Някога рецепциите между планетите в астрологията са представлявали един от основните източници на информация в хороскопа. В днешно време тази стара техника в нашата професия, не се използва много често. Понякога астрологът взема под внимание взаимната рецепция по знаците на управление, не предполагайки колко информация може да получи като разглежда рецепциите по знак на екзалтация, триплицитет, заточение и падение.

Позитивни рецепции

Докато в съвременната астрология знакът, в който се намира планетата се разглежда като нещо, което трябва да опише тази планета – в традиционната астрология това първостепенно се разглежда като източник на информация за това, което представлява интерес и афинитет на тази планета. Към какво проявява интерес планетата, която се намира в Овен ? Основно за това, което в хороскопа представлява Марс – планетата, която управлява Овен. На втори план, за това което e свързано със Слънце, което екзалтира в Овен. На трето място, ако пред себе си имаме дневeн хороскоп – планетата в Овен ще бъде заинтересована за Слънце, а ако имаме нощен хороскоп – за Юпитер, защото това са дневните и нощни управители на триплицитета на Овена.

Различните достойнства ще сочат и към различни интереси. Планетата истински и силно ще обича планетата, която управлява знака, в който се намира. Управителят на екзалтация на този знак ще обича със сляпа влюбеност, ще го гледа през розови очила, като го издига незаслужено на пиедестал. А ако наблюдаваме управителя на триплицитета, интереса на планетата към него ще бъде повече на приятелско ниво, без страстите на предходните два управителя.

Ако имаме пред себе си хорарен въпрос с любовна тематика, ясно е колко полезна информация можем да получим разглеждайки само взаимния интерес на планетите, които представляват клиента и човекът, към когото той има емоционален интерес. Ако човекът към когото нашата клиентка проявява интерес в нощен хороскоп е представен от Слънце в Овен, ще знаем, че той силно обича Марс и по един нереален начин поставя сам себе си на пиедестал, а има приятелски интерес към Юпитер.

Ако пред нас имаме не любовен въпрос, а някакъв мунданен казус, то не трябва да го разглеждаме през призмата на любовта, а през тази на зависимостта. Кой управлява планетата в Овен ? Марс, управителят на този знак. Добър пример за това е случая на една клиентка, която след няколко години живот в чужбина, прекарани с постоянния копнеж да се прибере в родината си, е поставила въпрос: “Ще се върна ли някога да живея в родината си или ще остана да живея тук ?” Поставяйки този въпрос тя изпитва желание да се върне в родината си.
В хорара виждаме, че управителят на първи дом – Луна, се намира в девети дом – буквалната картина, която я описва показва живот в чужбина. За какво е заинтересована тази Луна, какво обича ? Тя е в знака Риби – значи тя истински обича Юпитер, управителят на Риби. Юпитер между другото в този хороскоп управлява точно деветия дом – чужбина. Дали нашата клиентка истински обича чужбина ? Ние знаем, че това не кореспондира с реалното положение. Точно противопоставянето й на тази среда, в която последните години е принудена да живее поради финансови причини, е причината за да постави такъв въпрос. Така че много по-точно ще бъде да кажем, че Луната (нашата клиенка) е зависима или е във властта на Юпитер (чужбина), а не че истински го обича.

Негативни рецепции

Както в живота има позитивни любовни чувства, така има и негативни. А хороскопът не е нищо друго освен снимка на реалността, то той притежава начин да опише и чувствата на омраза и неприятелство. Затова не трябва да пренебрегваме и негативните рецепции – тези на планетите по знаците на падение и заточение.
Планетата в Овен истински ще обича Марс, екзалтира Слънце и ще е настроена приятелски към Юпитер. А кого не обича или мрази ? Венера, защото това е в знак на нейното изгнание и Сатурн, защото това е знакът на неговото падение.
Въпреки че и в двата случаи има неприятелски чувства , то има и разлика между тях. Планетата образно казано ще мрази управителят на заточението силно, истински и заслужено, а управителят на падението нереално, прекалено и не много заслужено.
И както и в случая на позитивна рецепция, тези ключови думи за омраза и неприятелство няма винаги да отговарят на всякакъв тип въпроси и ситуации с които ще се срещаме. Понякога е много по на място да се каже, че планетата въвлича в беда планетата, където е в заточение или падение. Например, Марс в Овен влиза в заточението на Венера, а на Сатурн в падението. Най-буквалния пример могат да бъдат въпроси за пороците: ” Дали мога да продължа да пия с такова темпо или това ще ме доведе до алкохолизъм?” или “Дали да продължа с паралелните необвързващи любовни авантюри или да се оженя? Намираме ли управителят на първи дом (сигнификатор на нашия клиент) в знака на заточение или падение на управителят на 12 дом (сигнификатор на личните пороци и проблеми, които в живота сами предизвикваме със своите глупави грешки) – отговорът ще бъде ясен.

Взаимна рецепция

Няма нищо по-хубаво, когато в хорар касаещ любовни въпроси е налице позитивна взаимна рецепция т.е виждаме, че сигнификаторите на влюбените са с разменени знаци. Примерно жената, която поставя хорарен въпрос касаещ бъдещето развитие на някаква емоционална връзка е представена от Венера, а избраникът на нейното сърце от Марс. Венера се намира в Скорпион, а Марс в Телец – при този случай ще знаем, че те взаимно истински се обичат. Ако обаче Венера е в Козирог, а Марс в Риби – то двамата ще са във фаза на безпаметна влюбеност. В друг случай при Венера в Дева, а Марс в Скорпион ще знаем, че между тях двамата може да съществува само приятелство.

Не много добри новини за нашата клиентка ще има в случаите на несподелена рецепция. Да кажем например, че Венера се намира в Овен – значи тя истински обича Марс. Обаче Марс е в знака Близнаци. Какво чувства Марс по отношение на Венера ? В Близнаци Венера няма по-важни достойнства и затова можем да направим заключението, че Марс в Близнаци не чувства нищо към Венера. Тук имаме случай на несподелена любов. Ако Марс случайно се намира между 15 – 21 градус на Близнаци, то той ще бъде в терма на Венера и това ще покаже слаба заинтересованост към нея – само толкова колкото да не се каже, че не е напълно равнодушен. Това обаче няма как да бъде основа за качествена емоционална връзка.

Още по-лоша ситуация имаме в случаите на смесена взаимна рецепция. Венера в Овен обича Марс, обаче Марс в хороскопа се намира на първите градуси на знака Скорпион – знак, в който Венера се намира в заточение. Какви чувства изпитва Марс в Скорпион към Венера ? Омраза ще бъде много силна дума, но неприязън може би е по-подходяща.

Използване на рецепцията

Надявам се да съм успяла да демонстрирам достатъчно като обем полезна информация, която може да се получи от проучването на рецепцията. Искам само да спомена, че въпреки, че голяма част от дадените примери са с хорарни хороскопи,  своята най- пълноценна приложимост и валидност рецепцията получава в наталната астрология.

Както в традиционната астрология анализирането на наталния хороскоп няма за цел обявяването на непроменлива съдба сама по себе си, а  в търсене на начини за подобряване качествата на човека и решаването на проблеми, които ясно се определят чрез натала, рецепциите са ключ за това. Ако има планета, която в натала се намира в проблемна ситуация, от нея може да я измъкне планетата с която е в позитивна взаимна рецепция. Необходимо е само да се определи какво представлява тази планета. По-често –  кого представлява, защото най-непосредствената помощ идва от нашите най-близки хора. Гледаме кой дом тя управлява. В случай, че става въпрос за управителя на седми дом – подкрепата на партньора и от брака ще бъде от голяма помощ; ако става въпрос за трети дом – то това ще стане чрез брата или сестрата;  в случай на 11 дом – приятелите и т.н.

Понякога най-точните резултати ще донесат корекциите, които ще внесете в живота си следвайки естествения управител на планетата, която с помощта на рецепцията спасява някоя друга проблематична планета. Ако например става въпрос за Слънцето може в някаква степен да ви помогне носенето на златни накити или акцентирането на жълтия цвят в гардероба.

Във всеки случай рецепциите незаслужено са поизчезнали от астрологичната “торба” с използвани инструменти в изминалите няколко века. С увеличането на интереса към традиционните техники в последните няколко десетилетия има надежда, че те все пак ще се върнат в практиката и няма да бъдат забравени.

Автор: Бранка Стаменкович
Превод: star in the night sky