d-r Gaidurkov01 L

Д-р Георги Гайдурков е роден през 1961 г. в София. Завършва медицина през 1985 г. в МА-София и психология през 1996 г. в СУ „Св. Климент Охридски“ – специалност клинична и консултативна психология. Специализира нутрициология (наука за храненето на човека) към Свободен медицински факултет. Работи 12 години като терапевт в Центъра по хемодиализа към Окръжна болница – София (сега „Св. Анна“). От 1992 г. е редовен консултант и сътрудник на природолечителката Лидия Ковачева. Един от основателите на фондацията „Живот без лекарства“. Потърсихме експерта, за да разкаже как да се преборим с традиционната за този сезон пролетна умора и неудобствата след преминаването към лятното часово време.

– Д-р Гайдурков, що за явление е пролетната умора?
– В природата няма такова понятие пролетна умора. Точно обратното е налице – пролетен подем, който се вижда навсякъде при растенията и животните. Всичко се събужда за нов живот, заредено след периода на покой през зимата. Хората обаче са изключение и се чувстват уморени през тези седмици. Това е изкуствено създаден феномен според мен, резултат от днешната цивилизация. Причината за това е проявата на редица липси, натрупани през зимата. Да речем недостиг на витамин D, получен поради недостатъчното слънцегреене през зимата. За да има дискомфорт, значи съществува дисбаланс – нещо е в повече или не достига. Ето оказа се, че пълните хора са страшно недохранени, имат дълбоки дефицити на витамини и минерали. Хем са дебели, хем са хронично гладуващи хора. Човек яде първо парче пица, второ, трето, а организмът крещи – “гладен съм”, защото му липсва например цинк, магнезий, селен и т.н.

– Какви са основните дефицити у хората?
– Всеки лекар повтаря, че в организма на днешния човек не достигат витамини, минерали и ензими. Това се дължи на храната, тъй като е богата на концентрирани и рафинирани белтъчини и мазнини. За да могат да бъдат обработени, се натоварват ензимни системи, което създава дисбаланс в организма. Това се

наблюдава още от вътреутробното развитие,

тъй като храненето на майката се отразява пряко на нероденото. Знаете, че се раждат деца с увреждания или тумори. Тумор на латински значи буца.

Тялото влияе на психиката повече, отколкото обратното. Затова, ако даден човек има физически дисбаланс и се чувства зле, това се проявява и емоционално. Така че липсата на тонус и пролетната умора не са феномен, касаещ само възрастните хора. Той е актуален и за децата, за тийнейджърите. Ако едно дете е хиперактивно, избухливо, много пъти това се дължи на неправилното хранене, което дава токсичност, а тя води до невротичност в началото, след това до потиснатост. Така че това, което е в чинийката пред нас, определя нашите емоции.

– Как може да бъдат попълнени тези дефицити в организма?
– Всички знаем, че да пием витамини и добавки сигурно е добре, но не е огромен ефектът. Съществува и обратната страна, че в организма се натрупва излишък от вещества, който трябва да почистим. При пролетната умора страхотно зависи състоянието от това, което сме сложили в чинийката си. Както знаете, през зимата се натрупват в организма много отпадъци, пак заради неправилното хранене, което затормозява имунната система. Затова през пролетта се боледува повече, отколкото през зимата. Не че имунната система е виновна, тя е слаба, защото е амортизирана. Кое я уморява? Отпадъците, останали от храната. Ние претоварваме тялото си с храна, която дава много отпадъци, а това амортизира имунната система, защото тя се старае да ги очисти.

– Кои продукти дават най-много отпадъци?
– Вместо да измисляме топлата вода, да си спомним какво сме правили, ние, българите, преди стотина години пролетно време. Спазвали сме пост, определен от религията. Българинът 200 дни в годината не е приемал животински продукти, не е консумирал месо, сирене, кашкавал, яйца, мляко.

Животинските продукти дават най-много отпадни вещества

Затова пролетно време, когато боледуваме повече, е добре да си почистим “къщичката”, както правим това с домовете си. Това в още по-голяма степен е задължително в днешно време, когато храната е “обогатена” с редица Е-та, консерванти, оцветители и т.н. Т.е. ние приемаме видоизменена храна, която внася дискомфорт в организма.

– Все пак какво трябва да сложим в чинийката си през пролетта?
– Да си спомним за традиционните за нас гозби през този сезон и за великденския пост. Месото дава много азотни тела, окислява тялото, а всяка киселинност дебалансира, гълтайки калций – т.е. киселината разяжда тялото. Кравето мляко е изключително опасно, особено за малки деца. Да, те трябва да приемат мляко от майките си, докато са малки, но оттам нататък нямат потребност от животинско мляко. То провокира алергии, хронични заболявания, тъй като увеличава образуването на слуз в организма. Който яде мляко, яйца и месо всеки ден, непрекъснато се разболява и умира рано. Затова са слагали табу, под формата на религиозни пости. Тялото ни е природата, то се самовъзстановява и е автомат на здравето. Храната е базовият фактор на природата, който пуска програмите за самоочистване в нас. Ако изядем нещо мъртво, малко от смъртта идва в нас. Затова казваме, че трябва да консумираме “жива” храна.

Дойде ли пролетта, трябва да се вземем в ръце, да се раздвижим, да спортуваме повече, за да се усили обмяната на веществата. Ако вместо животински продукти, половината от дневното ни блюдо бъде от сурови ядки, плодове и зеленчуци, всичко ще е по-различно. Другите основни храни са задушени зеленчуци, царевица, бобови продукти, ориз, елда, киноа, лющено просо, жито, овес, нахут – много стара храна за българите, която днес не се консумира. Преданието казва, че

св. Иван Рилски се е хранел с нахут и овес

зърнена и бобена култура, най-добрата и пълноценна комбинация. Ако добавите сурови ядки, плодове и зеленчуци – не може да имате дифицити в организма. Дори да не направим пост, всеки може да включи повече растителна храна в дневното си меню и да замени част от животинските продукти, които редовно консумира. Хлябът и тестените изделия колкото и да е странно, също дърпат назад организма. Дори пълнозърнестите продукти имат висок гликемичен индекс, те вдигат холестерола. Солта трябва да се ограничи с приема на храна – българите приемат повече от 10 пъти сол дневно, отколкото е здравословната норма. Приемайки много сол, веднага губим калций, магнезий, цинк, които се изхвърлят от организма, заедно с бялата подправка. Също така, приемайки много сол, организмът прави опит да я разгради, в резултат на което се получава оток. Така солта прави хората дебели, тъй като задържат течности.

– Но ние всеки ден консумираме животински продукти…
– Да, от 50-100 години насам човек яде тези продукти всеки ден, което обяснява защо сме толкова болни. Никога човечеството не е боледувало толкова много в своята история. Знаете, че расте честотата на всички дегенеративни заболявания – ракови, артрити, диабет, автоимунни. Съвременната медицина лекува острите процеси, които впоследствие се трансформират в хронични. Т.е. запушваме очистването на организма с неправилното лечение на инфекцията. Вместо тя да излезе от организма под формата на сополи, температура, изпотяване, секрети, ние натъпкваме болестта малко по-навътре. Там не я виждаме известно време, но тя се втвърдява под формата на склеротични плаки, на камъни в жлъчката, на шипове, на кисти, на тумори, в началото доброкачествени, а след години в злокачествени. Организмът пакетира тази буца, за да може да упражнява контрол над нея, но когато “пакетите” са в цялото тяло, се получават рак и метастази.

http://www.blitz.bg

Advertisements