// Това е свободен, непрофесионален превод на лекция на Дж. Фроули от април 2002 г. Надявам се да ви забавлява и да намерите нещо полезно в нея.

Елективна астрология: изкуството да избереш най-добрия момент за действие. Можем да го правим за всичко, от големи и важни неща, като започване на бизнес или бракосъчетание, до неща, които може би не изглеждат толкова значими, като подстрижка или вземане на душ.

Колкото и невероятно да изглежда, старите книги са пълни със съвети за избор на правилния момент да се измиеш, избръснеш, подстрижеш или да си облечеш нови дрехи. Не е за чудене, ако сте си купили нова рокля само за да смаете някого, има смисъл да изберете точния момент, за да я облечете за първи път. Да изберете рождената карта на своя „годеж” с новата ви рокля, един вид.

Идеята на елективната астрология – да избереш точния момент за действие – е много прелъстителна, защото, разбира се, всички си мислим: „Мога да избера момента, който ще ми гарантира успех! Това означава, че мога да направя практически всичко – ако избера точния момент да се обадя на Пенелопе Круз и й кажа Ела с мен!, тя ще ми отговори Да, с удоволствие!; Ако избера точния момент да купя билет от лотарията, мога да печеля джакпота всяка седмица!”. Голямото разочарование на елективната астрология е „Съжалявам, но не можете!”. Едно от правилата на елективната астрология – дълбоко разочароващо, но въпреки това правилно – не можете да изберете да постигнете нещо, което не ви е дадено в наталната карта.

Предположението, че не всички имаме рожденото право да сме невероятно богати, е нещо, което доста хора намират за разстройващо. Ако някой ме попита „Можете ли да ми изберете момент, в който да спечеля златния медал на Олимпиадата?”, вероятно ще му отговоря „Не, не сте роден с тяло, което да може да тича много бързо.” Той ще свие рамене и ще приеме този отговор. Но, ако отговоря на някого „Не, не мога да ви направя елекция, чрез която да станете много богат, защото рождената ви карта не предполага богат живот”, той ще намери това за дълбоко оскърбително. Не е оскърбително! Такъв е животът!

Веднъж много внимателно правих елекция за купуване на билет от лотария. Най-доброто време беше около два и половина през нощта. Аз си лягам с кокошките, 2:30 през нощта не е време, с което съм много фамилиарен. Но си бях извършил елекцията по всички правила и реших, че наистина на всяка цена трябва да стана и да изпълня предначертаното. Така че си настроих алармата, най-отговорно станах в този безбожно ранен час и се отправих към лотарийния пункт. Ето ме там – отчаян фанатичен комарджия пред пункта, молещ се да участва в лотарията – но те затварят всички машини в 10 часа през нощта! Не можех да си купя билет! Дори и скреч-карта. Ако бях си купил, сигурно щях сега да съм невероятно богат. Но реалната ситуация  попречи на това. Така е с много други неща, които ни се струва, че искаме.

Спомням си за клиентка, която искаше да изберем времето за връчване на призовка на нейния адвокат. Тя имаше набор от възможни моменти, в които би могла да получи достъп до човека, разпръснати в период от няколко седмици. Проверих всеки един от тези моменти – а бяха доста! – и, познайте какво! Нито един от тях не обещаваше и най-малка надежда за успех! И какво друго да очаквате – ако смятате да съдите адвоката си, кой според Вас ще спечели!? Елекцията може да помогне, но тя не е магическа пръчица!

Въпреки това, дори да не можем да направим невероятното, все пак можем да направим най-доброто от възможностите, които имаме! Ако се обадя на Пенелопе Круз, тя няма да излезе с мен. Но ако се обадя на момиче, което познавам, може да имам повече успех. Или пък не, в зависимост от това, колко добре тя ме познава!

Въпросът е наистина ли искаме мечтите ни да станат реалност? Има опасност с елективната астрология да получим точно това, което мислим, че искаме. Това е една от причините в класическите времена да не се изучава елективна астрология, преди да сме усвоили добре хорарната! Защото това, в което се състои общо-взето хорарната астрология е, да облива със студен душ всичките ни глупави идеи за това, което си въобразяваме, че искаме! Да правим елекция за нещо, което си въобразяваме, че искаме, може да свърши като в приказката – феята изпълни и трите ни желания, а сега я молим да върне нещата както си бяха преди.
Например, идва някой и казва – направи ми елекция за сватба.
-Добре, – отговаряте Вие – кое е най-важното нещо за Вас в този брак?
-Ами, ние сме млади, и двамата имаме добра работа, ще правим кариера, общо взето – не ни е до деца!
Ако сте достатъчно глупав да приемете това изявление сериозно, след десетина години същият клиент ще дойде да Ви иска елекция за най-подходящото време за стимулиране на фертилитета на двойката.

Изборът на подходяща карта за дадено събитие ни изправя право пред най-фундаменталния принцип на астрологията – фундаментът, който отличава света, от гледна точка на астрологията от света, според гледната точка на науката или на училището. Защото идеята, че можем да изберем момент за действие предполага, че един момент е по-добър от друг. Което предполага, че този отрязък от време в това конкретно място, е различен от същия отрязък от време на друго място. Това парче от пространството и времето е много фертилно, но онова е безплодно и нищо няма да расте там. Ако започна бизнеса си на онова безплодно пусто кътче, няма да направя никакви пари, ако се оженя върху фертилното късче – ще имам 300 деца…

Това, което правим чрез елективната астрология, е да изберем късче от времето, което най-добре подхожда на скрития ни капацитет, на способностите и ресурсите ни, и едва след това – на нашите цели. Това е избор, аналогичен на библейското „има време за всяко нещо….”. Обикновено той се възприема сякаш все някога, рано или късно, ще ни се отвори възможност да постигнем ВСИЧКО! Но той означава точно това, което казва – Има време за всяко нещо – едно единствено време. Това е очевидно, например в спорта. Има време, когато дори Загубеняците могат да играят срещу ДриймТийм Юнайтед и да ги победят! И това не значи, че изведнъж вторите са станали слабаци. Но има Време, когато те ще загубят. Това прави спорта интересен. Ако не беше така, големите винаги щяха да бият малките, и къде отива забавлението тогава?

Така че, ние все пак искаме да изберем точното време за действие. Има много различни методи за това. Някои са много простички, някои – извънредно усложнени. Да започнем с простите.

Очевиден пример – ако искам да се попека на слънце, ще избера време, когато Слънцето се намира в домовете от 7 до 12 дом в картата. Едва ли възприемаме това като астрологично мотивиран избор (т.е. елекция), но, ако е тъмно, не ни хрумва да излизаме навън да ловим слънчев тен. Това е елективната астрология в най-опростената й форма.

Градинарите и фермерите от хиляди години използват простичка елективна астрология, основана преди всичко на лунните фази, без да са и сънували дори, че практикуват елективна астрология. Това е напълно естествено – ако искаш нещо да порасне, садиш го, когато Луната е растяща, ако искаш нещо да не расте – обработваш го при намаляваща Луна.

Същият принцип се отнася и за други неща – ако ще се подстригваш, но искаш косата ти бързо да порасне, ти трябва растяща Луна, ако си харесваш късата прическа и искаш по-дълго да запази формата си – намаляваща Луна. Принципно за повечето елекции, които правим, ни е нужен растеж, защото, разбира се, винаги искаме повече, и повече, и повече! От всичко.

Но ако ви трябва точно време за започване на диета – изберете намаляваща или изчезваща Луна. Това е едно интересно техническо упражнение, защото трябва да правите точно обратното на всички обичайни правила! Първо, искате нещата да стават все по-малки и по-малки, така че най-напред ви трябва аспект със Сатурн. Това е и една от причините да сме толкова нещастни, когато сме на диета – страничен ефект от добрия тайминг.

Има доста усъвършенствани с времето методи да се анализира движението на Луната. Дори най-базовият избор между растяща и намаляваща Луна е възможно допълнително да се прецизира. Нямаме нужда от кой-знае какви астрологически прийоми, за да направим това – трябва само да излезем навън и да погледнем небето. О, ето я Луната! А това светло нещо там е Юпитер! Аха, много добро време да започнеш нещо. Или пък – онова светло нещо там е Сатурн  – хич не е подходящо време да се правят нещата. В зависимост от конкретното нещо, което искате да правите, разбира се. Ако търсите най-добрия момент да копаете гроб, Луна напредваща към Сатурн е най-доброто, на което може да се надявате. Особено ако не можете да видите Сатурн, значи е тъмно, никой не може да ви види, докато копаете въпросния гроб.

Лунните стоянки

Има определени участъци в небето, принадлежащи на Луната, по същия начин, по който знаците на зодиака принадлежат на Слънцето и се определят от него. Това са лунните стоянки. И двете имена означават практически едно и също, зодиакалните знаци е по-подходящо да се наричат домове, звездни домове, в отличие от мунданните домове, които съставляват астрологичната карта. Ние имаме зодиакалните знаци – домовете на Слънцето, и лунните стоянки/накшатри – домовете на Луната.

Системата на лунните стоянки разделя небето на участъци от по 13½ градуса, което е среднодневното движение на Луната, както зодиакалните знаци са средномесечното движение на Слънцето. Интересно е, че зодиакалните знаци, слънчевите домове, се определят от лунната единица мярка за време – месец, а лунните домове се определят от слънчевата единица мярка за време – ден.

Лунните стоянки са с огромно значение в елективната астрология. Това са ключови елементи, важни поне колкото знаците на зодиака. За съжаление, през вековете не е оцеляло практически нищо стойностно, което да обяснява как точно трябва да бъдат използвани.

Според някои неглижирането на лунните стоянки се дължи на факта, че постепенно обществото е ставало все по-патриархално, но истинската причина не е, че вече не живеем в матриархат, а че просто вече не живеем като номади. Соларната астрология – да знаеш, че ако Слънцето изгрява над онзи хълм там, значи е пролет – е напълно безполезна за номадите, те нямат такива фиксирани, постоянни, референтни топоси като ориентир. Но движението на Луната на фона на съзвездията може да бъде наблюдавано практически от всяка точка на земното кълбо, където се е случило да стануваш. Зараждането на уседналите култури неминуемо е довело до упадъка на лунарната астрология.

Разполагаме с някои много повредени оцелели ръкописи описващи идеята на лунните домове или стоянките/накшатрите на Луната. Идеята е тази – положението на Луната в определени стоянки благоприятства определени дейности и не е подходящо за други. Както виждате, такова голословно твърдение за лунните стоянки, както ги познаваме, е подобно на най-недодяланите форми на астрологията, базирана на слънчевия знак. Древната система е била много по-изтънчена от това.

Уилям Рамзи ни предлага списъка на стоянките в своята Astrologica Restaurata, заедно с кратко описание на индикациите, за които те са подходящи. Има средновековни ръкописи, които навлизат в повече детайли. Например, когато Луната е в пета лунна стоянка, което е в края на съзвездието Телец, е време да си измиеш главата. Но ти е изрично забранено да се събираш с греховни хора. Тоест, по презумпция през останалото време на месеца можеш да си се омешваш с грешници колкото ти душа иска.

Луната е в началото на Риби. В тази стоянка Луната ни казва, че е подходящо време да тичаме след жените. И също така е много подходящо да отидем на изповед. Това е много прозорливо – първо можеш на воля да съгрешиш, а след това да получиш опрощение и да се причестиш. Съвършен ден!

Деветата лунна стоянка, в средата на Рак, е чудесна за да си преместиш царевицата от едно място на друго. Ако сума ти време си съзерцавал оная огромна купчина царевица в другия край на спалнята ти, чудейки се кога най-после да вземеш да я преместиш някъде, само почакай докато Луната стигне средата на Рака. Но в никакъв случай не си подстригвай косата тогава и не обличай нови дрехи, защото ще бъдеш удавен, буквално, носейки ги.

Тринадесетата лунна стоянка, която покрива първата третина на Дева е много добра да си измиеш главата отново. Да ти припомня, че не си си мил главата от края на Телец, така че, вероятно, си му е дошло времето. И така измит, е подходящо да се ожениш за жена „с минало”, „пропаднала”. Но, ако сглупиш и вземеш, че се ожениш за девица по това време, не след дълго тя ще спре да ти се подчинява…

Когато Луната е в двадесетата лунна стоянка, първата половина на Стрелец, единственото, което си струва да правиш, е да купуваш зверове. Нищичко друго. Купувай пълчища зверове и ще бъдеш блажено щастлив.

И следва предупреждение – когато Луната е в първата половина на Козирог – не се жени! Ако го направиш, с жена ти ще бъдете разделени и ще умреш  шест месеца преди нея. Ако познавате някого, оженил се когато Луната е била в първата половина на Козирог, непременно идете и му кажете това.

Както виждате, това, което е стигнало до нас, очевидно е повредено, и е чудесна демонстрация на факта, че модерната астрология няма монопол върху безсмислиците и глупостите. И все пак има зрънце истина някъде там, под пластовете вулгаризация и смислови наслагвания.
Ако използвахме лунните стоянки при елекциите, бихме рафинирали тази идея посредством лунната фаза и това което тя прави с другите планети. Например, знаем, че  когато Луната е в първата част на Стрелец, трябва да отидем и да си купим зверове. Ако Луната апликира към Юпитер, си купуваме много голям звяр. Или ако Луната е в началото на Риби и апликира към Юпитер, излизаме да задиряме някоя много едра жена. Ако апликира към Сатурн – хукваме след някоя старица, която пък за наш късмет не може да тича много бързо.

Луната в слънчевите домове

Толкова за лунните домове. Има набор от литература, която ни дава индикации за зодиакалните знаци. Тоест, сега ще разгледаме дома на Слънцето, в който е попаднала Луната.
Например, когато Луната е в Овен, не трябва да се бръснете. Но преди всичко, не си бъркайте в носа – иначе ще умрете! Виждате ли колко е важен този текст? Лунната астрология може да спаси живота ви.
Когато Луната е в Рак, е лошо да се сдобиеш със съпруга. Но горното е илюстрация как да се отнасяме към тези правила. Както ни съветва Nicky Culpeper, трябва да запазим ума си в главите си, не да го подарим на книгите си. Преди известно време правих елекция за брак на една жена. Прозорецът от възможности, няколкото седмици, в които беше възможно да се избере дата, беше много труден от астрологична гледна точка. Буквално нямаше с какво да се работи в случая. Като погледнах нейната карта и тази на съпруга й, беше очевидно, че съпругът е много по-силен, контролираше връзката им, по начин, който не изглеждаше никак здравословен за нея.

Така че избрах дата, когато Луната беше в Рак, и реших, че съм направил най-доброто за тях, това беше вероятно най-добрата ми елекция въобще правена някога. Но получих гневно писмо от жената, която казваше „Как е възможно да избирате ден с Луна в Рак? Очевидно не разбирате нищо от астрология, това е основно правило!!!”.
Така е, наистина в старите текстове казват доста ясно, че „Не трябва никога да избираш за брак времето, когато Луната е в Рак!”. Но, защо не?! Какво собствено представлява Луната? Кого сигнифицира в картата на бракосъчетанието? Да, именно! Съпругата! Поставете Луната в Рак и ще имате изключително силна съпруга! Текстовете от древността предполагат, че елекцията е поръчана именно от мъж, поради което именно ни се казва, че не трябва да се женим при Луна в Рак. Женим, не омъжваме! Това дава на жената твърде много сила в брака, и прави мъж „под чехъл”. Това не е непременно нещо лошо от днешна гледна точка. Аз мога да си седя вкъщи да гледам футбол, а тя да излезе навън да купува зверове и да печели много пари. Или, в горния случай, Луната може да е от полза, за да се ребалансират властовите битки при взаимоотношенията на двойката.

Когато Луната е в Лъв, е подходящо време да си купиш зелени дрехи, но не трябва да носиш нищо зелено, ако го обличаш за първи път, защото ще бъдеш убит в тези дрехи. Протежето на Уилям Лилли, Хенри Коули, разказва как Лилли си купил нов костюм и бил твърде небрежен да го облече за първи път при Луна в Лъв. Отишъл в гората да събира лешници и повредил костюма толкова лошо, че вече не ставал за носене.

Ако искате да си вземете баня, за да сте чист, правете го при Луна във Везни. Но това не е достатъчно условие – трябва ви и добър аспект с Венера. Което си е добре, все пак и двете са бързи планети – гарантирате си банята поне веднъж на два месеца.

Ако искате да започнете нещо, което да е трайно и продължително, не го започвайте, когато Луна е в Козирог, тъй като, според древните текстове, Козирог е непостоянен и капризен като женската любов. Уви! Да, светът е пълен с непостоянни и капризни Козирози!

Както видяхме с лунните стоянки, и тук можем да комбинираме основните значения с лунната фаза и аспектите. Видяхме такъв пример с аспектите към Венера и планирането на годишната ни баня. Дотук, в репертоара си имаме знака на Луната, лунната стоянка, фазата на Луната и аспектите, които й предстоят. Ако искаме, може да оставим нещата така, но можем и да усложним и рафинираме системата, комбинирайки всички тези инструменти.

Дни и нощи
Можем също така – при това много лесно, комбинирайки това с идеята на лунните елекции- да правим нещата, в зависимост от конкретния планетарен управител – планетата, която управлява съответния час.
Всеки ден от седмицата се управлява от различна планета – Луна за понеделник, Марс за вторник, и т.н., както и всеки час от деня си има своя планетен управител. Става въпрос не за календарни, а за астрологически часове, всеки от който е една/дванадесета от времето между изгрева и залеза, съответно между залеза и изгрева. Всеки час е под управлението на една от седемте досатурнови планети. Това е разбираемо, не смея да си помисля какво бихте правили в часа на Плутон или на Хирон. Вероятно ще започнете снимките на „Глутница кучета” (Reservoir Dogs).

Така че имаме комбинация от влияния – часът се  управлява от една планета, и е по-скоро изключение управителят на деня да е същата планета. Това е особено важно в медицинската астрология. Ако сте лекар, не берете билките, които са ви необходими за лекарства в случайно време – събирате ги в точно определен час, съответстващ на това, което билката трябва да свърши за вас и болния. Същото е и с времето, когато ги обработвате, и когато ги прилагате на пациентите си.
Ако сте решили, че трябва да използвате билка с природата на Юпитер, я събирате в час или ден на Юпитер, а по-възможност и двете. Това ще повиши юпитерианските качества на растението. Или ако искате да комбинирате юпитерианската природа с марсовата енергия, може да изберете часа на Юпитер, в ден на Марс. Или обратното. И накрая, тъй като при всеки вид лечение е добре да се включи малко Слънце, тъй като то дава живота, може да приготвите билката в ден или час на Слънцето.

Така, да предположим, че Луната е в първата половина на Риби, така че решавам да изляза навън да задирям жени. Ако особено си падам по червенокоси, ще изляза в марсов час. Ако Луната е в началото на Риби, вие сте жена и не сте в настроение да бъдете задиряни, изберете час на Сатурн, за да отидете на пазар – ще ви накара да изглеждате отчетливо грозновата.

Часовете на Сатурн, както може да се очаква, са неподходящи за повечето неща, освен ако не обичате да копаете земята. Ако това ви носи удоволствие – Сатурновите часове са точно за Вас. Значи, страхотно време да започнете строителството на нова сграда или да прекопаете градината си. Но не пътувайте, не приемайте лекарства, не се разболявайте, защото ще умрете, не вземайте пари назаем… Въобще ако се двоумите дали да направите нещо или не – по-добре недейте. Каквото и да е нещото. По-безопасно е.

Часът на Юпитер е добър, ако искате да помолите велик човек за услуга. Защото часът на Юпитер ще направи великия, който си е без съмнение юпитерианец по природа, още повече юпитерианец. Ще изкара навън най-юпитерианските му черти. А основната му черта е да дава. Тоест, ако използвате правилния час, ще хванете великия човек в особено щедро настроение. Часът е добре за да пътувате, да излизате навън, да сеете семена – Юпитер е, ще пораснат. Не е добре да давате кръв, защото ще ви източат твърде много. И не купувайте зверове. Не бихте искали чак толкова едри зверове в къщата си.

Часовете на Марс са страховити. Не правете нищо, съвсем нищо, в час на Марс. Просто поемете дълбоко въздух и чакайте да отмине. Каквото и да решите да правите, древните ни предупреждават, че има опасност от пирати.

Часовете на Слънцето може да изглеждат обещаващи, но Слънцето е горещо и сухо и затова – безплодно. Така че слънчевите часове също са като цяло нещастни. Пазете се от тях. Единственото за което стават, е да помолите велик мъж за услуга. Защото, отново, то кара великите да се чувстват още по-велики, а работата на великите хора е да помагат на незначителните хора.

Така, последвали сме астрологичния съвет и сме излезли навън по време на Юпитеров час. Не можем да се приберем вкъщи в час на Марс, спомнете си за пиратите… Определено не можем да се приберем в час на Слънцето, защото ни чака негодувание и кавга в къщи. И няма как да се приберем вкъщи в час на Венера. Венера е много подходяща за излизане навън и е доста глупаво точно тогава да се прибираме. Тъй че, изглежда можем да се приберем чак като настъпи часът на Меркурий. Можете да си представите какви са меркуриевите часове – само се прибери вкъщи и ще бъдеш омърморен и нахокан до смърт. И тъй като тъкмо е свършил венериният час, единственото, за което ще ти пилят, е къде си се пилял досега в часа на Венера.
Но не можете да се приберете и в часа на Луната… Това е доказателство, че астрокнигите са писани от някой, който си е търсил оправдание да не се прибира по цели нощи – виж, не мога да се прибера, в книгата пише, че времето не е подходящо за прибиране.

Не ходете на съд в час на Слънце. Но ако изчакате часа на Венера, който няма да се забави – това е извънредно добре.
Часът на Меркурий е добър за бизнес, писане на писма, преговори. Но ако е час на Меркурий за теб, е час на Меркурий и за партньора ти, тъй че трябва да са от вида преговори печеля-печелиш.
И накрая  – часът на Луна – не е кой знае колко добър за каквото и да е, освен да се увъртате около някоя жена.

Когато комбинираме всичко това, се получава сложна смесица от различните неща, които можем или не можем да правим. И, което е по-важно, получаваме перфектен набор от оправдания да не правим това, което не искаме да правим точно днес.

Цялостна елекция

Да направиш завършена елекция е сложна работа. За мен е огромно удоволствие. Обичам да правя елекции, но това вероятно е, защото съм Телец – простовата душа. Сложността ми е напълно непозната. Златното правило на елективната астрология е: „Не се опитвайте да я правите, ако сте Дева!!!”.
Всъщност, не се опитвайте да правите каквото и да е, ако сте Дева. Каквото е да е, накрая ще се окаже ужасно усложнено, завъртяно и засукано.

Когато правим елективна карта трябва да огледаме множество променливи. Така че, трябва да мислим мащабно, на едро, не да се заораваме в детайлите. Най-големият капан в елекциите е да почнеш да се взираш в детайлите твърде рано. Така си връзваш мозъка на възел и да не си Дева, започнеш ли от детайлите, накрая ще свършиш като Дева. Хората не се раждат задължително Деви, но стават такива, започнат ли да правят елекции.

Идеалната ситуация за астролога е да бъде астролог на краля. За това са измислени астролозите, кралете са тези, за които сме били създадени да работим. Това което прави кралският астролог, е през целия си живот да се концентрира в няколко на брой натални карти. Така че той познава тези карти в най-дребните детайли. Той знае точно кой тригер фактор точно какво събитие ще донесе в този живот. Той знае какво ще се случи, когато Луната на краля попадне върху определени фиксирани звезди. Или когато прогресивното Слънце на краля удари определена точка.

Той знае какво ще се случи, защото има записи от предишни кралски астролози на предишни крале и е наблюдавал повтарящи се събития през различни поколения.

Освен това познава картите на големите планетарни цикли, през които преминава жизненият път на човека. Което също е важно, защото често животът ни се блъсва в големия цикъл на външните събития. Астрологът може да погледне картата ми и да каже – времето е много добро за започване на бизнес с внос-износ. Но ако моето правителство ядосва американците, летищата са затворени и никой не може да търгува с моята държава? Може по принцип да е перфектното време за мен да започна този бизнес, но определено не мога да го започна тук, защото страната ми не функционира правилно в момента.

Ако познаваме нечия карта толкова добре, колкото кралския астролог, е сравнително просто да изберем карта. Когато кралят ни попита – Кога е най-доброто време да предложа на принцесата?, вероятно вече ще сме избирали времето за последните му десет предложения за брак, така че ще знаем точно кое как работи при него и колко бързо ще  екзекутираме невестата след сватбата.

Вие ТРЯБВА, ТРЯБВА, ТРЯБВА да познавате рождената карта, преди да направите елекция за този човек. Това е правилото на правилата. Трябва да се електира заедно с натала, иначе не познаваме материала, с който работим.

Това е капката отрова, която разваля меда на всичките методи с лунни стоянки и планетарни часове. Те изглеждат толкова вездесъщи и благовидни, но в повечето ситуации, когато изглежда, че е добро време да се случи нещо, не е задължително да е добро време ЗА МЕН да направя това нещо. В няколкото на брой ситуации, когато всички печелят, е ОК, но повечето ситуации не са такива. Очевидният пример е футболен мач – ако моят тим победи твоя, времето явно е добро за моя отбор и недобро за твоя. Обща елекция от типа – избор на добро време за футбол явно не върши работа или просто не е достатъчна, за да гарантира победа точно на МОЯ отбор.

Да речем, някой моли да му направим елекция за започване на бизнес и ние не погледнем рождената му карта. Напълно оправдано, решаваме, че е добра идея да набутаме мръсния Сатурн под хоризонта или просто да го удавим в 12 дом. Умници сме ние. Вързахме злодея. Но ако бяхме погледнали рождената карта, щяхме да открием, че Сатурн управлява десетия дом на нашия клиент. Да навреш управителя на МС на човека в 12-тия дом на елективната карта за бизнес е най-лошото нещо, което можеш да направиш. Ние трябва, трябва, трябва да работим с наталната карта.
Наталът ни показва строителния материал, с който разполагаме. Ако не знаем какъв е материалът, и ако не разбираме за какво се използва и за какво е безполезен, не можем да построим нищо.

Трябва да се запознаем добре с рождената карта. Трябва да открием темперамента на родения. Различните темпераменти носят различни достойнства и слабости. Ще реагират на събитията по различен начин. Говорейки много общо, например, ако си имаме работа с някой флегматичен, воден темперамент, може да искаме силен Сатурн в елективната карта, защото ако не дадем на водата малко дисциплина и структура, нищо няма да се случи. Освен, разбира се, ако не ни питат кое е най-подходящото време за мен да избухна в сълзи.

Трябва да решим кои планети в рождената карта са релевантни, кои планети трябва да направим силни в елективната карта. Това зависи от нещото, за което правим елекция. Тоест, трябва да намерим максимално прецизно каква е целта на елекцията. Трябва да внимаваме да не допуснем, че клиентът ни възприема света като нас.
Ако някой помоли – Направи ми елекция за брак, може да допуснем, че той иска силна, любяща, страстна връзка. Но това може да не е неговата цел, може да иска да се добере по-скоро до американски паспорт, за да не бъде екстрадиран.
Ако човекът започва бизнес, не можем да си въобразим, че знаем какво е важно за него. Важно ли е например да прави това, което наистина обича? Или иска бързо да направи първия си милион? Или да спаси света? Или да осигури работни места за братовчедите си? Ако знаем каква е същинската цел на бизнеса, ще ни е по-лесно да изберем кои планети ни трябват силни, за да започнем елекцията именно от там.

Елективните астролози говорят за това как да подсилим планетите в елективната карта, но за съжаление, няма какво толкова да направим. Можем да превъртаме колелото отново и отново и да натиснем паузата там, където планетарният модел ни се струва най-приемлив.

Така че, какво бихме искали да подсилим в картата. Какъв е списъкът с желанията ни? Винаги трябва да търсим силен управител на асцендента. Някой може и да успее да измисли ситуация, в която не бихме искали да дадем сила на родения в елекцията, но извън въображението такава ситуация е невероятна.

Винаги искаме Луната и Слънцето да са силни, те са източниците на гориво, на сила в картата. Ако са слаби, картата не е „включена в контакта”. Очевидно, имаме ограничения в това отношения, особено със Слънцето. Не можем да кажем – чакай докато Слънцето влезе в Лъв и тогава действай. Това е основната причина, поради която голям дял от елективните карти се правят за 12:00 по обед  най-бързият и лесен начин да подсилим Слънцето, е да го лепнем на МС. Да го сложим на Асц. обикновено не върши работа, защото тогава сме още в леглото. Това е друго важно правило в елекциите – не избирате, или поне не би трябвало, някакво ексцентрично време за елективната си карта. Като в примера ми с купуване на билет за лотария – има все пак правила на здравия разум, които са над всичко. Независимо какво казва астрологията, пет часа следобед в петък не е добро време за започване на бизнес. Съответно часовете посреднощ или преди ставане не са подходящо време за повечето неща. Ако отчаяно търсите безопасен момент да си бръкнете в носа докато Луната е в Овен, полунощ може да е Вашият момент, но за повечето други неща трябва да го избягвате.

След като уточнихме това, да преминем нататък. На следващо място ни е необходим силен управител на наталния дом, свързан със съответната дейност. Ако е за начало на бизнес – силен управител на десети дом в натала, ако е елекция за любов – силен пети, ако е по седмодомни дела – силен управител на седми дом. Но тук трябва да сме внимателни точно колко силен. Ако започваме съвместен бизнес, не бихме искали партньорът ни да има надмощие над нас. Но пък и ни трябва да има известна сила, за да не го носим на гърба си и да има някаква полза от него все пак. Тоест трябва ни силен управител на седми, но все пак управителят на първи трябва да е по-силен от него, защото трябва да запазим шефското място за себе си или клиента си.

Това звучи доста простичко – има само един дом, който искаме да подсилим. Проблемът е, че обикновено има и още един, два, понякога повече домове, които също ни се ще да не са съвсем слаби. Ако избирам време за започване на бизнес, не ми е достатъчен силен десети дом. Важен ми е и 11-ти, защото е 2 от 10, печалбата от бизнеса ми. Искам и 8-ми да е силен, това е 2 от 7 – ако клиентите ми не са платежоспособни, съм за никъде. Трябва да внимавам и за 6-ти – подчинените ми, трябват ми силни, за да са ми от полза, но не толкова силни, колкото съм аз, защото трябва да си знаят мястото.

Накрая, необходимо ни е и най-силната планета в наталната карта – Господарят на картата, the Lord of the Geniture/Dominus Genitura да е силен. Това е нашето най-добро, водещо качество. Бихме искали да включим най-доброто си качество във всичко, което правим.

На практика, приключваме със списък от поне пет планети, които искаме да са силни, и едва-две други, за които не ни пука особено. Шансовете ни да направим и петте от този списък силни по едно и също време са нулеви. Точно затова не е препоръчително на този етап от анализа да се гмуркате направо в дълбокото и да се опитвате да изберете подходящата карта само според натала. Това е като да се опитвате да моделирате балон с ръце – тъкмо сте направили едната планета силна, и другата се оказва отчайващо отслабена. Това е пряк път към лудницата.

Сега ще усложним нещата дори повече, защото ще трябва да вкараме в уравнението и елективната ни карта. Видяхме, че управителите на най-различни натални домове са ни нужни силни. Е, управителите на същите домове в елективната карта също трябва да са силни.

След това има и други неща, които можем да използваме в зависимост от вида на действието, обект на нашата елекция. Ако ще трябва да трае дълго, трябва да изгрява подходящата фиксирана звезда. Или основните планети да са във фиксирани знаци. Но ако започвам бизнес с едничката цел да направя бърз удар и след това да правя нещо по-интересно, нужни са ми кардинални знаци на Асц. А съм избрал фиксиран асц., а съм се закотвил във фирмата завинаги. Ако е елекция за начало на великия ми роман, добре е да е въздушен знак. Ако ми трябва най-доброто време да разора нивата, търся земен знак.

За щастие, имаме още една-две екстри, които можем да използваме, за да преодолеем цялата сложност на ситуацията. Да постигнем всичко, което ни се иска, дори ако планетите не са достатъчно кооперативни… В тази задача на помощ ни идват фиксираните звезди. Те притежават природата на една или на няколко планети едновременно. Ако искаме да направим тези планети силни, но не можем, можем да възложим същата работа на фиксираните звезди. Да предположим, че искаме Юпитер и Венера силни, но и двете са лошо планетно състояние по това време. Можем да изберем фиксирана звезда с природата на Венера и Юпитер и да я поставим на асцендента или на МС, или на куспидата на подходящия дом. И това ще свърши същата работа.

Последният трик, който е вероятно най-интересната възможност, която ни предлага елективната астрология, е това, което ни съветва Centiloquium на Птолемей: да използваме малефичните планети по същия начин, по който лекарят използва отровата като лекарство. Това е интересно, защото ни дава възможност да надмогнем пораженията или да преодолеем нашата вродена слабост. Като готвенето е – ако не стане както трябва, щипка чили спасява вечерята.

Например – клиент иска да създаде фирма за сина си и ме моли да направя елекция за стартиране на бизнеса. Гледайки картата на сина, виждам, че той е очарователен човек, но абсолютно неподходящ да ръководи бизнес, няма чувство за структура, неспособен да нанесе удар, когато е необходимо, твърде поддатлив на плътски изкушения, повърхностен. Като добавя щипка чили в елективната му карта – Сатурн и Марс са на разположение за целта – може поне да опитаме да излекуваме присъщите му несъвършенства.

Така, изпълнили сме всичките астрологични изисквания. Но имаме времеви ограничения, в които събитието може да се случи. Ако някой попита Кога е най-добре да се оженя, не очаква да чуе – Отваря Ви се чудесна възможност през 2048 година.

Има времеви ограничения и трябва да направим най-доброто да убедим клиента си, да не стеснява тези граници до практическа невъзможност за избор. За повечето събития ще е нещо от типа – Искаме да се оженим през април, но не в уикенда след 12-ти, защото баща ми е на екскурзия, и не след 25-ти, защото цените за хотела са по-високи. Не забравяйте и фактора „здрав разум” – няма да направите елекция за започване на бизнес в петък, събота или неделя.

Обърнете внимание на културните норми, ако някой в тази страна смята, че в определен ден от седмицата не трябва да се правят сватби, разумно е да се съобразите с това. Не се правете на умник, казано направо, дори преди да сме започнали да мислим астрологически, много от възможните дати за елекцията ни са вече зачеркнати. Задачата ни е да намалим възможните дати колкото може повече, колкото е възможно по-бързо. Правим това със замах, без излишна деликатност. Кастрим всичко излишно.

Отворете си ефемеридите за април (2002 година). Трябва ни дата за събитие през този месец. Зачеркнали сме дните, които не можем да използваме по обективни външни причини. Сега можем да започнем да размишляваме от астрологична гледна точка, но сме още далече от изчертаването на идеалната карта. Търсим дали за разглеждания период планетите, които искаме да са силни, ще сменят есенциалната си „форма”. Да речем, нужна ни е силна Венера – на 25 април 2002 г. Венера излиза от своя знак. ОК, задраскваме последната седмица на април. Всъщност, зачеркваме и последните няколко дни преди 25-ти, защото ако искаме това, за което правим елекция, да е дълготрайно и стабилно, не е добре Венера след някоя и друга година да отслабне, прогресирайки към края на знака.
Да кажем, че освен това сме решили, че Марс също ни трябва силен. Веднага се отърваваме от по-голямата част от първата половина на месеца, когато виждаме Марс в заточение. Това е забавната част – вижте колко много дни задраскахме досега. От цял месец на разположение приключваме с не повече от 5-7 възможни дни.

Сега се придвижваме към Слънцето и Луната, които, по подразбиране, винаги ни трябват силни. През повечето време нямаме какво да направим за есенциалната природа на Слънцето, тъй че следващата ни стъпка е направо при Луната. Но в този конкретен случай – О, Боже! Вижте, Слънцето е в екзалтация. С изключение на последния ден от нашия прозорец на възможности. Но, както и с Венера, предпочитаме и Слънцето да не е съвсем в края на своята силна фаза.

Има само два начина да се даде на Луната значимо есенциално достойнство – да я сложим в Рак или в Телец. Почти винаги едното от тях върши работа, а другото – не, в зависимост от положението на Луната спрямо Слънцето в момента. В случая, със Слънце в Овен, по-добре е Луната да е в Рак – събрала е повече светлина и е в секстил към Слънцето. Освен разбира се, ако не правим елекция за оран или купуване на добитък, тогава Луна в Телец ще си е съвсем на мястото. В нашия случай обаче, Луната влиза в Рак едва когато Слънцето напуска Овен, губейки своето достойнство. Така че, по-добре да се придържаме към Луна в Телец.

Това ни доведе до времеви прозорец от само два дни, по-голямата част от които клиентът ще проспи. Видяхте колко бързо редуцирахме времето от един месец до два дни. Това зачеркване на неподходящите дни трябва да бъде направено точно толкова набързо и наедро, иначе ще ви отнеме цяла вечност и независимо какъв е бил слънчевият ви знак преди елекцията, накрая ще свършите като Дева.

Може би ако жонглирате с планетите достатъчно дълго, ще откриете някакво прилично време и измежду дните, които задраскахме, но едва ли. Обикновено от двата дни, които остават на разположение, изборът ще бъде очевиден, защото се оказва, че в единия ден Луната прави нещо гадно, а в другия – нещо примамливо с някоя добра планета. Може би в единия ден Луната апликира към съвпад с Юпитер, а в другия – към опозиция със Сатурн. Кой ден ще изберете?

В нашия конкретен случай, сме галеници на съдбата – с Луна в Телец и Марс и Сатурн, които не й се пречкат на пътя, ни се налага да избираме единствено между секстил с екзалтирал Юпитер и съвпад с Венера в собствения й знак… В практиката няма да попадаме на много такива карти.

Едва сега, когато останахме с един, или най-много с два възможни дни, можем да започнем да чертаем картите, да жонглираме с планетите и да се опитаме да ги подредим по най-добрия начин. Тук също бързо можем да редуцираме вариантите. Искате фиксиран, въздушен знак на Асцендента? Жалко, това е възможно само в три през нощта. Не можете да имате това, тъй че ще се примирите с наличното.

Тази фаза на задачата цели основно минимизиране на щетите, да се опитаме да избегнем евентуални ужасии за клиента ни. Да речем, решили сме, че искаме да изгрява Водолей, но елекцията е за седмодомни дела. Виждаме, че с Водолей на асцендента Южният лунен възел автоматично ни се натриса в седми дом. Олеле! Водолей отпада веднага!

Подобни съображения редуцират възможностите всъщност много бързо – особено при елекция за сватба, защото повечето от важните домове в такава карта са взаимосвързани. В сватбена елекция искаме и първи, и седми дом да са симпатични, но и не искаме гадости във втори дом, все пак двойката трябва да има някакви пари. Не искаме клопки и в четвърти – трябва да им наречем приличен семеен живот вкъщи. В никакъв случай не искаме гадняри в пети – не ни трябват проблеми с децата. Дори да сложим гадостите в шести дом пак не е безопасно, ако не сме някакви безсърдечни типове, на които не им пука за Шаро и Писана.

Но гадостите все някъде трябва да отидат, не можем да изхвърлим Сатурн и Марс от картата, без значение колко ни плаща клиентът. Тук отново целта ни е да развъртаме картата, за да минимизираме щетите, докато ни остане само тясно процепче във времето, в което можем да се вместим.

Накрая ще останем с един, или два възможни часа, или дори само с няколко минути на разположение. Когато стигнете до тук, изведнъж ще установите, че започва хубавата част. Досега сте показали на картата кой командва тук, така че тя ще почне все по-охотно да ви съдейства. Минимизирали сме щетите, колкото е възможно, но все пак винаги остава една планета, която е твърдо решена да направи някоя пакост, без значение как сме я разпъждали. В този случай на помощ ни идва едно от най-полезните неща на небето – фиксираната звезда Спика, 24 градус на Везните. Сложете я на някое силно място в картата – на Асц., МС или куспидата на съответния дом и тя ще ни компенсира за всички останали проблеми. Ако не можете да се възползвате от Спика, има и други благотворни звезди – Капела, Асцела, Ахернар.

Ако направите и това, като с магическа пръчка нещата ще си дойдат на мястото. Наместили сте Асцендента върху някоя приятна звезда, и изведнъж – О, виж, Парс Фортуна е в тригон с Юпитер! Или нещо също толкова полезно ви се разкрива пред очите. Космосът сякаш Ви възнаграждава за добре свършената работа. Изведнъж започвате да откривате поредица от положителни показатели, които сякаш са се подредили сами, докато през цялото това време сте били заети с нещо друго. Това вече ви позволява да акордирате картата до минутка, ако искате. И ето, най-после – тя е пред вас.

Diyana