ПОВРЪЩАНЕ

ВАНА ЗА КРАКАТА – Приготвя се кофа с хладка вода (37°С) и се долива от горещия кран дотолкова, колкото може да се търпи (40- 45°С). Важна подробност е постепенното загряване за 15 мин. Освен при диария, помага при повръщане, главоболие, болки в корема, безсъние и всякакви спастични явления.

Вомитус Хил – Може да се комбинират свещички и капки. Свещичките се слагат след всяко повръщане.

Нукс вомика 5 (9) СН – по 3 зрънца през 10-15- 30 мин. според тежестта на симптомите.

Копър + джоджен – прави се запарка за 5 мин. с по 1 чаена лъж. от двете подправки в чаша вряла вода . Когато поизстине, се дава лъжичка по лъжичка при гадене, повръщане и др. спазми. Тази запарка може да се използва спокойно и при бебета.

Ако повръщането е свързано със страх от сценична изява, тръгване на градина, път: Ignatia 15 CH – 5 зрънца преди съответното събитие и още 5 след това,ако има признаци за повръщане.

Натриев цитрат – ампули – да се дава според листовката.

// Един прост практичен съвет при настъпило повръщане, когато не сте у дома и няма близка аптека. Можете да си “произведете” натриев цитрат по следния начин: в малко вода, около 50 мл., се изстисква малко лимонов сок (откъдето идва цитратния йон) и се добавя щипка сода за хляб (натриев бикарбонат, откъдето идва натриевия йон), може и щипка захар (в аптечния натриев цитрат има и малко глюкоза). Получава се приятна газирана напитка заради отделящия се въглероден двуокис.

Ако се изпие преди да се е разгазирало, има допълнителен ефект против повръщане, тъй като газираното само по себе си помага, на което отчасти се дължи разпространеното мнение, че кока-колата помага при повръщане.

Горната рецепта може дори да си я “поръчате”, ако сте в хотел или в ресторант. Като резервен вариант лимоновия сок може да се замени с лъжичка оцет, като тогава ще се получи натриев ацетат, вместо натриев цитрат, но резултатът от лечението ще е почти същият. Натриевият ацетат обаче има малко по-неприятен вкус и мирис, тъй като мирише като… оцет.

——————————————————————————————————————————————————————–

Повръщането обикновено не е опасно и рядко има за резултат значително обезводняване. Запомнете, че обикновено са необходими най-малко 12 часа тежко повръщане, за да се обезводни значително детето. Тези насоки ще ви помогнат да преминете с детето през периода на повръщане:

 1. Първи етап – силно повръщане на всеки 5 до 30 минути
  През това време не се опитвайте да давате на детето никаква храна или течности, защото то веднага ще ги повърне. Това се нарича тотална почивка на стомаха. Оставете да мине най-лошата част от повръщането.
  Ако детето поиска да пийне нещо, давайте му само малки глътчици и не очаквайте да ги задържи в стомаха си.
 2. Втори етап – повръщането се забавя на 1-2 часа
  Започнете да предлагате на детето малки глътки течност на всеки 5-10 минути. Най – добрият избор са:
  – Орален електролитен разтвор (бел.прев. – в България се предлага Рехидрин), който е с най-добре балансирано съдържание на сол, захар и други електролити
  – Замразена близалка, направена от електролитен разтвор

  Някои предложения, докато се сдобиете с електролитен разтвор:
  – Сок от бяло грозде, леко разреден с вода
  – Кoka kола или нещо подобно (енергийна напитка) – запомнете, те не са идеалният вариант и трябва да бъдат заменени от електролитен резтвор веднага щом е възможно
  Какви течности да НЕ даваме – сок от ябълка, круша или вишна, съдържат много захар и това може да влоши диарията и повръщането

 3. Трети етап – детето повръща само 2-4 пъти на ден или изобщо е спряло
  Можете да опитате някои храни:
  – Леки храни като кракери, препечени филийки, бульон
  – Продължавайте да кърмите
  – Отново включете формулата, ако сте на изкуствено хранене. В началото може да давате половината количество формула, допълнена с още толкова електролитен разтвор – това ще е по-лесно за приемане от стомаха.
  – Продължете да давате течности както е описано по-горе
  Не се притеснявайте, ако детето повръща храната. Може да е било твърде рано отново да започнете да давате храна. Върнете се една стъпка назад към втория етап, докато повръщането отново се успокои.
  – Свещички  – ако детето има температура, а не може да задържи никакво лекарство.
  – Лекарства против повръщане – има свещички, които може да ви бъдат предписани от лекаря за деца над 2-годишна възраст. Те подтискат повръщането и помагат на детето, докато премине най-лошата част. Но трябва да бъдат използвани само ако е абсолютно необходимо.

———————————————————————————————————————————————————————

Признаци за обезводняване:

Леко обезводняване:

* Детето е по-малко активно от обикновено, но все пак играе и е контактно
* Устните са леко сухи
* Пишка малко по-рядко от обикновено

Умерено обезводняване:

* Детето не е активно и не играе, но е контактно
* Задържа погледа си във вашия и ви отговаря
* Устните са сухи и напукани, вътрешността на устата е леко суха
* Няма сълзи, когато плаче, но очите все още изглеждат влажни
* Пишка наполовина на обичайното
* Урината е концентрирана, с цвета на ябълков сок

Тежко обезводняване – потърсете лекарска помощ!

* Детето е отпуснато, неактивно, почти не задържа поглед и не реагира на гласа или докосването ви. Това е дефиницията за летаргия.
* Устните са напукани, вътрешността на устата е суха и лепкава без слюнка
* Няма сълзи, очите са сухи и потънали навътре
* Не пишка в продължение на 12-18 часа
* Особено необичайна раздразнителност наред с другите симптоми
* Бледност
* Ускорен пулс

БЕЛЕЖКА: По-вероятно е детето да се обезводни тежко, ако има и повръщане, и разстройство, отколкото само едното.

// Тест за намален тургор на кожата / намалена кожна еластичност или намалена способност на кожата при издърпване да заеме нормалната си форма. Изследва се чрез защипване на кожна гънка, най-често в коремната област, предмишницата или по-вътрешната страна на бедрото. При нормален тургор кожната гънка при отпускане се изглажда бързо, а при намален тургор – бавно.

Намален тургор на кожата може да се наблюдава при обезводняване дължащо се на повръщане, диария, изпотяване, намален прием на течности, недохранване, бързо сваляне на тегло, топлинен удар, захарен диабет, холера, перитонит и други.

——————————————————————————————————————————————————————

РАЗСТРОЙСТВО

I  12 часова чаена пауза. Чай от кора от нар, червено поддъбиче, цикория, дренки и др.

/Нара действа противоглистно противовъпалително, запичащо. Употребява се при диарии и дезинтерии, кръв в урината и силна менструация.

Употреба: ЗАПАРКА 1 с.л. от корите на нара в 0,5 л. вода. Пие се по 50 мл. 3 пъти дневно преди ядене. Но е много горчиво!/

II  Захранване: I Супа на Моро: цепят се моркови и се вади сърцевината. Варят се 1 час в тенджера под налягане, леко подсоляване.

ІII  Лечебна Хумана. Първата храна след чаената пауза.

І- ІІІ точка се четат на лекции по педиатрия и са с приоритет пред другите мерки.

IV  Банани, леблебия, ориз, картофи, сухар, препечен хляб.

ІV  точка прибавям от себе си. Базира се на значителене опит.

Средства за по- добро храносмилане (несмляната храна причинява разстройство ): 30 % р-р на прополис. 3 пъти по 4- 10 капки в 1 супена лъжица вода, сок, нектар. Или за деца нека сме по-точни, по 1- 2 капки на прием за всяка година живот. 3 годишно дете приема 3- 6 капки на прием. До 1 година- по 2- 3 капки на прием.

Ябълка да се нареже и изчака да потъмнее добре. Тогава се яде. За бебета трябва да се настърже на ситно ренде и се дава като пюре.

Пектин – 1/2 лъжица мед се разбърква с 20- 30 мл топла вода(до 55°), добавят се 1- 2 чаени лъж пектин, разбива се с ножа на миксера и се долива вода до гъстота на желе.

Arsenicum album 9 CH – след всяко изхождане по 3 гранули.

Ентерол – да се дава според листовката.

ПОВРЪЩАНЕ И РАЗСТРОЙСТВО ПРИ КЪРМАЧЕТА

Кърмата е най- добрата храна. Но в случай на остро вирусно заболяване, придружено с повръщане и диария, едно или 2 от кърменията може да се замени с лечебна хумана.

Могат да се приложат разтворени във вода таблетки Лактофлор и да се дават преди кърмене. Всъщност Лактофлор- ът е Биостим, таблетиран от фирмата Кенди. Това е мляко, заквасено с млечнокисели бактерии, които са във висока концентрация и са от голямо значение за възстановяване на нормалната чревна флора и поддържане на имунната система.

Хомеопатичния препарат Туя Оксиденталис 9 СН при ваксиниране – 5 зрънца предния ден, 5 зрънца в деня на ваксиниране и още 5 на следващия. Още 3 приема през ден и по принцип това е достатъчно за едно ваксиниране. При следващата ваксина- отново. Това е средство за възстановяване на променена реактивност. Тя се променя след ваксинации, антибиотици и други агресивни лечения. След ваксинации е възможно да се развият усложнения, ваксинити, а също така и реакции на стомашно-чревния тракт.

Монилия Албиканс 9 СН – по 5 зр. през ден до края на опаковката при проблеми, възникнали след лечение с АБ – евентална гъбична инфекция в устната кухина и т.н.

Calcarea phosphorica 9 CH – 2 х 3 зрънца – при диария от прорязване на зъбки.


СЪЧЕТАВАНЕ НА ХРАНИТЕ ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНАТ ПОВРЪЩАНЕ И ДИАРИЯ

Прясното мляко – отделно от други храни, защото се превръща на извара в стомаха и започват гниене и ферментация.

Кисело мляко, домати и плодове – половин час преди храна или 2 часа след нея.

Лоши комбинации – примери: баница и кисело мляко, пица и спагети с доматени заливки и кетчуп, сърми с кисело зеле, лютики, торти , пасти и пр. десерти, крем карамел, домати и хляб, домати и картофи (гювеч) , фасул с домати,и т.н.

Мазнините и техните източници са неутрални и се съчетават с всичко: олио, зехтин, масло, сусам, oрехи, слънчоглед и т.н. Същото се отнася и за салатите. Не се хранене бързо и лакомо!

Д-р Михайлов; forum.metsababa.netbiberonbg.commedpedia.framar.bg

Advertisements