Само седмици след откриването му през 1977г от учените, новата планета е намерила мястото си в астрологията. Наречена е Chiron, на великия лечител и воин от гръцката митология –кентавърът Хирон. Макар че много от астролозите не използват Хирон в картите си, неговите теми са имали безотказен ефект върху астрологията, зареждайки ни с най-духовно ориентираното въздействие след Neptune и водещата астрология към равнището на холистичното лечебно изкуство.

НО КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

По време на откриването на Хирон разбира се, не е имало книги за неговото значение. Не е имало нито записи от латински, гръцки и арабски текстове, нито инструкции как да се работи с “новата планета” – концепция, която е била дори несънувана, преди откриването на Uranus през 1781г.

По време на откриването на Хирон се е случило нещо друго, което е оставило първите нишки към неговото значение: появата на холистичното съзнание в популярната култура. Трябва да получим награда за това, че можем да отидем в магазина за здравословна храна, да си купим kava kava, женшен, колоидално сребро или да получим малко Рейки за мигрената си. Хората са започнали, след години на философски дискусии за холизма сред интелектите и окултистите, да навлизат по-дълбоко във връзката ум-тяло-дух.

От гръцки в превод Хирон означава “ някой, който има ръце”. Масажна терапия, акупунктура и други изкуства с ръцете, са започнали да се появяват на повърхността по времето на навлизането на Хирон в астрологията. Хиропрактичната професия е спечелила федерално правно дело , заведено срещу нея от официалната медицинска институция / Wilk vs. American Medical Association/ и е прокарала закон, даващ право на хиропракторите да присъстват в медицинския бранш като оказващи първа помощ.

НОВ ВИД АСТРОЛОГИЯ

Новата планета е била непозната и силата на Хирон е била забулена в мистерия. При търсенето да се разбере какво означава тази планета се е развил нов вид астрология: някой, който задава въпроси, изслушва клиентите, изследва и гледа отвъд конвенционалните учения. По-голямата част от ранната информация идва от астролози като Зейн Щайн, Ричърд Ноел, Ал Морисън и Барбара Хенд Клоу, поставяйки Хирон в картите на клиентите си те са знаели, изучавайки транзитите за сравнение на житейските събития да изучават техните значения. Учителите са научавали от учениците си и макар че тези ранни писания са разполагали с оскъдна база данни, те са насърчили сериозно нови астролози да продължат да задават въпроси.

Първата следа към Хироновата тема по-точно идва от астронома д-р Брайън Марсдън, който го е нарекъл “maverick” /отцепник/ , тъй като не е пасвал на типичните научни дефиниции. Хирон е бил няколкостотин пъти по-голям, за да бъде конвенционална комета, но не толкова голям колкото Pluto, така че не е бил и планета. Обект с размера на астероид, намиращ се далеч от астероидната зона, неговият 51-годишен път / далеч по-дълъг от този на повечето астероиди, чиято орбита е около 4 години/, пресичащ орбитата на Сатурн и разширяващ се към Уран / дискусионен вариант/. Той е разрушил всички правила.

Хората със силно поставен Хирон / ъгловат или аспектиращ много планети/ са също така отцепници. Честър Уайлк, смелият и упорит хиропрактор, който е дал под съд всемогъщата медицинска институция , е велик пример за Хирон в МС , куспид на 10-ти дом. Силните Хиронови типове трябва да бъдат различни в начина си на оцеляване. Често най-великите им постижения идват в резултат на силна и продължителна лична борба. Законът на Уайлк, например, е отнел повече от 10 години.

Следващата ключова дума е “мост”. Хирон служи като свързваща точка между различните светове. Директна връзка между ексцентричния, непредсказуем, футуристичен и новаторски свят на Уран / чистата енергия/ и традиционния, структуриран, предвидим и ориентиран към миналото свят на Сатурн/ чистата форма/, Хироновите хора често прокарват нови идеи в съществуващите форми и придават структура на новаторските идеи.

Астролозите също са се обърнали към митологията, където Хирон е бил велик учител и лечител. Френската дума “chirurgerie” означава хирургия, и Хирон е бил учителя на Асклепий, гръцкия бог на медицината / инцидентно ранните форми на хиропрактиката са били наричани “есклепична манипулация”/ . Хирон е преподавал етика, музика, бойно изкуство, бойна медицина и лечителско изкуство на генерация от гръцки герои , включително Язон и Херкулес. “Ментор” и “мултиталантлив” са думи, присъстващи в Хироновия списък от характеристики. Погледнете картите на лечители и ментори и със сигурност ще намерите върху тях нещо интересно във връзка с Хирон.

ХИРОН И ПЛУТОН

За да разберем Хирон, ще е от помощ да разберем нещо за Плутон, който изразява растежа, който изживяваме по време на болезнени житейски уроци, и да интегрираме това, което наричаме сега “сенчеста материя”.

Разглеждаме, че по време на откритието на Плутон през 1977г е имало само една написана книга за Плутон, който е бил открит 47 години по-рано. / Книгата на Фриц Брунхюбнер за Плутон е била написана през 1934г , но 32 години не е била преведена и публикувана на английски език/. До 70-тте дължината на Плутон дори не е била посочена в Raphael’s Ephemeris . Първото по-широко четено изложение за значението на Плутон е бил публикуван през 1973г памфлет от Изабел Хайки. Най-накрая, през 1985г – 55 години след откриването му – се е появила първата популярна книга за Плутон, написана от Джеф Грийн , същата година когато Зейн Щайн е издал своята Essence and Application: A View from Chiron, първата книга за Хирон на английски език.

Има интересна културна метафора за това как тези планети работят, и работят заедно. Може да кажете, че Плутон след откриването си е бил основно пренебрегван или отхвърлян, и от астролозите, и от света. Джеф Грийн го описва като “подсъзнателен процес”. Наистина, по-малко от три години след откриването на Плутон , Хитлер е дошъл на власт и е започнал Холокоста осем дни по-късно, но Америка не се е включила във войната срещу него до 1941г.

Хирон преподава такива уроци с пълно съзнание и чувство за неотложност, служейки като съзнателна страна на еволюционния процес. Най-лесният начин да използваме Хирон е да го разглеждаме като част от системата с Плутон. Плутон предвещава най-дълбоките вътрешни движения, които водят до най-сериозните уроци. Хирон предлага съзнанието , че тези уроци са задължителни, значими и си заслужават – това което наричаме “истинско духовно съзнание”. Помислете, че преди Хирон не е имало планетарна енергия, която специално да е изразявала лечението. Не е ли странно това? Но сега ние имаме Хирон и чрез наталното му разположение и транзити работим на ниво, където астрологията е извисена до равнището на холистичното изкуство и духовната наука.

 

http://www.stariq.com/pagetemplate/article-printer.asp?pageid=866