640x640_6696_Whisper_2d_fantasy_owl_girl_woman_portrait_picture_image_digital_art

Какво представлява женската мъдрост и с какво се отличава от другата мъдрост, от мъжката например?
Защо някои жени можем да наречем мъдъри, докато за други никога и на ум не би ни дошла думата мъдрост?
Защо мъжете мечтаят за мъдри жени и са готови цял живот да ги носят на ръце? Какво именно представлява женската мъдрост, което я прави така желана от всеки един от нас?

На първо място мъдрата жена обича, цени и уважава себе си и чувството за собствено достойнство за нея не е само празна дума. Истинската женска мъдрост идва с годините, когато преосмисляме живота си, гледайки с нов поглед на постъпките си, когато се сменят ценностите и приоритетите, когато изчезва юношеският максимализъм, отстъпвайки място на уравновесеността. Но, въпреки това, мъдра може да бъде не само жената с побелели коси, живяла тежък живот и осъзнала, че животът не е само бяло или черно. Мъдростта може да е присъща и на много млади момичета, които ценят всеки миг от живота си, почувствали, че животът ни се дава само веднъж и затова трябва да го живеем така, че в края на пътя ни да не е страшно и срамно да се огледаме назад.

Мъдрата жена още на младини знае, че не си струва да си губи времето с мъже, които не виждат в нея личността, които не се опитват да се развиват заедно с нея и да вървят нагоре, но даже я дърпат надолу, без дори да се опитват да променят нещо. Тя вярва в любовта, но вярва в това, че не е необходимо тя да върви заедно със страдание, тя умее да създава топлина и уют, но изисква и уважение към себе си и своите чувства. Ако мъжът не оценява нейната преданост и любов, мъдрата жена няма да се опитва на всяка цена да го задържи до себе си, тя ще си тръгне, за да започне нов живот, в който тя ще бъде желана и обичана. В края на краищата, тя знае, че не си струва да пропилява години за нещо, което ще я кара след това да съжалява за безцелно изживяното време и напразно изхабените сили и нерви. Мъдрата жена ще предпочете да се раздели, но няма да позволи на никого да я тъпче. Тя знае, че самотата може да бъде страшна, но още по-страшно за нея е усещането за самота в присъствието на другия.

Всяка жена, която познава любовта, познава и ревността и страха от загубата на любимия човек, затова много от нас правят неща, които разрушават любовта, вместо да я укрепят. Но мъдрата жена никога няма да се унижи до там на всяка цена да се опитва да задържи човека до себе си. Тя ще го пусне и ще прости, защото знае, че ако любовта не е угаснала, той ще се върне. А ако ли не – тогава е значи е за добро, защото е безсмислено да се подлага на болка, която с времето ще става все по-непоносима.

Мъдрата жена, винаги ще запази чувството за собствено достойнство и във всяка ситуация ще остане силна личност не желаеща да поставя самата себе си на жертвения олтар. Мъдрата жена разпознава този, който в бъдеще би й донесъл болка и предпочита да понесе тази болка сега, още в началото, когато тя не е толкова силна, отколкото би била тогава, години по-късно.

Мъдрата жена никога няма да даде воля на емоциите си, осъзнавайки, че това може да съсипе връзката, тя ще се реши всеки проблем с кралското достойнство, ръководейки се преди всичко от разума. Тя знае как да избира мъже, които в трудни моменти ще я подкрепят, но и самата тя няма да остави никого в беда.
Женската мъдрост – това е вродено чувство за такт и натрупан житейски опит.

Мъдрата жена няма да губи време за безсмислено съжаление за направените грешки, тя просто никога няма да ги повтори. Тя цени всеки миг от живота си и гледа напред с оптимизъм.
Обичайте, ценете и уважавайте себе си, не се поддавайте на моментните слабости и не позволявайте на емоциите да надделеят над разума – тогава думите “мъдра жена” ще се отнасят и за вас!

 

fb

Advertisements