Или Петлите се срещат със Совите

В западния свят се наблюдава любопитна тенденция. Тя идва от различни имена. В религиозните кръгове е позната като Милениализъм. В светския свят на науката, компютрите и технологиите е прекръстена като Милениумския Бъг или Милениумската бомба. Дали фокусът е религиозен или светски, заложената темата е една и съща – страховитото очакване на глобалния хаос и разрушение, както и неизбежния Край на Света Такъв Какъвто Го Познаваме. Този апокалиптичен Дух на Епохата не е толкова видим в Австралия, но в Щатите и специално в Интернет, заразата на това страховито очакване се разпространява ежедневно. Отброяването е до 2000г. Няма значение, че официалното начало на новия Милениум е 1 януари 2001г , но в човешката душа съществува дълбоко убеждение, че когато числата се обърнат от 999 в 000 животът чудотворно ще се промени, обикновено –към по-лошо.

Милениумската треска не е нов феномен. Фактически страхът, че светът ще престане да съществува се е разпространявал и в края на миналия Милениум. Това, което е ново сега е обикновените милениумски страхове съвпадат с компютърен glitch познат като y2K.

За какво толкова се шуми около този y2K бъг? Започнал е като късогледа компютърна програмна процедура, създадена за да спести голяма част от паметта на компютрите-майка в мрежа. Вместо да отчете четири цифри на година, програмистите са го съкратили до само две дигитални числа , например 1996 е била записана като 96. Това е било чудесно за този век, но означава, че когато датата се смени от 1999 на 2000, компютърните системи, които не са ъпгрейдвани ще я възприемат като 1900. Това може да звучи като малък “glitch”. Доказателството е доста неустоимо, че ние очакваме най-малкото някакво разрушаване на комуникациите с възможни провали в системата, загуба на основни услуги и т.н. Това е в градуса на очакваната криза, за която мненията варират. Някои прогнозират всякакъв вид ужасяващи сценарии – ще умрат животоподдържащите системи, ще се разбият самолетите в небето, ще експлодират ядрените реактори, колапс на Уол Стрийт, глобален икономически крах и т.н.

Целта ми не е да налея масло в огъня на тези страхове, за които вярвам, че не са нищо повече от нарастващо чувство на масова паника. Вместо това погледнах картата на Милениумното Обръщане в опит да открия някакво значение и надежда за бъдещето.

Това е астрологическа хипотеза, че първичните характеристики на същество, събитие или период на време могат да бъдат разбрани чрез разглеждането на картата в момента на събитието или съществото. Така че изглежда основателно да се очаква, че картата за самото начало на 2000 (12:00 AM, January 1st) може да съдържа някакво прозрение за идващия период, който мнозина от нас очакват със затаен дъх.

КАРТАТА НА МИЛЕНИУМА

След като съставих карти за различни световни градове, включително Аделаида, Вашингтон, Лондон и Мадрид забелязах, че картите за трите града от Северното полукълбо бяха почти идентични.Дори картата за Аделаида съдържаше всички планети в същите домове. Така реших да използвам една обща карта и една, която представя центъра на Западния свят –картата на Вашингтон, седалището на американското правителство.

Най-забележителния белег в Милениумската карта е почти точен съвпад Хирон-Плутон на 11+ градуса от Стрелец. Фактически този аспект е бил точен на 31 декември 1999г. Това е първият съвпад Хирон-Плутон от откриването на Хирон през 1977г , внушаващ, че колективното е готово да прегърне архетипа на Хирон.

Вместо да се опитвам да покрия всички минути на тази карта, предпочетох да се фокусирам върху тази среща на Хирон, планетата на лечението с Плутон, планетата на трансформацията. Интересно, този съвпад попада в 3-и дом, осветляващ комуникационните системи, транспорта, комерсиалната търговия и мрежите от всякакъв вид /включително компютърните/. Показателно е също, че е бил асоцииран с компютрите и Интернет [Stein, Donnell (1996)]. Позицията в 3-и дом засилва темата с някакъв вид мощна трансформация в областта на глобалната мрежа, добавяйки тежест към убеждението, че компютърният бъг y2K може да доведе до разрушения в тази област.

Попадналия в Стрелец съвпад предполага възможността за парадигма и обрат в религиозните идеали, познания и ценностни системи. Какво включва трансформацията в тази област? Можем да видим пре-дефиниране на “религия”. Вероятно дадения близък съвпад на Серес с асцендента измества към религии свързани с Богиня или най-малкото религии, обединяващи и почитащи женствения аспект, който е бил почти напълно игнориран в религиите на последните два милениума.

Стрелешкото влияние също внася нотка на религиозна жар, на фундаментализъм, фанатична отдаденост и сблъсък на убежденията. Отцепникът Лечител си стиска ръце с Трансформиращия Агент на Промяната в Знака на Стрелеца внушавайки, че най-после можем да осъзнаем какво в нашите убеждения може да навреди и да нарани другите. Може бипрез следващите 1000 години ще сме принудени да застанем с лице срещу нашето деструктивна колективна раздразнителност да предизвикваме войни по религиозни причини?

САБИАНСКИЯТ СИМВОЛ ЗА СЪВПАД ХИРОН/ПЛУТОН

Може да бъде упътващо да погледнем Сабианския символ за планета даваща по-дълбоко прозрение за значението в картата. В този отделен случай с градус 11+ Стрелец, специално акцентиран чрез окупирането си и от Хирон, и от Плутон , символичното значение на този градус може да предложи безценно значение.

Градусовият символ е “А” флаг превърнат в орел; орелът – в домашен петел, приветстващ зората. Дейн Рудияр описва значението му така:

“Спиритуализацията и поощряването на големите символи на Ню Ейдж от умове, чувствителни към тези предупредителни изяви”.

“На фона на тази странна алегория можем да разпознаем дълбоко заседналото убеждение, че американската нация и основните й демократични институции са представени като нова стъпка в човешката еволюция. “Флагът” е абстрактен символ на нацията; тя става “орел” – друг американски символ – когато концепцията е оживена от смело и интуитивно действие. Орелът символизира духовната воля и силата да се извисиш до най-висшето съзнание и цели. Летейки той посреща изгрева на слънцето. Когато го е посрещнал, го провъзгласява – и правейки го се идентифицира като домашен петел, който е убеден че викът му кара зората да се появи.”

“Този символ …е напълно ориентиран към бъдещето. Той говори за “кулминационни преживявания” вместо за намерената мъдрост в организмичната дълбочина на съзнателното тяло. Той цели да донесе благородните ни идеали в актуалния живот чрез силата на духовната воля. Ключовата дума трябва да бъде БЛАГОВЕЩЕНИЕ.

“Петелът” е друга дума за домашен петел, докато “Благовещение” препраща към съобщението направено от ангелът Гавриил на Дева Мария, че ще стане майка на Иисус. Да “благовестиш” означава да заявиш, че нещо вътрешно пристига или е в готовност.

Ключовата дума за “благовещение” на Рудияр за този символ е наистина интересна в светлината на обявленията, известяващи новия милениум.

СВЕТСКОТО СРЕЩА СВЯТОТО

Запазвайки аромата на Стрелеца в съвпада, този специфичен милениумски дух ще притежава качество на пресичане или паралелизъм между светското и святото, между науката и религията.

Y2K активистите започват да звучат като фанатици в припряността си да преустроят народа съгласно реалностите на постмилениумския компютърно-създаден апокалипс. Наистина, някои религиозни фундаменталистки групировки и хора с цялото си сърце прегръщат компютърния феномен Y2K като очевидна проява на Божията воля за края на света такъв, какъвто го знаем. Гари Норт, изявен Y2K активист и християнски реформатор заявява: “ Това ще децентрализира социалния ред. Това е всичко, което съм искал в живота си. По мое мнение, Y2K е нашето послание.” Предвестниците на атаката на 1000-та година също са очаквали Последния Съд. Някой би се зачудил дали днешните по-религиозни “doom and gloomers”/ автори на вируси/ не приемат в компютъра образа на Антихрист.

В този образ има вродена ирония за Последното Време, което идва чрез създадените от човека модерни технологии.

От технически-научна перспектива, започналото като компютърен бъг сега е преименувано като “бомба на времето”. Символизмът е интересен. “Бъг”-овите атаки или вирусите върху организма-приемник са заразни или прилепчиви под някаква форма, която предизвиква усещане за излизане от контрол. Докато сме смъртни, можем да намерим антидоти , цялата система или мрежа от системи могат да бъдат заразени и напълно унищожени. Бомбата е реминисцентна на войната – тя е свирепа, експлоадира, възпламенява и унищожава всичко по пътя си. Тя няма респект към човешкия живот. Бомбата на времето излиза извън настоящето време. Това са безмилостни и могъщи образи и много символични на архетипа на Плутон .

ИЗЦЕЛЯВАЩИЯ ПОТЕНЦИАЛ НА Y2K

Въпреки сценариите за тези атаки, съюзът между Хирон и Плутон в Милениумната карта внушава, че също така има и потенциал за лечение и трансформация. Хироновият процес включва първо разпознаване и идентифициране на проблема, после фиксиране и решаване. Нужно е по-голямо познание и разбиране.Много компютърни техници от цял свят са се заели с откриването на антивирусни и антибъгови програми.

Някои разглеждат Y2K като предлагащ изключителната възможност на човека и обществото за културна трансформация. Икономистът и футурист Робърт Тиобалд вярва, че Y2K бъгът “ ни дава изключителна възможност да си зададем дълбоки въпроси, свързани с нашето богатство и технологии. Време е да се запитаме какво наистина ценим и как можем да съхраним екологичните си системи, от които зависи живота. Това е чудесно време да бъдем живи!”

В опит да се подготвим за неизвестните ефекти на Y2K и да планираме стратегии за справянето с проблемите, възникнали след Голямото Завръщане, някои прогнозират сценарии, в които хора, общества и организации ще работят заедно по нови колаборативни начини. Някои чувстват, че ще бъдем принудени да осъзнаем колко сме зависими от компютърните технологии и да си взаимодействаме. Това е отразено конкретно в тези билиони от миниатюрни микропроцесорни чипове , които откриваме във всичко – от колите до видеото и всякакъв вид машинария, средства и съоръжения. Тези чипове са много чувствителни към датата и се е очаквало да причинят много проблеми при смяната й през 2000г.

Много от материалите за Y2K, които съм чела в Интернет са оцветени от Плутоново-Хиронов символизъм . Един пример “ Поради комплексната му природа, Y2K изисква да трансформираме начина, по който работим заедно, да излезем от традиционните хоризонти и състезаващото се поведение, да се освободим от старите конфликти и наранявания. Трябва да се обърнем един към друг, за да намерим решение. Просто не можем да минем през всички тези разрушения и травми, оставайки изолирани и безразлични.”

От целият този разговор за излизане от състезателността и откриване на нови начини на връзка е видно също и, че Асцендентът в Милениумната карта е във Везни и образува точен съвпад със Серес. Ако погледнем на Асцендента като на нашето израстване, новите качества, които трябва да придобием , вероятно през следващия Милениум ще ни научат как да бъдем по-уважителни, разбрани и толерантни един към друг. Венера, управителят на картата е също в Стрелец. Винаги има надежда!

КОМПЮТЪРЕН БЪГ ИЛИ МЕНТАЛЕН БЪГ?

Една от най-интересните и провокиращи размисъл статии , които съм чела за феномена Y2K предизвиква голямата идея за техно-апокалипсис и вместо това внушава, че сме в по-голяма опасност от разпространяването на прилепчиви идеи за рисковете от Y2K. Разпръскването на заразни убеждения звучи като сценарий за Плутон в Стрелец в 3-ти дом.

Аарон Линч, авторът на “ Милениумната зараза: Дали Вашият ментален софтуеър е отстъпчив към 2000-та година?”е взаимствал думата meme от зоолога Ричърд Даукинс за да опише концепцията си за заразната мисъл, действаща по това време като “ ген или вирус върху културата”. Линч отстоява, че сме създали бъг, който обръща времето на 1000 години, който не се крие в компютрите, а в мозъците на човеците. Той казва, че “се издига от слабостта как ние споделяме информация един срещу друг” и я назовава “ милениумна мисловна зараза.”

Статията му достига голяма дълбочина относно това как религиозните и светски адски видения се разпространяват от човек на човека. Неговият възглед е, че има заразна паника относно Y2K и последователите й са на ръба на екстремен евангелизъм. Неговите описания са реминисцентни на установените култови техники. Като “адски огън и жупел за тези, които се отричат от вярата, светското убеждение / Y2K/ предвещава ужасни неща за тези, които “грешно” променят ума си. Те включват видения за глад, насилие и смърт за човека и близките му. Такава предпазна мярка помага на убеждението не само да се запази, но също и да се разпространи…Като евангелистка религия meme казва “ Обърнете се и ще живеете.”

Линч отстоява, че тези, които помагат при разпространение на тази заразна мисъл използват тактики като обвинения към “невярващите” и сплашване, че са “отхвърлени” , че “времето лети” и важността на “ кажете на вашите близки”.

Не мога да се позова достатъчно на тази статия. Тя представя връщане към нормалността на апокалиптичните предсказания. Линч заявява, че този Y2K апокалиптичен meme също процъфтява върху съществуващите и често разпространени религиозни прокоби. Ендемични вярвания, че “краят е близо” ни карат по-лесно да мислим, че смъртния грях от дигитална леност ще накара Краят да настъпи. Фундамендалистите постоянно търсят знаци за ”последните времена” на места като Съветската “империя на злото” и обръщане на внимание върху технократите.”

Линч ни пришпорва да мислим два пъти, за да не изберем кариера на професионални разпространители на заразата / Плутон в 3-ти/, да се пазим от паника и страх. В същото време той не отхвърля, че Y2K присъства като реален проблем, който все още трябва да бъде излекуван/ Хирон/. Той пришпорва тези, които не са замесени пряко във фиксирането на проблема /т.е. не-технократите/ да се включат в “подпомагане на информационното здраве на обществото” /Плутон-Хирон в 3-и/. Той препоръчва не само да приведем компютрите си в готовност за 2000-а година, но също така и умовете си!

ВЪПРОС ЗА ВРЕМЕТО

Предстоящата промяна от 1999 към 2000г се фокусира върху бележката за времето. Това е криза, която ни кара да се замислим как сме записали времето. Интересно, последният път, когато Хирон е образувал съвпад с Плутон в Стрелец е било на 28-и ноември 1752г . Малко преди тази дата, на 3-ти септември Британия и Британските колонии са приели Грегорианския календар , създаден през 1582г. 14-ти септември е последвал 2-и септември създавайки объркване, паника и гняв. Някои дори са вярвали, че животът им е съкратен с 11 дни.

Съвпадението на друга “времева” криза срещнало се по време на последния съвпад в Стрелец е по-интригуващо и ме накара да изследвам в бъдеще тази връзка по-сериозно. Това, което открих е, че думата Хирон е свързана с гръцката дума “kairos” , която означава “време” или аспект на времето. Гърците всъщност са имали две думи за време – kairos и kronus / Хирон и Сатурн/ Времето Kronus е рационално и линеарно, изчислявано с часовници, докато Kairos времето е циклично и неизмеримо. Мелани Райнхард описва Kairos като символизиращо “възможността, точния момент, когато безвременните или вечни царства взаимодействат с нашия часовник или Кронос /Сатурн/ …Kairos е “aha” изживяване, което може да отключи вратата към прозрения и нови възможности”.

Джийн Шинода Боулън в книгата си “ Пресичане на Авалон” идентифицира времето Kairos като женствено, а времето Кронос –като мъжествено. Боулън описва митичния Авалон като психологическото “свят на майката”, свят, който е невидим и където “воалите между световете са тънки и ние преминаваме отвъд.” Основно този свят е символичен за подтиснатата и отхвърлена женственост. Съгласно Боулън “Времето в бащинския свят всеки 1-и януари е символизирано от дете и отделно на 31 декември като Време на Бащата – старец с дълга брада.”

Тук наблюдаваме интересен паралел с астрологическите сигнификатори за Голямото Завръщане. Съвпадът Хирон-Плутон е близо до куинконкс Сатурн в Телец в 8-и дом. За да използваме аналогията на Боулън, Сатурн или линеарното време започва на 1 януари 2000г и страхът е, че адът ще попречи на часовниците ни да ни преместят в следващия век. Хирон или циркуларното време продължава. Това, което имаме тук е взаимодействие между времената на Сатурн и Хирон. Боулън го посочва така “ чувството ни за време се различава, когато влезем в Авалон…ние участвате / мой акцент/ във времето и така губим представа за него.”

Милениумният куинконкс между Хирон-Плутон и Сатурн вероятно посочва нуждата от колективно приспособяване към перспективата и разбирането на времето. След всичко това е просто нашият създаден от човеците календар, който отбелязва 1 януари 2000г като превратна точка през следващите 1000 години. Някои се питат защо това изкуствено изделие има такова силно колективно влияние. Вероятно по време на 3000 милениум ще се научим да възприемаме времето по нов начин, които са немислими за настоящия, ще обхванат неговата женственост или цикличност. И вероятно това ще бъде кризата /ако има такава/ причинена от бъга Y2K, която ще катализира тази трансформация и разширено възприемане на времето. Разбира се, това е просто догадка, но най-малкото си струва да се обмисли.

ПЕТЛИТЕ СРЕЩАТ СОВИТЕ

Докато проучвах тази статия, се натъкнах на най-забележителното описание на главните протагонисти / апологети/ замесени в историческите и съвременни Милениумни дебати. Историкът и директорът на мултидисциплинарния “Център за Милениумни учения”, професор Ричърд Ландис е дефинирал две фундаментално противоположни становища по време на Милениумните времена – тези на петлите и совите.

Ландис е пропуснал забележката, че Y2K e просто технологичен проблем и посочва връзка с апокалиптичния “милениализъм”, който препраща към по-ранните исторически периоди. С отделна препратка към християнството той уточнява есхатологичните основи на тази религия – вкоренени като “доктрина на смъртта, съда, небето и ада”.

Ландис е осветлил друг аспект от времето, който нарича “апокалиптично време”: “това възприемане на времето, когато Краят на Света / различно въображаем/ е толкова близо, че неговото очакване променя поведението на вярващия.” По тези времена, казва той, срещаме битката на петлите и совите.

Петелът представлява апокалиптичния вярващ, “този, който трепери при перспективата, провъзгласява новия ден кукуригайки срещу зората, огласяйки въздуха с пронизителните си викове заедно с другите петли. Дори тези, които ще се съпротивляват, които са раздразнени, ще открият, че е трудно да се пренебрегне общия хор от кукуригане.” Совата е анти-апокалиптичният вярващ, “ този, който предпочита предпазливостта и спокоен спрямо познатото, който не спори, нощта е още млада и дълги часове ни разделят от зората, който ни предупреждава, че лисиците са навън, господарят спи и само злополука може да произлезе от целия този шум в селския двор.”

Описанието на Ландис за апокалиптично кукуригащия петел изненадващо отеква на Рудияровото описание за петела от Сабианския символ за Милениумския градус на съвпада Хирон-Плутон.

Когато кукуригащият петел приветства изгрева на слънцето, той вярва, че именно кукуригането му предизвиква новия ден. Хироновата специалистка Джойс Мейсън е интерпретирала символа на петела така: “той ни напомня за силата на ума и съвпадението, т.е. каквото ние виждаме / вярваме и заявяваме/ е това, което получаваме. Можем да отстояваме най-висшите си идеали. Висшият аз изригва мощно.” Тук виждаме друга препратка към силата на ума и неговата роля при виждането на качеството на нашето бъдеще.

Докато петлите кукуригат високо,че краят наближава, очакването се засилва с предсказания момент. И както видяхме, тези очаквания са силно заразни и пълни със страх. В тези времена на Превратната точка петлите доминират, но както пише Ландис: “тяхната доминация е колкото силна, толкова печална.С /неизбежното/ преминаване на апокалиптичния момент, петлите ще трябва или да променят мелодията си / да сменят датата, да зачеркнат апокалиптичния елемент/, или да отстъпят трибуната на совите, които ретроспективно, се оказват прави.”

Какво изглежда е важното при идващото Голямо Завръщане в по-широк исторически контекст. Това преди вече се е случвало. Ще се случи отново и то докато сме още тук. Лиз Грийн е посочила, че Милениумните фантазии изригват на всеки 500 години. Според нея около 1000-та и 1500-тата година страховете, че светът ще свърши са ескалирали.

Разбира се, светът е все още тук, но каквото се е случило през 1500-та вече е преминало; то е било основна парадигма или промяна в господстващите възгледи за света. Тази промяна е започнала по такъв начин, че по онова време е останала незабелязана. Грийн пише, че единственото странно нещо, което се е случило тогава е “много непокорен, непослушен и раздразнителен монах на име Мартин Лутър, който забол пирони в катедралните врати на Църквата и няколко човека са го слушали.” Тези няколко човека са казали на други хора, които са казали на още повече хора. И е започнала Реформацията! Така е започнал период в нашата история, който е продължил най-малко 300 години и която някои историци вярват, че продължава до ден-днешен ; период, където всеки аспект от установената Християнската доктрина е поставен под въпрос. Светът все още не е умрял, но възгледът за него е!

Вероятно орелът в Сабианския символ, птицата, която лети най-близо до Слънцето е символ на перспективата, от която се нуждаем за да се придвижим към тези времена. Вероятно трябва да разгледаме ролята, която нашият колективен страх и милениумното въображение играе в оформянето на нашето бъдеще, дали източникът на страховете ни следва да бъде центриран около религиозните или технологически отношения. Вместо това трябва да литнем високо и да търсим голямата картина. Като високо летящи орли нека фокусираме силата на ума си, за да видим по-доброто бъдеще , да обхванем загубената женственост и неизбежно да излекуваме наранената си и страдаща планета.

Candy Hillenbrand