“…планетата джудже Плутон е всъщност кралят на ледените джуджета , лидерът на космическите кентаври…Някои астрономи, само частично чешещи си езика, казват, че можем да приветстваме Плутон не като най-малката планета, а като комета в края на всички комети.”

–Nigel Henbest, The Planets: Portraits of New Worlds

Р-Е-С-П-Е-К-Т

Както горния цитат, тази статия е също частично чесане на езика. Отделно от предупреждението, смятам, че е честно да ви изложа астрологическите си пристрастия преди да стъпя върху сапунерката. Аз съм Хиронохолик – Хиронов фанатик. Не е лесно да се проповядва евангелието на Родни Дейнджърфийлд за астрологията. Сега, близо 18 години след откриването му, за мен е поразително, че планетата наречена на мъдрия кентавър все още трябва да се бори за да спечели малко респект в астрологическото общество. Тези от нас, които приветстват Хирон като липсващата връзка в интерпретацията на картите и ключа към житейските цели на човека и цялостния процес, често се чудят къде са сбъркали в убеждаването за важността на тази малка, но значима планета на своите колеги скептици.

Вероятно планетите, както и хората, имат карма – и на Хирон просто е съдено да бъде преследван и подтискан. В митологията Хирон е бил полубрат на Плутон и Зевс /Юпитер/. Хирон е споделял пещерата със Зевс на Маунт Пелион , но и там не е заслужил респект. Зевс е заел светлата страна на пещерата, Хирон е получил тъмната. Когато Зевс е получавал провизии от майка си, Хирон е бил щастлив ако за него останат трохи. Добрата новина е, че Зевс е бил този, който по-късно е освободил Хирон от страданията му и го е превърнал в констелация. Така че може би има надежда и за планетата Хирон.

Някои от заглавията в бюлетина ми Chironicles започват с “ Представете си карта без Плутон…ако не използвате Хирон, пропускате повече отколкото можете да си представите.” Паралела, който правя не е прекалено драматичен. Фактически най-новите проучвания показват, че Хирон и Плутон са по-сходни, отколкото дори сме сънували. Ако сме поставили такова ударение върху Плутон астрологически, следва, че съответно трябва да направим същото и с Хирон. /Всеки, който някога е изпитал тези две сили в стресиращ аспект един към друг , натално или чрез транзит знае, че не се шегувам./ Изненадващо, астрономите за разлика от астролозите дават на Хирон респекта, който заслужава.

АСТРОНОМИТЕ ЗАЛАГАТ НА ХИРОН

Астрономите са открили, че Хирон е само първият от много сложни обекти, с характеристиките и на планетоид, и на комета. Те са “бежанци” от диска Кюпър, резервоар над Нептун, където се вярва, че са родени всички комети като Хирон. Международният Астрономически Съюз е обозначил Хирон и класа подобни обекти като “кентаври” , в чест на Хирон. Тези учени са направили паралела между сложния облик на митологичния Хирон и факта, че нареченият на него планетарен обект е също със сложна форма. /Това е иронично, тъй като истинската астрономическа природа на Хирон не е била известна , когато откривателят му го е нарекъл така/. Това е само един пример как астрономите са отдали на Хирон повече уважение, отколкото астролозите. Не само има цял нов клас от планети след Хирон, но астрономите толкова са се ентусиазирали за идващия перихелий на Хирон следващия февруари – техният шанс да видят кентавъра в рядко срещана позиция близо до Слънцето – тогава 50 от тях са образували Комитет за Хироновия Перихелий и са си разменяли имейли бързо и оживено по Интернет. Те са се надявали да ангажират астрономите –аматьори и профита, в наблюдение на Хирон по време на този прозорец, който се случва веднъж на 50 години и да си разменят записки.

Алън Стърн, същият планетарен учен, който пише информативни, лесно разбираеми и вълнуващи статии за по-късното развитие на Хирон е също така адвокат на пътуване до Хирон в НАСА. Това е само една от тези ренесансови мисии, че ние дори можем да видим повърхността на Хирон , да остойностим неговата маса и плътност, да изпробваме сложността му и да направим снимки на този прототип кентавър.

В КАКВО ПЛУТОН Е КАТО ХИРОН

Макар че е най-малко десет пъти по-голям от Хирон, Плутон е около 3-4 пъти по-отдалечен от Слънцето, в зависимост от местоположението му на неговия орбитален път. При балансиране на дистанцията и размерите не е толкова пресилено да се разглежда Хирон като също толкова важен астрологически, колкото е и Плутон. Нека погледнем астрономическите им прилики:

– И двете имат рязко наклонени, ексцентрични орбити

– Замъглени са като идентичност, необичайни са и астрономите се колебаят дали да ги нарекат планети

– И двете са малки: Плутон е с диаметър 2.360 км и ще трябват 25 Плутона да се покрие масата на Меркурий, следващата най-малка планета

– Хирон е около 200 км като диаметър, колкото е например Ню Хемпшир

– И двете са изградени от голям блок “ледове” съдържащи карбонов монооксид, метан и/ли нитроген.

– За всяка се вярва, че е част от голям масив

– За Хирон се счита, че е “майката на всички комети открити за кратък период” , от който всички останали произлизат.

– Последната теория за Плутон е, че той оригинално е бил граница на Нептуновата Луна Тритон.

– И Плутон, и Хирон пресичат орбитата, по време на собствения си орбитален път, на следващата планета към Слънцето / Плутон пресича пътя на Сатурн, а Хирон – Нептун/

Има много повече синхронизиращи и метафорични сродства , например Плутон има Луна /Харон /,с почти идентично име на Хирон, разликата е само една буква/ двете често се бъркат/; и двете са открити през този век, движението им е бавно и перихелиите им следват един след друг / Плутон достига перихелий през 1989г/. От гледна точка на астрологията функциите им са подобни, хората често бъркат Хироновата и Плутоновата енергии. Най-малкото и двете намесват по някакъв начин смъртта и сексуалността. Плутон трансформира, Хирон видоизменя, значение “ …случва се идентично събитие, но реакцията към него е различна”. Скоро след откриването на Хирон, Тони Джоузеф посочва връзката между Хироновите транзити и “…бременността и раждането, секса, родителството, болестта и смъртта” и се предполага ко-управителство между Хирон между Скорпион и Стрелец. Барбара Клоу ги разграничава по следния начин: “Хирон е главният учител на смелостта…на изясняването и изчистването на това, което не е силно и здраво. Хирон работи с Плутон доброволно вместо да избягва Подземното царство до последната секунда. Трудно е да си представим Плутон без Хирон като водач, и сега ние имаме това партньорство.”

ЩЕ ДОЙДАТ ГОРЕЩИ ХИРОНОВИ СЪБИТИЯ

Има три събития, които ще се случат за пръв път в живота на повечето от нас във връзка с Хирон. Първо, навлизането на Хирон във Везни на 9 септември, 1955г, второто – перихелият му / приближаването на орбитата му до Слънцето/ на 14 февруари 1996г и третото е неговият перигей / приближаването му до Земята/ на 1 април 1996г.

За едно нещо, във връзка със знаците на Хирон вярвам, че всеки, който не е намерил досега Хирон по някакъв друг начин, ще се пробуди когато изцелението в партньорствата и връзки стане глобална. Старите рани от битката на половете ще бъдат разрязани и лошата кръв ще изтече, като се открият алтернативни начини да се направят връзките действени, това е шанс на времето. Хирон ще засегне много от нас там, където живеем и когато навлезе в знака на партньорството, ще отвори също и чувството ни за красота и мир, социалното взаимодействие и справедливост. / Това може би е вярно за много от нас, живеещи пред телевизора и следящи процеса на О.Дж.Симпсън. Дълбоките рани от този род в нашата култура никога не са били толкова много, колкото в наши дни./

Много от нас, спорещи само с половин уста за управителството на Хирон, ще се усъмнят, че можем да намерим асоциации между Хирон и Везни преди да забележат неговото най-кратко /15-месечно/ пребиваване в управлявания от Венера знак./Плутон е в перихелия си в Скорпион, управител на знака/. Ще открием ли Хирон в истинското си управителство във Везни? След всичко не е ли цялостта въпрос на баланс? Лично аз се надявам, че по време на този период ще открием повече за добрата връзка на Хирон със съпругата му, морската нимфа Харикло / Ако справките за Хирон в митологията са откъслечни, то тези за Харикло са като игла в купа сено./ Най-накрая, но не на последно място се надявам Хирон във Везни да стимулира бъдещи прозрения защо Хирон е получил неизлечимата си рана по време на брачната церемония.

Както при перихелия, намерен близо до перигея, пионерът на Хирон, астрологът Зейн Щайн е посочил интересното привличане на Хирон към ваканции следващите години. Какво чувство за хумор в космически пропорции за да се изявят всички тези значими астрономически събития на Свети Валентин и Международния ден на шегата! Ако някой все още се съмнява, че “смехът е най-доброто лекарство”, със сигурност един от най-великите лечители за всички времена – митичният Хирон – се е засмял последен и е имал последната дума при Хирон във Везни!

С по-сериозен тон, вярвам, че перихелият е времето, когато можем да очакваме духът на кентавъра лечител и ментор на герои да ни донесе нови прозрения за значението си, включително нова информация за астрологическата си стойност и значимост. Ако Хирон е мостът между Небето и Земята , перихелият е времето за разходка и поглед върху другата страна. Вероятно при перигея прозренията ще “слязат на земята” за наше практично осъществяване.

ДРАМАТИЧНИ ИЛЮСТРАЦИИ НА ХИРОН В СЪВРЕМЕННАТА ИСТОРИЯ

Ако сте изследвали същността си и сте стигнали до Хироново раздрусване, запитайте се защо. Има стотици честни отговори – не е имало време да се изучава новата планета, винаги сте се чудели за астероидите, ако започна с Хирон –къде ще му излезе краят, когато непрекъснато се откриват нови обекти.

В обсега на тази статия се надявам да внуша колко важен може да бъде Хирон в астрологическата карта. Естествено, не всеки има силно поставен и аспектиран Хирон. Както при Плутон, не всеки може да бъде наречен Плутонец, нито всеки-Хиронец. Макар че ако сте астролог / какъвто е бил митичния Хирон/ шансовете ви да имате изявен Хирон са значителни. Ако не сте, опитайте се да поставяте Хирон в картите на тези, които са и вижте за себе си. За да дам два драматични примера от недалечното минало / и тъй като тази статия е за Плутон и Хирон/, ще илюстрирам с картите на Дейвид Кореш и Тимъти МакВейдж и събитийната карта на Пожара в Branch Davidian и бомбандирането на Оклахома сити. / Сравнението изглежда особено уместно, тъй като бомбандирането в Оклахома е набедено за акт на отмъщение за Вако.

Дейвид Кореш е имал опозиция натално Слънце в Лъв – Хирон във Водолей / рождена дата 8/17/59, 8:49 AM ,Хюстън, Тексас./ Без да се разглежда Хирон в тази карта, ще пропуснете Т-квадрата фокален към съвпада Юпитер-Серес в Скорпион във 2-и дом. Това предполага религиозен фанатик, отдаден изцяло и предлагащ да посрещне всички физически и материални нужди на последователите си; и защитаващ това, за което се мисли – фиксирана интензивност на скорпион хвърлящ мълнии. Както Хирон е отглеждал и възпитавал много млади момчета и ги е обучавал като воини, така и Хирона на Кореш се добавя към осветляването на тази трагедия. Истинската драма идва от транзитите на Хирон, Плутон и Сатурн към неговия Т-квадрат. В момента на пожара 4/19/93, 12:15 PM, Waco, TX), Плутон е влязъл в съвпад с фокалния Юпитер и Сатурн е образувал съвпад с наталния Хирон. Но това, което наистина обяснява историята е точният съвпад на транзитиращ Уран към натален Уран 17+ в Лъв , на Сабински символ Химикът Учител извършва експеримент за учениците си/ и лабораторията избухва/.

Тъй като ъгловатото разположение е важно при разглеждането на Хироновия акцент, пълният сблъсък в картата на Тимъти МакВейдж е труден за решаване без наличността на рожденото време (4/23/68, Pendleton, NY). Най-малкото, наталният му Хирон създава Овен стелиум със Сатурн, Северния Възел и Венера. Използван негативно, Хирон може да навлезе в ролята си на анти-герой. Хирон в Овен има цели, свързани с гнева, агресията и войната. Както Хирон е тренирал герои в бойни изкуства, милитарното движение може да бъде видяно като негативна употреба на Хироновия принцип. Гледайки намесените планети не е трудно да разберем погрешно насочената мисия на МакВейдж да носи разрушение и смърт чрез огън в криворазбран опит за справедливост. Докато Хирон може да бъде позитивна сила в картите на лечители и учители, като всеки астрологичен принцип, Хирон може да бъде пренебрегнат или да се злоупотреби с него. Сабианският символ на неговия Хирон , Комедиантът, не е забавен, когато се разглеждат някои от негативните му ключови фрази “ разбити илюзии” /на стабилност и сигурност/ и “да бъдеш измамник”.

Хирона на МакВейдж е в опозиция на натален Уран и е в куинконкс с астероида Серес. В легендата на Серес Плутон похищава невръстната Персефона, отвлича я от майка й и я завежда в подземното царство. Няма съмнение, че МакВейдж е похитил много невръстни от майките им и ги е завел в царството на Плутон на 19 април 1995г (9:02 AM). Това отеква и чрез транзитиращ Серес в градусов съвпад с наталния му Хирон по времето на бомбандировката. Разбира се, най-драматичните аспекти са в точния съвпад на Хирон и опозицията на Сатурн с наталния му Плутон, и транзитиращ Плутон в Стрелец образуващ тригон с наталния му Хирон, добавяйки огън към топливото, както и Плутон застанал пред ретроградното си завръщане в Скорпион на следващия ден.

НОВ ВИД ХОРА

Въпреки тези тъжни истории, като цяло ние се придвижваме към по-добро човечество. Наричам Хирон предвестник на човешкия напредък и усъвършенстване. Хирон изразява нашата културна травма – сплитъка между интелекта и инстинкта. Ние сме на прага на преминаването на тази крепост, сплитъка между: ляв и дясен мозък, мъжествено и женствено, ин и ян, светло и тъмно. Веднага щом тези сили се хармонизират с нас, каквото и да се случи, ще знаем инстинктивно какво да правим и кога. Инстинктът обединява познание, мъдрост и тези сигнали ще получите от вътрешността на стомаха си. Ако можете да се доверите, винаги ще знаете какво да правите, тогава от какво има да се страхувате?

Ако все още се съмнявате във взаимовръзката и стойността на Кометите Братя, разгледайте техния съвпад в първите минути на 1 януари 2000г. Наричам го Аспект на Милениума. Фокусирайте две от ключовите им думи – трансформираща революция. Докато тук може да се направи не толкова оптимистична интерпретация на съвпада, Сабианският символ за 12 саг, където братята се срещат подкрепя теорията ми за напредъка на човечеството. Той е на градусовия символ, Флагът Който се превръща в Орел, Орелът в Домашен петел, приветстващ зората. Птицата е първата, която вижда изгрева на слънцето, така тя вярва, че нейният вик кара зората да изгрее. Това ни напомня за силата на ума и синхронността, т.е каквото виждаме / вярваме и заявяваме/ е каквото получаваме. Най-висшите ни идеали могат да бъдат отстоявани гордо – избухва силата на висшия аз. Ключовата дума на Рудияр за този градус е Благовещение – напомняща, защото в Християнски контекст , Благовещението връща към деня, когато ангелът възвестява на Мария, че ще стане майка на Христос. Дали Аспектът на Милениума възвестява “второто завръщане” на вътрешното просветление? Друго съвпадение – орелът в Сабианския символ е също и символ за Плутон. За да се свържат двете ключови думи и да се наблегне върху големия брой паралели между Христос и Хирон, съвпадът Хирон/Плутон е бременен с лечение. Но няма съмнение ,че лечението ще дойде само по начина на конфронтацията между Доброто / Хирон като фигурата на Христос/ и Злото / Плутон като Хадес/. Сабианският символ е поличба, че имаме изборът, ако имаме видение, да трансформираме и видоизменим най-дълбоките си рани в благословия.

Там бяха тези, които се смееха по времето когато медитирахме на планинските върхове при Хармоничния Конкорданс / Сблъсък/ . Следване на видението за наранения свят, който побеждава раните си. Орисниците бяха прави, но поради грешната причина. Светът ЩЕ СВЪРШИ през 2000г – светът, какъвто го познаваме. /За много хора наистина е настъпил края на света с неговите несправедливости , след като са променили начина си на живот./ Интернет и СНН потвърждават, че повече няма да се възприемаме като отделени от глобалното човечество. След още няколко години тази нова реалност ще се закрепи като доказателство. Докато е болезнено сега, дори процесът на О.Джей и бомбандировките, след като застанем с лице към проблемите, това е за добро. /Всичко е метафорично./ Само тогава ще можем да направим нещо за тяхното решение.

По време на историята кометите са разглеждани като поличби. Ако Хирон е предвестникът на човешкото усъвършенстване, няма грешка, че астрономическият Хирон е предшественик на нещо дръзко ново, което е “отвън” и, че нещо е “далече”. Съвпадащо като Сиамски близнак с Плутон в Саг по време на Голямото завръщане, Хирон, митологичният кентавър е пратеникът на идващите промени. Промените са литературни и фигуративни – контакт с други светове, планети е дива възможност.

Но независимо дали Междузвездните войни са или не са на хоризонта , ние бавно, но сигурно сме въвлечени в Хироновите характеристики – деликатни, меки хора, пазители на екологията, които обучават другите въпреки собствените си рани и злочестини, живеещи героично.

Joyce Mason