Стандарти– при деца реактивността е по-изразена и границата от която може да се започне със свалянето на температура е 40°, при възрастни-39,5° (американски стандарт. За Европа 0.5°С надолу)

При повишена температура най-добре е да не се понижава, защото това активира фагоцитозата.

При 38,5 градуса по Целзий тялото образува 20 пъти повече фагоцити, които са по- пъргави и агресивни.

Високата температура директно убива патогенните бактерии и вируси или потиска развитието им. Освен това е една отлична противотуморна профилактика. Обратно- антипиретиците и антибиотиците на фона на вирусно заболяване носят риск от отключване на различни автоимунни процеси и дори може да предизвикат туморен растеж.

// При висока температура винаги трябва да се следи температурата на ръцете и краката на дететето, и ако те са студени, задължително трябва да се стоплят, иначе разликата в темпертурата на крайниците и тялото често води до фебрилен гърч.

– Ако детето е с висока температура, а тялото е студено, това е сигурен знак,че температурата ще се покачва още. Причината е,че организмът концентрира кръвта във вътрешността/коремната кухина/, а периферните кръвоносни съдове се стесняват.Това е първа фаза. В тази фаза,организмът на детето трябва да се затопля. Можете да направите сгряващи компреси (Арника или лимонов сок), които се слагат върху пулсиращите места-китките и глезените, да обуете на детето дебели чорапи, да го завиете с одеало или да му давате по малко топъл чай.

– Когато китките и глезените вече са топли, това е втората фаза – чрез кръвта топлината на организма се отвежда към кожата, а кръвоносните съдове се разширяват, от което се отделя значително количество топлина.Тогава температурата спира да се покачва. Тук вече могат се прилагат и компреси за охлаждане – те не трябва да са леденостудени, а с около 2 градуса по-хладни от измерената температура на тялото.

– Понякога отделянето на пот при децата е сигурен знак,че покачването на температурата е приключило окончателно.

– Горещите прасци са знак, че температурата вече пада. След като температурата се нормализира, оставете детето леко облечено и леко завито.

Как да се борим с високата температура

Температурата в стаята трябва да е около 19-22 градуса. След като мине периода на „втрисане“, разсъблечете детето. Правете компреси. Не е задължително да използвате оцет. Можете да използвате мокри чорапки (на ръцете/китките и на крачетата) или мокра долничка на пижама, ако температурата е много висока. След това завийте детето със суха хавлия и после одеалце. След 5 мин. сменяйте компресите, поне докато свалите температурата до 38 градуса. Ако завивате детето с мокър чаршаф, внимавайте областта на сърцето да остане открита. След това пак завийте с хавлия и одеало.

Когато правите обтривки с влажна кърпа, целта е  кръвта да стигне до повръхността на кожата и чрез изпарението на водата да се охлади. Не правете разтривки с алкохол, тъй като той прониква през кожата и може да предизвика у детето токсична реакция, освен това алкохолните изпарения дразнят дихателните пътища. При повишена температура, вследствие на ускорената обмяна на веществата, учестеното дишане и изпотяване, от организма се отделя вода и има риск от обезводняване (дехидратация) на детето. Давайте на детето да пие по малко и на често.

Подходящи са плодовите компоти, прясно изцедените и разредени с малко вода, тъй като те съдържат по-голямо количество витамин С, натурални сокове, чайове. Избягвайте студените и газираните напитки, както и следните храни: яйца, зърнени храни, месо, орехи, сладкиши. Най-добре е изобщо да  не настоявате детето с температура да се храни – това допълнително ще покачи температурата му. Но ако поиска някоя определена храна, дори и например това да е вафла, не му отказвайте. Запомнете, че нито противотемпературните средства, нито влажните обтривания няма да понижат температурата на детето до нормалната. Ако то има 39,5 градуса, може да успеете да я смъкнете до 38 градуса.

До 4 годишна взраст, черният дроб е с незавършено развитие и малките деца са много по- уязвми от възрастните.

Ако много се налага използването на противотемпературно средство, по- добра аптечна алтернатива е Нурофен.

Да, понякога децата с температура изглеждат много жалко, но това е тренинг за имунната система. Много лошо е когато няма реакция = риск от развитие на тумори.

При риск от гърч (деца до 2 год.), при възрастни пациенти, изтощени болни и пр., по- добре е преди да се използват синтетични средства да се използват билки.

!!!СМИНДУХ (в къщи трябва да има под ръка винаги 1 опаковка сминдух)- 1 чаена лъжичка се вари 5 минути в 200 мл вода. Отварата се прецежда и се дава през 15 мин. по 1 суп. лъжица.

ТРИЦВЕТНА ТЕМЕНУГА или ЧЕРВЕНА ДЕТЕЛИНА или МАЛИНОВИ ЛИСТА и всичко от малини. сироп, сладко и пр.: -2 суп. лъжици от избраната билка се запарват 10 мин. в 1/2 л вода, добре е чаят да се пие топъл.

УВИВАНИЯ– Да се натопи чаршаф в студена вода и се изцеди леко. Тялото се увива бързо. Процедурата се повтаря 3- 4 пъти. Облича се пижама и се ляга в леглото.

Aconitum 9 СН– бледа, суха кожа, децата се будят уплашени често към полунощ; бурна симптоматика и бързо изчерпващ се ефект. В началото на простудно заболяване. по 3 зрънца през 15 минути 3- 4 приема.

Belladonna 9 СН– червена, влажна кожа, излъчва топлина като радиатор, сърцебиене, страхове, световъртежи. По същия начин през 15 минути по 3 зрънца. И още една схема. 10 зрънца да се разтворят в 100 мл приблизително минерална или преварена вода. 3 минути интензивно разбиване с лъжичка. През 15 минути по 1 чаена лъж. 3- 4 приема, после през 30 минути 3- 4 приема и разреждане на приемите през 1- 2 часа според хода на температурата.

Или комбинираните препарати:
Gripp HEEL
Paragrippe
По 1 таблетка през час.

Но е възможно да е реакция във връзка с прорязване на зъби. – Calcarea phosphorica 9 CH- 2 х 3 зрънца. Помага за лесно прорязване и при придружаващи симптоми, в това число температурна реакция.

В краен случай за драстично сваляне на много висока температура – течен аналгин (хексалгин). На бебета се дават околo 10-15 капки. Желателно е преди това да се направи тест за поносимост, защото се получават алергични реакции към течния аналгин. Дава се за температура над 39.5 – 39.6 градуса, като се изчислява по 1 капка на килограм тегло.

– Ако детето повръща, за сваляне на температурата е необходимо да използвате свещички.

Д- р Михайловmaimunka.org

Advertisements