• 250 г бира

      • 100 г небет шекер / мед
      • 1 лимон – добре измит, смлян или настърган с корите ( без семките )Варят се 30 мин. на водна баня. Прецежда се.
      • за да се засили лечебният ефект на сиропа, може да се добавят 2 с. л. алкохол  – коняк, ром, мастика.

        Взема се по 1 с. л. през 15, 30 ,60 мин….., в зависимост от силата на кашлицата

 

  •  кромид лук ( настърган ) и мед в отношение 1 : 2.Взема се 5 – 10 Х дневно по 1 чаена лъж. при суха кашлица.

 

ЧАЙ

  • 400 г вода
  •  2-3 ореха, счукани и варени с челуркитеСваля се от котлона, добавят се :
  • 1 чаена лъж. босилек
  • 1 чаена лъж. ИндришеОще 10 минути запарка. Подслажда се с небет шекер.

 

  • черна ряпаИздълбава се пълни се с пудра захар и след няколко часа се образува сок- пие се, пак се зарежда и т.н.

 

ВИНО

  • 200 г кромид лук стърган
  • 100 г мед
  • 750 мл бяло виноКисне 4- 5 дни, цеди се и се доизтисква в тензух. За един курс 4- 6 бутилки.

Профилактичен курс с вино може да се приложи и преди началото и след края на зимния сезон, ако човек е предразположен към различни хронични белодробни заболявания – бронхит, астма и др.

Д-р Михайлов