмо сте приключили четиринадесетгодишен период, в който вниманието ви е било насочено предимно върху взаимодействията с другите, към вашия социален живот. Докато сте изграждали богат и сложен външен свят, може би сте останали доста неосведомени за онова, което се случва вътре във вас. Сега е времето да се обърнете навътре и да преподредите себе си, където е необходимо. Това преструктуриране ще отнеме няколко години, но не бързайте. Вие сте научили маса неща за света, сега научете за себе си. Какво наистина желаете и от какво имате нужда? Какво сте научили за себе си през последните няколко години? Трябва да разберете кой сте със своите собствени понятия, не с понятията на другите хора.

Без значение какъв тип личност сте, това е време за обръщане навътре и за вглеждане в себе си. Колкото повече влизате във връзка със себе си през следващите няколко години, толкова по-успешни ще бъдете в бъдеще.

Сатурн разполага с начин да ви принуди да се заемете с подходящите въпроси. Тъй като е време да се отправи погледът навътре, очевидно ще се създадат усложнения, ако сте поели ангажименти във външния свят. Ако тези ангажименти препречват пътя на насочената навътре енергия, ще имате неприятности с тях. Може да почувствате, че нямате сили да се справите. Може да се почувствате изоставен и уморен. Ако сте естествено склонен към интроспекция, вашата склонност вероятно ще се усили. Често хората преживяват значителни провали в работата си по това време, защото работата ги разсейва от изправянето пред себе си.

Това е отлично време за всякакъв вид психотерапия, работа върху човешкия потенциал или развитие на осъзнаването. Налага се да се отучите от всички неправилни и неточни начини да мислите за себе си, които сте научили от другите. Имате нужда да узнаете кой сте. Едва тогава можете истински да положите основите за преструктуриране на вътрешния си живот. Това трябва да предхожда преструктурирането на външния ви живот, което ще се случи след около четиринадесет години, считано от сега.

Сатурн във Втори дом

Когато Сатурн транзитираше първия ви дом, трябваше да научите кой сте всъщност според вашите собствени понятия. Сега, когато Сатурн навлиза във втория ви дом, трябва да научите какво е наистина важно за вас, какво наистина цените. Това не означава само материални неща, а също психологически, духовни и морални стойности. На практика те могат да преобладават над материалните ценности, ако представляват областта, където трябва да работите върху проумяването на самия себе си.

Много от старите текстове обсъждат този транзит като време на финансови загуби и бедност. Това не е задължително вярно, въпреки че може и да бъде. Ако материалното благополучие ви пречи да откривате своите истински ценности, е много вероятно да преживеете финансови загуби. Ако ли не, то обстоятелствата около вас вероятно ще бъдат наред. Дори и в този случай, обаче, може да се чувствате финансово несигурни в този период. Контролът над вашите материални притежания може да изглежда, сякаш се изплъзва от ръцете ви. Ето защо вие работите здраво, за да удържате хода на нещата такъв, какъвто го искате. Но постарайте се да не допускате страхът и финансовата несигурност да насочват живота ви сега, защото това ще отвлече вниманието от задачата за преподреждане на ценностната ви система на вътрешно психологическо ниво. Най-добрият начин на действие е да организирате финансите си възможно най-добре, за да не се налага да им обръщате много внимание. Ако бъдете погълнати в парични дела, те ще бъдат извор на неприятности.

Вашите материални притежания отразяват това, което цените в психологически план. Ако не осъзнавате своите вътрешни ценности, вашите притежания ще отразяват тази неосъзнатост, т.е. те вярно ще показват кой сте вие. Те ще изискват много повече усилия, защото в действителност не са естествени за вас. И отгоре на всичко, вашето изживяване на материалните притежания ще изглежда да е извън вашия контрол! Когато откриете истинските си нужди в тази област, те могат да бъдат съвсем различни от онова, което сте си мислели и което обикновено е онова, което сте научени да мислите. Повечето неблагополучия с притежанията възникват, защото има съществен разрив между това, което мислите, че трябва да искате, и онова, което наистина искате.

Бъдете внимателни с финансите си и бъдете икономични. И най-вече, не се занимавайте с тях повече отколкото ви е необходимо, за да функционирате във всекидневния живот.

Сатурн в Трети дом

Сатурновият транзит през този дом завършва фазата на вътрешна подготовка и среща със себе си, които започнаха преди няколко години с транзита на Сатурн в първи дом. Основният проблем, с който ще се сблъскате по това време, е фактическото структуриране на ума ви и как той действа на всекидневно ниво, с други думи, вашите ежедневни мисловни модели, становища, навици, говорни стилове и начини за изслушване на другите. Нормално вие приемате тези неща за даденост и не мислите за тях особено много. Но те са много важни за подредбата на вашия свят.

Трети дом е домът на непосредственото обкръжение, както и на всекидневните аспекти на вашия ум. Непосредствената ви среда е част от вашия свят, която е най-много засегната от вашите несъзнателни мисловни модели, становища и навици. И, разбира се, тя е силно повлияна от вашия начин да общувате с другите. Ето защо трябва да разберете тези области напълно, за да можете да осъществявате по-голям контрол върху ежедневния си живот.

Когато се сблъскате с този аспект на самите себе си, вероятно ще намерите за необходимо да извършите големи промени. Дори да не разберете това, промените ще се случат автоматично. Във всеки случай, когато тези промени се проявят, е възможно да изпитате трудности с хора, които са така свикнали с вашите стари привички, че не могат да се справят с новите. Може да имате неприятности с хора в непосредствената ви среда, особено с роднини и близки съседи. Тези промени може да предизвикат у вас обезкуражаване и неспособност да общувате с готовността, с която сте свикнали. Това е разбираемо, но не е много добър начин да управлявате ситуацията; само влошава нещата.

Когато научите какво се случва във вашия ум, може да ви бъде доста трудно да приемете себе си. Това води до депресия, оттегляне и общо чувство на обезкуражаване. Трябва да се научите да наблюдавате случващото се безстрастно, без да правите оценки. Необходимо е да се съсредоточите върху това, което е, а не върху онова, което мислите, че трябва да бъде. Това е особено вярно сега, защото се налага да пренаредите своите представи за онова, което трябва да бъде, за да отразяват вашите възможности по-прецизно. Енергиите на Сатурн могат да ви накарат да живеете в съгласие с идеали, които нямат нищо общо с вашата или чиято и да било друга действителност, ако се заемете с оценъчни съждения. Когато живеете за такива Сатурнови абстракции, вие не живеете за никого и за нищо!

Когато Сатурн завършва този транзит, вниманието ви ще се отдалечи от интереса към вътрешните истини. Още веднъж ще започнете да се занимавате с това как вашият вътрешен свят се отнася към външния свят. Ако сте личност, определяща успеха изцяло с външни категории, може да чувствате, че идва краят на един фрустриращ период, макар и не на провал, а на учение.

Сатурн в Четвърти дом

Това е изключително важен транзит на Сатурн. По това време ще се съсредоточите върху най-личния ви и домашен живот, тъй като това е областта, в която се налага да се работи сега. Всякакви проблеми в домашния ви живот ще се изострят по това време и ще трябва да се заемете с всичко, с което сте се примирявали, но в действителност не сте се справяли. Следователно ефектите от този транзит се простират от проста реорганизация на домашната ви среда до общо преустройство на личните ви отношения и контакти, засягащи домашния ви живот. Вашият дом може да се превърне в огромно бреме поради плащания, ремонти и други подобни задължения.

Важни задачи от вашия предишен живот често възстановяват своята значимост сега, особено ако в миналото не са били разрешени. По тази причина това е особено подходящо време да влезете във връзка с най-интимната си същност чрез психотерапия или други техники за осъзнаване и разширяване на съзнанието.

През този период може да се наложи да поемете родителски отговорности за някого, не задължително за свое дете, или пък може да откриете някого, който да изиграе родителска роля за вас. Ако намерите “родител”, обаче, уверете се, че тази ситуация в крайна сметка ще доведе до отстояване на вашата независимост. Убедете се, че това е градивна връзка за вас, а не начало на дългосрочна зависимост, която би се оказала вредна в следващите години.

По това време един период на няколкогодишна подготовка отива към своя край. Вие сте готови да излезете от относителната летаргия, поне в понятията на външния успех, и да се придвижите нагоре и напред за постигане на своите цели. Но трябва да стартирате скромно. Четвърти дом играе ролята на основа на вашия хороскоп и трябва да внимавате за осигуряването и изграждането на тази основа. Това е, което стои зад външния ви интерес към физическия дом. В действителност то е вашият вътрешен “дом”, за който се грижите, което е причината това да е толкова подходящо време да се включите в психотерапия. Вътрешни проблеми, които не бъдат изяснени сега, ще бъдат източник на повечето от проблемите по личния ви път през следващите четиринадесет години. Четвърти дом е противоположен на десетия дом на кариерата и социалния статус. Всякакви отрицателни фактори, работещи тук, ще се противопоставят на успешните ви постижения по-късно. Това е време за нови начала, затова се подгответе за добър старт.

Сатурн в Пети дом

През този период ще научите повече за себе си и за това как да изразявате себе си по възможно най-добрия начин. Но ще се наложи да поработите за този резултат: той няма да се получи от само себе си. Ще трябва да действате внимателно и организирано. Макар пети дом обичайно да се разглежда като дом на развлеченията и удоволствията, транзитът на Сатурн през него не изглежда да е много забавен. Той изглежда сякаш всичко в живота ви трябва да има учебен ефект, някаква поука. По време на Сатурновия транзит през предходните домове вие предефинирахте и преструктурирахте вътрешната си същност. Сега ще започнете да придавате на тази същност нова форма посредством взаимодействие с другите.

Области, традиционно свързвани с пети дом, могат да се превърнат в бреме в този период. Ще се наложи да обръщате внимание на тези неща, тъй като те няма да се погрижат сами за себе си. Например, децата може да станат тежко задължение по разни причини. Любовните афери могат доста да се усложнят, особено ако не позволяват на съвсем скоро преподредената ви същност да се изрази. В любовна връзка с вас може да бъде въвлечено по-възрастно лице, действащо почти като ваш родител. Или пък вие може да изиграете тази роля спрямо някой по-млад от вас. Първо трябва да осъзнаете определени аспекти от вашата същност чрез интензивна емоционална връзка с друга личност. Дори да е неприятна връзката, тя би могла да се окаже положително и развиващо ви изживяване.

По време на този транзит може просто да се въздържате от взаимоотношения с другите. Това е разбираемо, защото всяка връзка поставя предизвикателства, но вие не бива просто да ги отбягвате. Правейки така, вие отхвърляте преживяването на онова, в което сте се превърнали, а то е така необходимо за правилното ви развитие в този период. Ако чувствате, че искате една връзка, но възможностите ви изглежда да се осуетяват, изследвайте истинските си чувства. Обикновено ще откриете, че подсъзнателно избягвате хора, които са подходящи за вас, за да избегнете противопоставянето, от което се страхувате.

Пети дом е също дом на хазарта, спекулациите и други подобни рискове. Важно е да се отбележи, че тези действия не са съвсем съзвучни с методичната и трудолюбива натура на Сатурн. Не поемайте подобни рискове по това време, тъй като няма вероятност да сработят.

Всичко, което произвеждате по това време, ще бъде резултат от усилена работа. Ще имате много по-дисциплиниран подход към творческа активност, отколкото сте имали в миналото. Така и трябва да бъде, защото отново целта е да проумеете себе си чрез внимателна, дисциплинирана дейност. В този случай дейност означава да придадеш форма на нещо чрез собствени усилия. Този принцип е приложим, независимо дали сте артистичен или не. Всеки от нас е творец по определен начин.

Сатурн в Шести дом

Това е критичен период във вашето развитие. Когато Сатурн напуска този дом и пресича куспидата на седми дом, вашите усилия да постигнете целите си и да удовлетворите амбициите си ще започнат да дават конкретен плод, ако сте се справили както трябва с шести дом. Дори да не сте получили кой знае какво признание за своите усилия в изминалите няколко години, ще започнете да го получавате тогава.

Транзитът на Сатурн през шести дом може да се сравни с подготовка за дебют. Необходимо е да вложите всичко, за да можете да направите максимален удар. Следователно това е време за много тежки отговорности и сериозна работа. Навремени тези отговорности може да изглеждат непосилни и вие може да се чувствате неравностойни спрямо предизвикателствата. Ако работите, може да намирате за трудно да живеете съобразно изискванията на работодателя ви, което е възможно да доведе до усложнения в работата. Тази ситуация се влошава от чувството ви, че и да бяхте свършили нещата по-добре, пак не бихте били адекватно оценени и възмездени за усилията си. И вероятно бихте били прави, поне на пръв поглед. Но в перспектива, ако изтърпите, трудът ще бъде възнаграден.

Вашата сила на въздействие като човешко същество ще бъде изпитана през това време. Ето защо ще трябва да се приведете във форма в множество области, особено в работата и професионалните дела. По-късно ще бъдете поставени в по-публична позиция, където ще ви бъде по-трудно да правите необходимите промени.

Сдържайте вашите енергии сега, за да посветите себе си по-резултатно на онова, което трябва да бъде направено. Ако пилеете и разпръсквате енергията си, няма да ви стигне впоследствие. А ако се опитате да компенсирате с извънреден изблик на енергия, може да пострада здравето ви. Шести дом е също така дом на здравето. Отнасяйте се към тялото си като към инструмент, за който трябва добре да се грижите, за да постигнете желаната цел. Ако грохнете здравословно по време на този транзит, трябва да изследвате начина, по който боравите с физическите енергии като цяло. Направете каквито промени са необходими, така че вашият начин на живот да отразява по-прецизно вътрешната ви реалност. Вашето тяло и вашият ум трябва да са във форма за предстоящата поява на енергиите ви във външния свят, където всеки може да ги забележи по-ясно. И това ще се случи скоро.

Сатурн в Седми дом

Транзитът на Сатурн през този дом представлява кулминацията в процеса, започнал преди четиринадесет години, когато Сатурн влезе в първи дом. Нуждата тогава бе да предефинирате себе си със свои собствени понятия. Сега трябва да изживеете себе си чрез сблъсъци очи в очи с другите, чрез партньорства и интимни връзки. Близките отношения са сферата на внимание.

По време на този транзит ще откриете, че близките ви обвързвания с другите ви подлагат на изпит и поставят пред вас повишени изисквания. Често това ще бъдат източниците на на затруднения в живота ви и ще се изискват сериозни усилия от ваша страна, за да се справяте с тях. Някои отношения ще се прекратят, понеже имат по-големи изисквания отколкото стойност. Този транзит често съвпада с прекратяване на брак. Дори и стабилна брачна връзка ще бъде принудена да се изправи пред слабите си места, когато един от партньорите има транзитиращ Сатурн в седми дом.

Сътрудниците ви ще имат по-големи изисквания към вас отколкото преди, защото те ви разглеждат като човек, който може да завършва нещата, и те ще искат да доказвате това. Това ни отвежда до другата основна тема във връзка с транзита на Сатурн през този дом.

Влизайки в този дом, Сатурн още веднъж се появява над хоризонта на вашата рождена карта. Това означава, че вашето внимание отново е съсредоточено предимно далеч от вътрешния ви свят, навън към обществения живот. Ако сте се подготвяли както трябва през последните четиринадесет години, узнавайки кой и какво в действителност сте, какво можете и какво не можете да правите, то сега ще започнете да получавате признание. Но този дом предизвиква изпитание на вашите умения посредством противопоставяне с другите. Това може да бъде особено очевидно във вашата професия, но се отнася еднакво и за личния ви живот. Това е още един фактор за брачни несгоди, съпровождащ този транзит. Колкото по-добре се справяте с тези противопоставяния, толкова по-добре ще се чувства вашата връзка в непосредствено близкото бъдеще. В основата си тази ситуация е твърде проста. Трябва да правите най-доброто, на което сте способни, във всяка отделна задача и трябва да разбирате естеството на връзката ви с другите. Какви точно са вашите очаквания спрямо тях и техните очаквания към вас? С други думи, какви споразумения сте сключили с другите? В момента, в който узнаете това, съобразете се с тях. Не е толкова ужасяващо важно какви са споразуменията, важното е да ги спазвате. Това е основополагащият изпит на този транзит.

Сатурн в Осми дом

Този транзит поставя във фокуса финансите и притежанията, които имате заедно с другите. В по-общ план поставя под съмнение по-значителните преображения, които сте претърпели.

Не е достатъчно просто да знаете кой сте и как се отнасяте с другите. Трябва също така да приемете ценностите на другите хора. Трябва да се научите да живеете с техните ценности и да ги вграждате съзидателно в своя живот, без да разрушавате собствената си индивидуалност. С транзитиращ Сатурн в този дом ще почувствате този проблем, често посредством конфликт с ценностите на другите. Пътят към средствата на другите хора може да е пресечен за вас и те да са недостъпни, когато вие си мислите, че имате нужда от тях. Конкретен пример за това може да бъде неполучаването на банков кредит, понеже не отговаряте на банковите условия. Или пък в брака, вашият партньор може да се намира в труден финансов период, което ви лишава от привичен източник на доход. По време на този транзит не можете да разчитате на другите за каквато и да било материална подкрепа. Те може да нямат пари или да не желаят да ги споделят с вас сега. Би било добра идея да се поставите в такова положение, в което да не зависите от средствата на някого другиго.

Осмият дом е също така дом на големите преображения в живота, включително смъртта. Все пак трябва веднага да се каже, че вашата собствена смърт е изключително малко вероятен резултат от транзита на Сатурн в осми дом. Ако въобще се случи смъртта да влезе в живота ви през това време, вероятно това ще бъде нечия чужда смърт. Или пък вие внезапно ще се замислите за вашата собствена смъртност. Възможно е да размишлявате за смъртта по-често.

Тъкмо завършихте фаза на интензивен обмен с другите, който ви даде възможност да определите себе си чрез осъзнаване на начина, по който се отнасяте с хората. Тази фаза е повече или по-малко приключена и сега възниква въпросът за какво е всичко това. През този период е вероятно да преразгледате промените, които сте преживели през годините, откакто Сатурн пресече асцендента ви, и да се опитате да разгадаете модела. Чрез този анализ се надявате да стигнете до разбиране за това накъде вървите. Този процес и приучаването към разбиране на ресурсите и ценностите на другите хора ще ви подготви за транзита на Сатурн към съвпад с Медиум Цели, предстоящ след няколко години. Също така ще узнаете ограниченията на вашите собствени ресурси и степента, до която трябва да си сътрудничите с другите и да зависите от тях.

Сатурн в Девети дом

По това време се приближавате към житейски връх, когато всичките ви амбиции и усилия трябва да родят най-големия си плод. Този връх ще бъде достигнат по време на транзита на Сатурн през десети дом. Сега, докато Сатурн транзитира девети дом, вашите възгледи за живота се стабилизират. Вие разбирате правилата на игрите, в които сте въвлечени, и се съсредоточавате върху това как да играете по-умело. В тази фаза от цикъла на Сатурн вашето разбиране за себе си и за начина ви на живот е достигнало връхната си точка. Ако сега не знаете кой сте, вероятно ще трябва да чакате до следващия цикъл, за да узнаете – около седем до девет години отсега нататък.

Тук все пак е налице опасност. Изкусително е да допуснете, че сте стигнали до точката на съвършеното разбиране, така че може да станете тесногръд, освен ако не запазите отворен ума си за нови открития по отношение на себе си и на света. Нека вашата житейска философия бъде пътеводна нишка, а не усмирителна риза. Ако допуснете, че знаете всичко, може внезапно да откриете, че губите “играта”. Колкото и да е странно, правни проблеми могат да бъдат проявлението на този проблем, тъй като девети дом е също дом на закона.

По-старите авторитети заявяват, че този транзит е опасен за дълги пътувания, но това не е така, освен ако планетарни аспекти в рождения ви девети дом не подсказват, че сте силно предразположени към злополуки. Но това може да означава, че може да предприемете дълги пътувания, по-скоро за да се учите или за да изпълнявате ангажименти, отколкото за удоволствие.

Ще бъдете привлечени от всички теми, отнасящи се до по-висше съзнание, такива като религия, метафизика или философия, както и от правото във висшия му смисъл. Но също така ви занимават и практическите резултати. Вие се появявате на сцена, където ще бъде изпитана въздействената ви сила като човешко същество, така че не е време за абстракции, освен ако те не ви помагат реално да придобиете по-категорично схващане за действителния свят. Вашият подход към учението е много прагматичен в този период. Разбирането, което получавате в този дом, ще бъде от огромна полза за вас, когато се изправите пред транзита на Сатрун в десети дом.

Сатурн в Десети дом

По много начини транзитът на Сатурн в този дом представлява жътва. През това време ще изпитате последиците от приготовленията, които сте правили през последните двадесет до двадесет и четири години. Ако сте се подготвили добре, резултатите могат да бъдат отлични, но онова, което не е било добре подготвено, ще бъде основа за трудностите, с които ще се сблъскате.

В професионалния ви живот ще получите много отговорности. Ако въобще трябва някога да станете лидер, то ще е сега. Ако имате амбиция за лидерство, това ще е периодът на голямото постижение. Ако предпочитате да нямате такива отговорности, това може да бъде обременително време за вас, но все пак продуктивно, ако му позволите.

В личното си развитие ще действате с най-съвършеното си чувство за това кой и какво сте във всички области. Десети дом управлява онези аспекти от вашия живот, които наистина представят вашата личност, изразена чрез уникалните ви таланти. По това време ще имате най-голямата възможност да направите впечатление на света като индивидуалност.

Но това може също така да бъде катастрофален период. Отрицателни енергии, които сте освободили в миналото, могат да имат отрицателни последствия сега. Президентът Никсън подаде оставка по време на този транзит. В миналото той бе си създал огромна опозиция, голямо множество от хора, които желаеха той да си отиде. Той допринесе за своето падане от власт и с неетичното си поведение. Сатурновият транзит през този дом е особено опасен, ако са налице трудни аспекти с планети в рождения ви десети дом. Дори да е така, вие можете да контролирате резултатите от този транзит, като се подготвяте внимателно и не хващате никакви преки пътеки, докато вървите към върха.

Друга опасност, която може да се появи по време на този транзит, е да се съсредоточите толкова много върху външни неща – вашата работа, обществен престиж, статус и др., така че да недогледате случващото се в личния ви живот. Ето затова беше толкова важно четиринадесет години по-рано, когато Сатурн транзитираше четвъртия ви дом, да поставите здрави основи в личния си живот. Всяко нещо, направено зле в тази област, може да бъде източник на проблеми сега и да опорочи всеки успех, на който се радвате сега.

Въпреки всичко, ако сте подготвени добре в последните няколко години, това може да бъде един от най-благодарните периоди в живота ви, защото сте заслужили всеки миг от него.

Сатурн в Единадесети дом

По това време основната ви задача е да интегрирате индивидуалната си същност с някакъв вид групова изразност. Към каквато и група да принадлежите, тя ще изиква от вас да се интегрирате. По време на Сатурновия транзит във вашия десети дом имахте възможността да блестите и да се реализирате като личност. Сега другите изискват да се присъедините към тях и да не бъдете звезда сами за себе си. Въобще, във всеки случай този транзит е продължение на силния период в живота ви, който трябва да е започнал, когато Сатурн транзитираше десетия ви дом, особено ако сте отговорили на предизвикателствата, предложени от този дом.

Ако намирате за трудно да работите с другите, да сътрудничите на екип, може да почувствате, че колегите и приятелите се вмъкват в пътя ви. Те може да ви товарят с отговорности, които вие не искате. Но както и при транзита в десети дом, ще трябва да се постараете да се съобразите с тези изисквания вместо да ги избягвате, тъй като това е начинът, по който ще бъдете възнаградени.

Единадесети дом е и дом на надеждите и желанията ви, на вашите идеали и цели в живота. По време на този транзит ще разберете дали сте работили ефективно за осъществяването на тези идеали. Сатурн в единадесети дом ще донесе резултатите, които сте се опитвали да постигнете, ако сте подготвени добре. Ако ли не, вашите очаквания ще бъдат разочаровани и ще стане ясно, че няма да получите желаното. В този случай Сатурновият транзит в дванадесети дом ще бъде време за разпад и почистване, така че в следващия цикъл на Сатурн да можете да опитате отново. Повечето хора имат поне два Сатурнови цикъла в живота си. Често първият транзит през единадесети дом не е така успешен както вторият, защото се случва твърде рано в живота, за да може човек да се възползва напълно от предимствата му. Обикновено поне два транзита на Сатурн през хороскопа са необходими, за да натрупате достатъчно опит и зрялост, с които да управлявате хода на събитията по възможно най-добрия начин.

Сатурн в Дванадесети дом

По това време палубите се почистват за нов курс. Сега би трябвало да приключвате всичко, което не е било довършено през последните няколко години. Това не е подходящо време за стартиране на нови проекти, понеже енергия просто не ви е налична, дори да си мислите, че искате да започнете наново.

Дори да не искате да поемете някой проект през тази последна завършваща фаза, обстоятелствата ще ви принудят. Важни елементи от живота ви може да започнат да изчезват и вече да не сте в състояние да изпълнявате дейности, които преди сте извършвали добре. Начините ви да се справяте с хора и ситуации вече не постигат желания ефект. Имате впечатлението, че за да успеете, трябва да промените всичко, обаче все още не знаете как да направите промените. Хората имат склонност да се оттеглят навътре в себе си през този период, за да могат да се настроят по-лесно към случващото се. Много е важно да използвате това време, за да разберете какво сте постигнали и какво не сте успели да постигнете. Не съдете и не оценявайте, просто наблюдавайте и приемайте.

Ако животът ви не се е развил според очакванията ви през последните няколко години, когато Сатурн транзитираше рождените ви десети и единадесети домове, сега имате възможност да разчистите преградите, които са ви попречили да постигнете желаното. Но това усилие няма да роди плод веднага. Това е краят на един цикъл, все още не е началото на нов.

Съблазнително е да изпаднете в отчаяние заради неуспехите, които изглежда ви преследват сега. През това време сте много склонни да се чувствате виновни и да изпадате в черни мисли по повод на недостатъците си. Но тези мисли не са продуктивни, а още по-малко са лечебни. Разберете, че това е време да прочистите остатъците от миналото и да се подготвите за ново начало. Ще усетите натиск за огромни промени в посоката на вашия живот, а така също и в начина на следване на тази посока. Обърнете внимание на този натиск, защото той е първият знак за един нов порядък, който е на път да се появи във вашия живот. Ще преминете през нов цикъл на определяне на индивидуалността си вътре в себе си и по отношение на другите, както и на изпитване на нейното въздействие пред света. Захвърлете негодното, ако намерите такова, и по-добре гледайте напред отколкото назад.

Превод: Пламен Хаджийски