Идеята да се персонифицират и човеконаподобяват планетите изобщо не е от днес – нали същите тези планети носят имена на богове, които, на свой ред, обилно населяват цялата древногръцка, римска и незнамсиощекаква митология… Но днес въображението ми заработи в по-съвременен контекст – и се опитах да си ги представя като персонажи от сегашния век… Как биха изглеждали планетите, ако за поне един ден слязат при нас, на Земята – и се “маскират” като хора… Аз си ги представям долу-горе така:

Слънце

Мъж на около 30. Светъл тип, кръглолик и светлоок. Всъщност очите му са неопределени на цвят, но са светли, прями и леко усмихнати. Много фешън тип, винаги изтупан, макар и леко небрежен. Много е хубав и си го знае – но въпреки това има нужда непрекъснато някой да му го повтаря. Много суетен е и прекарва пред огледалото повече време, отколкото някога би си признал. Понякога изпада в странни кризи, породени от срив във самочувствието му – тогава не излиза с дни от къщи, защото решава, че “никой не го обича”. Това обаче рядко трае дълго – обикновено му се обажда Марс и го насмита да ходят заедно на фитнес – или Венера му казва “нещо мило”, от което погаленото му Его се разтопява и той отново е във вихъра на светските събития. Обича нощните дискотеки, в които се събира “елита” – и където може да бъде забелязан от възможно най-много хора. Умее да танцува прекрасно, както и да пее. Когато няма достойно за вниманието му светско събитие, организира партита в дома си, където винаги е “душата на компанията”. На дансинга е пръв, ляга си последен и е винаги ослепителен. Изключително любвеобилен и обичлив, доверчив и леко наивен. Обожава децата, особено да си играе с тях. Понякога е сприхав и раздразнителен, но лесно може да бъде укротен с подходящ комплимент. Заради суетността си лесно може да бъде манипулиран – нещо, за което той обикновено е в блажено неведение. Има котка, която нарича с безброй галени имена и, меко казано, я боготвори.

Луна

Тя е на неопределена възраст – може би около 40. Меки, закръглени форми на тялото, овално, дори кръгло лице, бяла кожа, мека коса и големи очи, от които струи някаква трудно изразима с думи тъга. Облечена е в дълга рокля от мек памучен плат в леко безформена кройка, в светли цветове. Домошарка е и обича да си стои вкъщи. Готви божествено, обожава децата и смята за своя изконна мисия да има поне няколко. Около нея се носи фин аромат на прясно изпечен хляб, на градински цветя, на безмълвна и неуловима нежност и една особена ранимост. Първичното “усещане за жена” – което е трудно да се опише с думи, но съществува в подсъзнанието като генетична памет и представа. Луната лесно сменя настроенията си и прекрасно усеща чуждите настроения. Затова хората около нея я обичат много и й имат доверие, за разлика от нея самата. Лесно се разплаква, особено когато гледа новините по телевизията или се отдава на спомени. Обича да пести пари и да се запасява с храна, защото дълбоко в себе си се страхува от бъдещето и смята, че трябва да е подготвена за лоши изненади, включително за гладни, “черни” дни. Също така обича да пази всякакви стари неща, които може да изглеждат като “боклуци”, но за нея имат дълбока сантиментална стойност. Има специален шкаф с катинар, в който пази всевъзможни семейни реликви, стари снимки на родителите си и на всички свои прадеди. Малко консервативна, цени добрите обноски и джентълмените от “старата школа”. Много сладкодумна и добър разказвач, умее да пише много добре, но рядко го прави, защото покрай домакинската работа не й остава време. Много интуитивна.

Меркурий

Младолик мъж на около 25. Висок, слаб, с източени и удължени крайници. Пъргав и чевръст, с дълги и красиви пръсти. Чертите на лицето му са фини и леко остри. На темето косата му е леко олисяла. Носи очила с тънки рамки и има любопитни и постоянно шарещи очи. Прилича на студент, какъвто е всъщност. Учи журналистика и право едновременно, но тъй като често променя решенията си, в момента обмисля дали не е по-добре да се прехвърли да учи информатика. Знае няколко езика и е винаги много информиран. В свободното си време обожава да виси пред компютъра си и да чати с приятелите си от цял свят. Често сменя никовете си, а понякога се забавлява като се “маскира” с няколко ника едновременно и е много горд, че никой не успява да разпознае, че това е все той. Обича да флиртува – и в реалния, и във виртуалния живот. Във виртуалността често в него се влюбват безнадеждно, защото е страшно сладкодумен и знае как да омагьосва с думи. Когато усети, че е “станало напечено”, изчезва безследно. Обича да чете и да гледа телевизия, да философства и разговаря. Винаги успява да открие логиката в нещата, поради което често го смятат за “студен” и неемоционален – нещо, с което той се гордее. Често пътува и това му доставя страхотно удоволствие. Понякога е малко нервен, а когато се ядоса, има невероятно остър език и може да съсипе опонента си само с няколко изречения. Бързо му минава обаче и обикновено, докато “жертвата” все още се съвзема от думите му, той вече дори не помни какво се е случило. Обича да си общува с Уран, защото го смята за “пич”. Уран мисли същото за него, макар и да смята, че “все още не е наясно с някои неща”. Важното е, че двамата се разбират добре.

Венера

Красавицата на компанията. Наистина е много красива, въпреки че тя самата не винаги мисли така. Тъй като има меки, закръглени форми, постоянно е на диета, която почва сутрин и приключва обикновено по обяд същия ден. След това я обзема леко чувство за вина, което обаче бързо заглушава с парче ягодов пай. Има великолепна мека кожа, светли красиви очи и дълга, чуплива коса. Смехът й е звънлив и омайващ, а трапчинките на бузите й – просто очарователни. Обича да спи до късно, да похапва и да пазарува. Много от дрехите, които си купува, не облича повече от веднъж, а бижутата й струват цяло състояние. Понякога кани на обиколка по магазините Луната, с която по принцип се разбират добре. Обикновено обаче Луната й отказва, защото “има работа вкъщи”, затова най-често я придружава Слънцето, с когото често могат да бъдат забелязани да дефилират из най-луксозните магазини на “Витошка”.

Венера живее във великолепна къща, обзаведена в меки, пастелни цветове, пълна с картини, козметика и вкусни неща за ядене. Хладилникът й е винаги пълен, както и гардеробът й, а банята й е отрупана с всевъзможни шишенца, балсами, благовония, сапуни, парфюми и помади, които никой друг освен нея не знае за какво служат. Има предположения, че това са всъщност любовни отвари, които тя използва, за да кара хората да се влюбват един в друг. Заради това много често се карат с Юпитер, който смята, че тя не бива “да се меси в живота на хората”. В действителност обаче тъкмо той я финансира, за да купува нужните съставки. Но дали всичко това е истина само те двамата знаят.

Марс

Атлетично тяло, спортна фигура, подвижен и непрекъснато в движение. Светли очи, предизвикателен и войнствен поглед. Леко рижав оттенък на косата, бяла кожа, която лесно почервенява и румен тен на лицето. По тялото му има доста белези от наранявания, с които той обаче се гордее, защото смята, че няма “юнак без рана”. Здрави, гъвкави и силни мускули. Облечен в спортен екип в яркочервено, през града се движи с бегач. Лесно избухва и се разгневява, побойник и хулиган. В същото време е простодушен и незлоблив, бързо му минава и обикновено, след поредния “въргал” истински съжалява че си е “изтървал нервите”, помага на “нокаутирания” да се изправи и дори лично го завежда в Пирогов. Импулсивен, нетърпелив и припрян. Работи като полицай или фитнес инструктор и има черен колан по карате. Обича да е център на внимание и много се обижда, когато не е. Когато “изпуши”, обича да гърми с пиратки или да скача с бънджи от Аспаруховия мост. Обикновено вечер тренира в собствения си фитнес-център, където често кани Слънцето да му прави компания. След това двамата обичат да разпускат на по питие в някое заведение на открито, за да могат да оглеждат преминаващите момичета, на които от време на време Марс грубичко подсвирква. Жените го смятат за мачо и понякога се “шашкат” от него. Той обаче категорично вярва, че “истинският мъж трябва да мирише на кръв, пот и барут” и изобщо не възнамерява да се променя и да става “лигльо”. Въпреки това от време на време изпраща плюшени играчки на Венера, в която е влюбен още от малък. Отношенията им обаче са доста бурни и сложни, затова нищо повече не мога да ви кажа…

Юпитер

Мъж на средна възраст, пълничък и жизнен, с топъл, добродушен смях – тип “дядо Коледа”. Има брада, очила и леко професорски вид. Румен тен на лицето, големи, ведри и любопитни очи. Обича да пуши лула и да пие отлежало уиски с много лед. Мъдър, ерудиран и прекарващ голяма част от времето си в огромен кабинет с тежки и богати библиотеки – голяма част от книгите в които е чел. В жилището му е пълно със трофеи от пътешествията му из цял свят, с които особено много се гордее. По стените на кабинета му има и доста дипломи, окачени в луксозни рамки. Работи като преподавател и има професорска титла. Студентите му го обожават, както и той тях. Има куче – разкошен и любвеобилен сетер, който обича да спи в кабинета му и “припява”, когато Юпитер реши да посвири на пиано, както обича да прави от време на време за да се разтовари. В свободното си време се занимава с финансиране на неправителствени организации и проекти с благотворителна цел, спонсорира творческите проекти на Нептун, чете древногръцка митология или гледа Дискавъри по кабела. В петък вечер обича да гледа “Най-смешните животни на планетата” по БТВ, похапвайки бисквити и заливайки се от смях. От време на време кани на гости Венера, с която са много близки от деца. Според непотвърдени слухове двамата са “нещо повече от приятели”. Понякога се карат, защото тя го смята за “всезнайко”, а той нея за “фръцла”. На сутринта обаче винаги се сдобряват, като тя, в знак на помирение, му носи в леглото кафе и шоколадови бисквити, а той междувременно е успял да поръча букет червени рози, който тя по-късно открива на прага на вратата си. Понякога нощем двамата се превръщат в невидими ангели и обикалят над спящите хора, които на сутринта се събуждат влюбени…

Сатурн

Възрастен мъж, с бяла коса, кокалесто телосложение и клюнест нос. Носи изрядно бизнес облекло – костюм, вратовръзка, лъснати до блясък обувки и перфектно изгладена риза. Черни очи със студен, преценяващ поглед. Работи като финансов бос на голяма бизнес организация, но не обича да говори публично за работата и успехите си, защото смята това за “излишна суета” и непрофесионализъм. Има невероятна воля и самодисциплина и може да живее като истински отшелник. Често обядва на бюрото си с приготвен от къщи сандвич, за да не губи излишно време и пари по ресторанти. Мълчалив, концентриран и мъдър, рядко отговаря на директно зададени въпроси. Обикновено оставя питащия “сам да стигне до истината” и смята житейските изпитания за каляващи ума и волята. Строг и неумолим, понякога може да бъде дори жесток. Колкото и да не е за вярване обаче, понякога нощем обича да чете лиричната поезия на Нептун, дори и той самият има някои поетични опити. Притежава и малка колекция от картини от големи художници, която пази като зеницата на окото си. Крие всичко това обаче, пазейки го в дълбока тайна, защото смята, че ще го компрометира – а той невероятно държи на имиджа си. Затова периодично изпада в депресии, които лекува с антидепресанти или работа. Преди всичко с работа.

Уран

Висок, строен и източен. Много красив, с приятелско, но малко студено излъчване. Има невероятно сини очи, които сякаш светят в неоново. Дори и да не са сини, излъчват електричество – “електрични” очи. Косата му е странна – или много дълга, или много къса, боядисана във фосфорициращо зелено, синьо или пък обръсната на някакви фигурки. Носи синьозелена тениска с рисунка на причудливо извънземно, излизащо от летяща чиния. В ушите му – слушалки на мр3 плейър, който обаче има още няколко функции – едновременно е радио, мобилен телефон, ноутбуук и дистанционно за телевизор. В същото това устройство има вграден лазер, с който понякога пуска електричество, мълнии или радиовълни, чрез които се пренася в бъдещето. Работи като компютърен специалист, писател-фантаст, диджей на електронни партита или учен-изобретател. Големи приятели са с Меркурий. Всъщност с всички е приятел – той е единственият, който познава всички онези седемдесет и няколко астероида, за които другите не са чували още – и с всеки от тях е приятел. Нощем обича да ходи на транс-партита, да гледа небето през специално монтирания на терасата му телескоп или да говори по телефона с Меркурий. Денем спи или работи по последното си изобретение – специален тостер, който след изпичането на филийките се изключва сам, изпява химна, занася филийките на домакина и докато той закусва, се превръща в специален телепатичен сензор, чрез който той да разбере кой мисли за него в момента. Нещо като ДжиПиЕс, но не съвсем – когато му дойде времето, Уран ще го публикува в някое от изданията на Юпитер.

Нептун

Хубав, спокоен, тих и отнесен. Малко прилича на хипи, с дълга коса, протрити дънки и широка, пъстра туника в индийски мотиви. Светли, замечтани очи, плътни, хубави устни, бледа и фина кожа. На шията си носи магически гердан от пъстри мъниста, който понякога ползва и за броеница, особено когато медитира. Има ясновидски способности, които обикновено пази в тайна, защото не може да насмогне на желаещите “да им гледа”, а трудно отказва. Много дискретен, малко мълчалив, а понякога тъжен. Може да бъде открит най-лесно в някой йога център, на плажа, в благотворителни мероприятия или в кварталната кръчма. Обича да спи и да сънува. Когато е буден, медитира, отваря си чакрите или чете Толкин. Или просто се рее – особено когато излиза от физическото си тяло, както обича да прави. Има леко недохранен вид, тъй като често наистина забравя да яде. Пък и смята тялото си за “временно обиталище на духа”, за което не му се занимава да се грижи кой знае колко. Обожава водата, особено морето. Затова прекарва голяма част от времето в крайморската си къща. През зимата се връща в града и тъгува по морето. Когато тъгата му стане съвсем непоносима, пълни ваната с вода и с часове я съзерцава и мечтае. По професия е художник или поет – при това гениален. Трудно се справя обаче с продажбата на картините (или стиховете) си, защото цифрите и “бизнес отношенията” го объркват и притесняват. Затова понякога моли за подкрепа Сатурн, който обаче най-често го отрязва, защото го смята за “несериозен и ненадежден”. Тогава на помощ идва Юпитер, който изпитва към него необяснима симпатия.

Плутон

Малко мрачен и тайнствен, тъмен, “латино” тип. Облечен в черно, с тъмна коса и тъмни очи. Гъсти вежди, сериозно и леко напрегнато изражение. Рядко се смее. Погледът му е дълбок, втренчен, хипнотизиращ и проникващ – “рентгенов”. Мълчалив и концентриран, никога не се превзема, не се лигави и не увърта. Отговаря ясно и кратко или изобщо не отговаря. Потаен и прикрит, затова на входната му врата не му пише името, нито фигурира в телефонния указател. Обича да се движи инкогнито, затова е най-активен нощем. Изключително еротичен и сексуално привлекателен, обича да прави любов често, дълго, всеотдайно и обсебващо. Смята секса за “солта на Живота” и “Царския път към Отвъдното”, но е наясно, че никой не го разбира, затова избягва да споделя тези свои възгледи. Омагьосващ, страстен, интензивен и мистериозен. Работи като дедектив, инструктор по йога, ядрен физик, психолог или погребален агент. Нощем обича да прави магии или да общува с мъртвите, но мрази да говори за това, така че никой не знае дали е истина. Обича светлината на свещи, митологията, гробищата, подземията, екстатичните преживявания, змиите, филмите за призраци и вампири и, разбира се, еротичните канали по телевизията. Последните обаче бързо го омерзяват и отегчават, защото ги намира “пошли” и според него им липсва страст и дълбочина. Изключително хладнокръвен, владее се до съвършенство и рядко избухва, но когато се случи, гневът му е страховит и разрушителен. Тогава обикновено взривява с поглед телевизора или компютъра си. Когато му мине, вика Уран да му го поправи. Влюбен е в Лилит и я смята за “сродна душа” – каквато тя наистина е. Затова, когато го “стегне шапката”, я вика, насочвайки мисълта си към нея. Нарича я галено “вещице моя” и цяла нощ й чете на глас откъси от “Книга на мъртвите” или я люби направо на пода до “пълна загуба на съзнанието”…

Лилит

Млада жена на около 30 години. Привидно крехко и изящно, но гъвкаво и силно тяло. Дълга черна коса, матова кожа, тъмни очи с дълбок, пронизващ и тежък поглед. Облечена е с дълга, “вееща се” рокля от черен кенар. Екзотична и малко мрачна хубост. Сериозно изражение, рядко се усмихва. Вещица по рождение, владее изкуството на магията, макар че рядко се възползва от уменията си в пълната им сила. Горда и независима, живее сама и страшно държи на свободата си. Другите планети са нащрек с нея (с изключение на Плутон), а и тя самата ги отбягва. Знае, че за нея се носят какви ли не клюки и нелепи слухове, но смята, че е под достойнството й да ги опровергава и “да се занимава с глупости”. Живее в малко, кокетно и изключително чисто жилище и спи на широко легло в чаршафи от черна коприна. Има черна котка, която обожава и понякога прекарва цели часове да я гали, докато слуша Dead Can Dance и се наслаждава на нощта и тишината. Много сексуална, поради което й се носи славата на “кучка” – тя отминава този факт с ледено пренебрежение. Умее да съзира еротика във всичко и да омагьосва всеки, попаднал под втренчения й поглед. Понякога нощем излиза сама и отива в някой клуб, където й харесва музиката, застава в ъгъла и наблюдава танцуващите хора. Обикновено мъжете я наобикалят като хипнотизирани и после дълго я сънуват без да са успели дори да я докоснат. Когато се случи някой по-напорист “мачо” да й досади и да я ядоса, му изпраща кошмарни сънища, които го преследват докато тя реши, че си е “платил”. Когато научи, че мъж е извършил насилие над жена, му прави магия от която клетникът губи ерекцията си. Много харесва хората на изкуството и често нощем се промъква в сънищата на художниците и ги вдъхновява – разбира се, без те да знаят това. Самата тя също обича да рисува. Има способността да лекува хора с разбити от любов сърца, но го прави тихо и дискретно, без никой да разбере. Това че за подобни добрини често Венера “обира лаврите” не я притеснява, защото тя не обича да е център на внимание. За свой единствен достоен партньор смята Плутон и прекарва голяма част от времето си в обятията му, където се чувства наистина добре.

Хирон

Възрастен, изпит мъж на около 70 години. Дълга побеляла коса и брада. Леко накуцва с единия крак. Изглежда не особено здрав и диша тежко и хрипливо. Има леко хлътнали, тъжни и добри очи. Ходи облечен като клошар и понякога лесно може да бъде объркан за такъв. Няма дом и никога не е искал да има. Живее ден за ден, спи където го завари нощта – понякога в мазета, изоставени постойки или строежи. През лятото събира билки и ги продава, а през зимата живее със спечеленото. Умее да лекува с ръцете си, но го прави от разстояние без хората да разберат. Умее да улавя като антена човешката болка и понякога по цяла нощ плаче, изстрадвайки цялата мъка, която се случва някъде по Земята. Освен от билкарство, разбира и от хомеопатия и от време на време става невидим, промъква се в кабинетите на практикуващите хомеопати и докосвайки шишенцата им с препарати, им придава допълнителна лечебна сила. Големи приятели са с Нептун, макар че рядко могат да бъдат видяни заедно. По подобен начин помага и на лекарите, а когато наблизо има умиращ болен, присяда тихо до него и го държи за ръката, докато изпраща душата му. Много обича животните и често храни гълъбите и бездомните кучета. Знае езика им и умее да разговаря с тях. Винаги когато има възможност, ходи в планината и понякога прекарва цяло лято там. Обича да съзерцава изгревите.

Анна Димова