Преди да бъде открит Хирон, хуманистичният астролог Дейн Рудияр е предсказал откриването на ново тяло между Сатурн и Уран, което ще бъде като “по-висша Луна”.

Това е било точно на мястото, където “кентавърът” Хирон е бил открит на 1 ноември 1977г. За 15 години никой не е знаел какво точно е Хирон – малка планета /планетоид/? Комета? Астролозите са го нарекли кометоид заради сложната му природа, тъй като е показвал характеристики и на двете. След това астрономите са открили, че Хироновото откритие провъзгласява цял нов клас от подобни обекти , открити отвъд Нептун, родени на Kuiper Disk. За планетарната система сега е известно, че е заобиколена от огромен диск от тела наречени planetesimals. За диска се смята, че е отвъд орбитата на Нептун и се разширява към отдалечената, сферична Oort Cloud, откъдето се вярва, че произлизат всички комети. След време астрономите са установили, че късо-срочните /short –period/ комети като Хирон не могат да се разгърнат към настоящите си орбити от Oort Cloud , а по-скоро идват от по-близък резервоар. Повече от 20 подобни на Хирон обекти сега са открити и най-малкото един далеч зад Плутон. Астрономите вярват, че има най-малко 10 000 подобни тела и Кюпъровият диск съдържа билиони ядра на комети и вероятно няколко по-големи обекта с размерите на Плутонова Луна или с тези на самия Плутон.

Хирон е наречен на името на мъдрия кентавър от гръцката митология, получовек, полукон . Международният Астрономически Съюз е възприел името “кентавър” за тези сложни малки обекти, в Хиронова чест. Дори астрономите коментират съвпадението, че когато Чарлз Ковал е наименувал Хирон, той не е знаел, че тази планета ще има двойнствена природа както и митичния си кръстник.

Какво да прави този астрономически урок с по-висшата Луна? Повече, отколкото можете да си представите. Първо Хирон е открит при 3 градуса в Телец, традиционния градус на екзалтацията на Луната. Това е била единствената планета под хоризонта, в 4-ти /Лунният/ дом и Луната е била в собствения си знак, Рак. Това са били първите нишки към лунната природа на Хирон.

Откриването на Хирон в наше време ни позволява да изпитаме усещането да си древен астролог, опитващ се да опише значението на планетите. Планетите не идват с готови астрологически описания. Астролозите изследват значенията от три източника: астрономията на планетата, митологическия характер, на който е наименувана и културните събития приблизително 15 години преди и след откриването. Митичната връзка е най-обаятелната – най-лунният начин, по който изучаваме външния космос от астрологическа перспектива. Имената избрани за планетите са някак си магически коректни въпреки факта, че е привилегия на откривателя да ги наименува / често – учени хардлайнери, които не вярват, че астрологията е меко казано, валидна/. Митовете живеят в нашето колективно подсъзнание, следователно изглежда астрономът ги канализира подсъзнателно.

Митичният Хирон е бил учител и ментор на много известни герои като Язон, Херкулес и Асклепий. Поради раната, която Хирон инцидентно е получил в ръцете на най-обичания си ученик Херкулес, планетата Хирон е станала известна като “раненият лечител”. Въпреки уменията му като билкар и хирург, тъй като Хирон е бил безсмъртен, той не е бил способен да изцели сам себе си и да смегчи болката си. Той е бил ударен в копитото, когато Херкулес се е бил срещу дивите кентаври / различен вид от Хирон/ по време на брачната му церемония. Другите кентаври са били неопитомени зверове, които са похитявали и убивали.Типично са подивяли, когато са се напили с вино. /Воняли са отдалеч/. Херкулес се е опитал да предпази невестата от похищение. Той е хвърлил копието си, напоено с отрова от многоглавата Хидра, което е предизвикало нелечимата рана на Хирон.

Показателно е, че астролозите са наблегнали на пробождането на Хирон и раната, която след това е станала хронична.Това е жизнен аспект от историята, но има много повече. Хирон е бил син на Кронос / Сатурн/ и морската нимфа Филира. Кронос е бил женен за Рея, но се е влюбил в нимфата и ги е превърнал и двамата в коне, за да не се разбере аферата / Филира е станала Фили/. Така Хирон е роден като получовек, полукон.

Когато тя първо го е погледнала, Филира е била направо ужасена. Тя е смятала сина си за чудовище и е помолила боговете да я превърнат в нещо друго, за да не бъде принудена да отглежда това “нещо”. /Мислите ли, че е научила урока си за променливата форма?/ Боговете са се смилили и са я превърнали в липа, чиито листа са във формата на сърце.

Кронос си е отишъл дълго преди да се роди сина му, така че бащата на Хирон никога не го е познавал – отхвърлянето на баща му е било веднага изчистено – по-индиректно. Но реакцията на майката на Хирон е една от най-безсърдечните – възможно най-болезненото отхвърляне, което можете да си представите / Какво означава това за нас?/

Всички ключови думи и концепции за Хирон водят към цялостта или как да я постигнем. От самото начало / разглеждайки мита/ идваме на този свят чувствайки се отхвърлени и отчуждени на някакво равнище. Едно от главните астрологически значения на Хирон е да споява целите и техните противоположности – чувството за откъснатост, за различност – като саможивец. За Хирон всичко е започнало с майката – символизирана от Луната. Това ме връща обратно към астрономията на Хирон.

Астрономът Марк Бейли от Университета в Манчестър вярва, че Хирон е “майката на всички краткосрочни комети”. С други думи Хирон се е появил и след него всички останали. / Масата на Хирон е като на ядрена комета, но орбитата му е като на планета – външна планета, всичко, свързано с тази позиция, с цялото астрологическо влияние, което се отнася до персоналната и планетарна еволюция./

Както планетата Хирон, ние сме били цялост, пресичайки космоса като свободни, неограничени от рамки и окови духове. Тогава, както планетата кентавър сме всмукани в плътно тяло, в орбитата на Земята, където мисията ни е да преоткрием първоначалното си единство с другите комети фрагменти. Така нашето наследство от Уран /Небето/ е пренесено на Земята / Сатурн/, където се борим да си спомним кои наистина сме и да преоткрием тук частици от Небето. Както Хирон, ние често се чувстваме засмукани – между Небето и Земята и в митическия паралел, от примки и /специално/ стрелките на лошия късмет.

Това ми се изясни великолепно от астролога Браян Кларк. Нашата първа връзка и спойка беше чрез нашите майки, в утробата. Тогава ние бяхме изхвърлени извън нея – тя ни “отхвърля” и ние попадаме в чужд свят. Чувстваме се отхвърлени, че сме били приобщени. Като бебета ние се ръководим изцяло от подсъзнанието си и на някакво ниво, оригиналното нараняване при раждане може да спре, доживотно, ако не го обновим чрез нашите майки и другите. От тази гледна точка животът е стремеж да се почувстваме отново и отново –и вътре, и извън самите нас. Хирон ни казва, и в митологичните, и в астрономическите възможности, че той е двойнствен и това е болката на дуализма – да бъдеш божествен в човешка форма – което ни се случва от самото начало. В практически план той продължава да ни тормози докато не обединим многото ни противоположности – добро/зло, женствено/мъжествено, човешко/божествено и т.н.

Когато става дума за Кометата Майка Хирон, има навсякъде Лунни метафори. В последния параграф сме всмукани в орбитата / орбита-утроба/ на Майката Земя. Най-дълбокото културно събитие свързано с откриването на Хирон през 1977г е “Ню Ейдж”. Това, разбира се, е погрешно название, тъй като за него няма нищо ново, само преоткриването на много изгубени езотерични изкуства с които асоциираме нашата по-женствена лунна страна. Дори въпреки че Хирон е мъж и е ръководел училище за мъже герои на Монт Пелион , той ясно е изразявал и своята женствена страна. Образованието му е било холистично и е включвало не само бойни изкуства, но и градивни изкуства. Преподавал е по балансиран начин, пълния спектър от умения, тъй като е бил инструктиран лично от Аполон и Артемида в образа на Слънцето и Луната. Откриването на Хирон съвпада с контактуването на мъжете с тяхната анима, подпомагането на проблемните деца и т.н. Имало е матриархат, след това патриархат, сега имаме шанса за истинско обединение. Това развива нашата рецесивна / отдръпваща се/ противоположност така добре, както и доминиращата – анима и анимус в едно.

Малко известен факт е, че Хирон е бил женен – за морска нимфа на име Харикло.Нимфите или нереидите са били много психически и чувствителни, сред всички лунни създания описани в гръцката митология. Те са имали една дъщеря Теа, чието име означава “ светещата от Луната”. Тя е притежавала пророчески дар, а самият Хирон е бил астролог който се предполага, че е окуражавал героите си да развиват своите дарби чрез съставянето на хороскопите им.

Тук лежи един от най-големите парадокси за Хирон астрологично. В нашето нараняване лежи ключът за нашето изцеление, и всичко, което трябва да правим с чувствата си / Луната/. Научени сме да подтискаме каквото чувстваме от малки и това натрупва нерешена болка, която често извира от подсъзнанието ни без да съзнаваме какво причинява нашите избухливи реакции към настоящи събития, които повтарят минали модели. Така ние сме всмукани в ритуални отговори, във вреда на нашия растеж. Да бъдем в тяло означава да чувстваме и Хирон се свързва с болката от обединяването. Ние използваме израза “свободен дух”. Ще ни е нужно дълго да живеем , докато се научим да бъдем свободни без да проливаме кръвта на другите – да се чувстваме сляти с останалите хора. Просто опитвайки се да придвижим през плътността на материята. Някаква част от нас помни кога не е имало стени / тела/ между нас. Това е, за което мечтаем и ще ни отнеме дълго време да научим: то е състояние на ума. Разделението наистина е илюзия.

Иронично, нашите слаби Хиронови места са всъщност нашите силни места. Когато работим смело, за да се освободим от болката на миналото, често ще открием къде да приложим най-големите си дарби – къде можем да бъдем герои, което след всичко е било работа на митичния Хирон да предизвика. Няколко примера: заекващ става голям политик; опечалена майка създава организация за подпомагане намирането на изчезнали деца; човек от низините се издига на върха и сега изпраща деца от гетото в колежа.

Препоръчвам изучаването на Хирон в картата ви с тези три метафори наум – астрономията, мита и културните събития около откриването му. Всеки материал от тези три източника внася допълнителна светлина, когато го четете, около значението на вашия Хирон. Ако Хирон е ъгловат или силно аспектиран, помислете какво сте правили около тази дата. Когато откриете “силно болезнена точка”, масажирайте я внимателно, но най-вече запазете чувството си за хумор.

Ако сте се чудили на каламбурите и игрословиците ми, те са нещо повече от забавление. Освен, че е “най-доброто лекарство”, смехът е психически освобождаващ и ни позволява да се надсмеем над болката си. / Проучете понякога съдържанието на една рутинна комедия и ще видите колко много мъка е имало при създаването й./ Най-великото нещо, което съм научила от собствената си майка е да се смея над себе си. И когато сме се смяли заедно, ние сме се забавлявали. Възприемайте се един друг като красиви, без значение колко сте уникални или различни от другия.

Трябва да стигнете дотук за себе си, без значение дали майка ви или баща ви са го направили.Ако можехме да бъдем собствените си позитивни родители и да храним себе си по най-добрия възможен начин чрез Хироновите си рани, ще открием скритите си дарби и позитивна лична мощ – хранейки голямото семейство на човечеството.Вярвам това е “висшата Луна”, за която е говорел Дейн Рудияр.

Joyce Mason