Косата капе от стрес и преумора. Тези. които работят непрекъснато под напрежение, олисяват по-бързо

Косата пада винаги и при всички хора. Въпросът е в количеството. През есента косопадът сеусилва. Това може да е атавистичен реф­лекс, който сме наследили от четириногите или да е свързано с пренастройката в обмяната на веществата. През зимните месеци по-често боледуваме отин­фекции, които дават тла­сък на косопада. Стресът и преумората засилват този процес. Определенароля имат и хормоналните нару­шения.

На главата има 1 милион космени луковици. От тях в активна фаза едновремен­но влизат около150 хиля­ди. Точно те дават началото на новите косми, които ми­нават през 3 стадия – акти­вен растеж,покой и падане. Първият трае от 2 до 10 го­дини и 80 на сто от космите обичайно са в това състоя­ние. Покоят, както е извес­тно, е начало на смъртта. В този стадий космите “пре­карват” около 3 месеца и след това падат.

Всеки ден губим по сто­тина косъма. Успоредно с това други, които са били в дремещ стадий, поникват. Тика през целя живот на човек косата сеобновява около 60 пъти. Броят на космите, които губим все­ки ден, не е ориентир за състоянието. Дори човек да успее да ги преброи и те да са 150- 200, това не вина­ги значи болест. Може да е “сезонен косопад”.

В 80 на сто от случаите косата почва да капе по-ак­тивно при емоционални разстройства, затова в че­лото на рисковите фактори медицинатапоставя стреса. Ако психичното равнове­сие не се възстанови, ни­какви лекарства няма да помогнат.

По тази причина хората, които работят непрекъсна­то под напрежение, по-бър­зо олисяват. При нервно натоварване се отделя пове­чеадреналин. Той наруша­ва транспорта на хранител­ни вещества към косъма за косата и кожата. Извест­но е, че естрогените удъл­жават живота на всекиот­делен косъм и ограничават косопада. Затова, преди раждане косата е хубава, а после, когато нивото на то­зи хормон в кръвта се по­нижи, почва дакапе, става чуплива и лети като пух на всички посоки. Това е ес­тествен процес, който не налага специално лечение. Ако нивото на естрогените паднепрекалено, това може да доведе до точково олисяване. То може да е резултат на кисти в яйчниците. Уве­личаването на андрогенните хормони пъкводи до не­желателно окосмяване по лицето и младежки пъпки. Ако коригираме баланса на хормоните, ще решим и те­зи здравословни проблеми.
– Рязкото отслабване, кога­то губим повече от 10 про­цента от теглото си, също може да причини косопад. Недостигът на желязо е още една причина.Жените са по-засегнати, защото всеки месец губят около 500 мл кръв, което води до недостиг на желязо.
– Лошо се отразяват и раз­личните химикали в храна­та – оцветители, подобрите-ли, консерванти, хормони в месото и други.
-Най-късият ден е през де­кември. Продължител­ността на слънчевото грее­не е 10 часа и половина. Често небето е покрито с облаци. Нощта е 13 часаи половина.
-Недостатъчната светли­на не стимулира епифизата, тя е пасивна, а от нея съ­що зависи хормоналният баланс. Затова през мрач­ните дни освен чегубим настроение, губим и повече косми.

 

Помощ

Магнезиевите соли помагат да победим стреса. Те се съдържат в зелените листни зеленчуци, бобовите растения, гъби, слънчоглед, чесън. От аптеката може да се купи магнезиев сулфат. Достатъчно е на ден да вземам половин чаена лъжичка. Ценният микроелемент е съставна част от много комбинации на шумящи таблетки  – магнезий и цинк, магнезий и калций.

 

Антистресово действие има чаят от жен-шен. Друг вариант са флаконите с жен-шен с пчелно млечице.На ден  могат да се вземат по 1-2 флакона. Подходящи са комбинираните билкови чайове от риган, жълт кантарион и маточина.

 

Трябва да използваме всяка възможност, да сме на открито, на дневна светлина. Достатъчно е да отделяме по 20 минути за разходка на открито или за ходене пеша.

 

Главната причина за косопад при мъже и при жени е излишъкът от тестостерон. Джодженът помага за тази регулация. – 5 г дневно, запарен в 250 г вряла вода. Пие се на две порции.

 

Официалната медицина препоръчва лечение с  хормони и кортизон.  Негова алтернативата, която няма отрицателни странични ефекти, са фитоестрогените. Растителните хормони имат само полезни ефекти. Можем да си ги набавим от соята. Най-просто за приготвяне и консумация е соевото брашно, което може да се купи от диетичните магазини. Две супени лъжици, разбъркани със зеленчуков сос или вода, могат да се  добавят към яденето и това е достатъчно за деня.Подходящо е и соевото сирене, което може да се сложи за кратко в нагорещен тиган и да се подправи със соев сос. Най-полезна обаче е покълналата соя. Серия от биохимични процеси, които съпътстват процеса на покълване, я правят незаменим източник на фитоестрогени. 100 грама кълнове, добавени към която и да е салата, са напълно достатъчни.  Към група на храните, които доставят фитоестрогени, са и бобовите – фасул,  леща, грах, нахут.

 

Различни билки и хранителни добавки също могат да помогнат за регулиране на хормоните.Например лененото семе. Достатъчни са 10 грама на ден, за да се постигне баланс. То може да се смели в кафемелачка и да се разбърка в някаква течност. Може и да се вари, но сурово семе запазва по-добре  качествата си.

 

Подходящи са и препарати, които съдържат нощна иглика.  Гамалиноленовата киселина от билката помага за баланса на хормоните. Тя се съдържа и в овесените ядки.”Поне 3 до 5 пъти седмично трябва да си правим закуска с овесени ядки. Най-простата рецепта е 3 лъжици овесени ядки, 1 пшеничени трици, които се заливат с хладка вода. Към тази каша може да се добави сусам, счукани орехи, бадеми и малко мед за вкус

 

Маска с кисело мляко и зехтин

Маска с кисело мляко и зехтин заздравява и подсилва косъма. Тя се бърка с кисело мляко , към което се добавят 1-2 чаени лъжички зехтин. Косата се маже и отгоре се слага найлонова шапка, която загрява скалпа и улеснява проникването на хранителни вещества. С маската се стои поне 30 минути.

 

Смесена маска за коса: Подобрява структурата на косъма и придава блясък.

  • 1 яйце
  • 2 чаени лъж. рициново масло
  • 1 чаена лъж. оцет
  • 1 суп. лъж. Глицерин

Съставките се смесват при непрекъснато разбъркване. Втрива се в косата, главата се покрива с найлон и хавлиена кърпа, след половин час косата може да се мие.

 

Винаги последното изплакване на косата трябва да е с кисела вода, за да се запази защитният слой на  косъма, чието  Ph 5,5. Това може да се постигне като към една чаша  вода се  добавят 1-2 лъжици лимонов сок, но може и оцет, лимонтузу и т.н.

 

След измиване, втриване на настойка от коприва ( прясна коприва 1 част + етилов спирт 5 части 70% напр. 20 г +100 г), която се разрежда с вода 1:1.В корените може да се втрият също екстракти от репей, репейно масло, полски хвощ.

Д-р Михайлов

Advertisements