Базови съставки:

 1. пчелен восък
 2. базово растително масло
 3. етерично масло(по избор)
 4. Вода
                     Необходими съдове:

   1. Външен съд за водната баня
   2. Вътрешен малък съд в който ще се смесват съставките
   3. Лъжичка за разбъркване
   4. Кутиика за готовия крем

Начин на приготвяне:

1. Пригответе си восък, като нарежете няколко кубчета от восъчна пръчица с дължина около 1см. (или настържете от восъчно блокче). Теглото на всяко парченце е около 2 грама. Това ще ви помогне за по-лесното отмерване на нужното количество, и ще спомогне за по-бързото стопяване на восъка.

2. Пригответе си  водна баня и поставете парченцата восък в нея. За предпочитане е вътрешният съд, в който ще се смесват съставките да не е метален. Пуснете котлона на слаба температура, за да се получи равномерно затопляне.

3. Към восъкa добавете базовите масла, които ще използвате за притотвянето на крема. Съотношението восък-базови масла трябва да бъде приблизително 20/80. Ако желаете кремът ви да стане с по-твърда консистенция – добавете повече восък и обратно.

4. Разбъркайте добре, докато се получи прозрачна смес, без трърди частици.

5. Ако желаете крема Ви да стане по-лек, добавете няколко лъжички топла вода като продължавате да бъркате (можете да вземете вода директно от външния съд, който използвате за водна баня).

Желателно е водата да се добавя лъжичка по лъжичка и всяка следваща да се добавя след като първата се е разтворила напълно. Образуването на мехурчета на този етап е нормално:

6. Махнете съда със сместа от водната баня и добавете няколко капки етерично масло . Изборът на вида етерично масло зависи от целта на крема и от вашите лични предпочитания.

Продължете да бъркате, докато сместта постепенно изстива. По този начин ще избегнете образуването на места с неравномерна плътност:

7. Когато сместа придобие матов цвят – изсипете крема в подходящ и чист съд.

    Поздравления! Вие си направихте собствен домашен натурален крем без изкуствени консерванти и вредни съставки!

domashna-kozmetika.com

Advertisements