Работех с Хирон до 1985г когато открих, че е окупирал същия градус, който и наталната ми Луна. Как можех да го пренебрегна? Поглъщах лакомо всичко, което намерех по темата. За мен беше важно да проуча цялата налична литература, както и да изследвам Хирон в картата си и в картите на другите.

От години можех да намеря малко информация за тази мистериозна планетоид/астероид/комета и разполагах само с малък памфлет от Зейн Щайн, наречен “Интерпретиране на Хирон” докато не се появиха през 1987 и 1989-а съответно книгите на Барбара Хенд Клоу и Мелани Райнхард. От пръв поглед намерих книгата на Клоу обаятелна, но тази на Райнхард беше по-полезна в ежедневната ми работа.

Ричърд Ноул също е написал отлична книга за Хирон, озаглавена “Ключът към вашето пътуване” и уебсайта на Зейн Щайн в Интернет е отлично място за тези, които се интересуват от Хирон. Джойс Мейсън от Калифорния също е допринесла много за разбирането ми на Хирон. От години тя е съредактор на бюлетин свързан със всички Хиронови материи и наречен “Chironicles”. Chironicles сега престана да излиза, но все още могат да бъдат намерени старите издания.

Добре известната астроложка и психотерапевтка Лиз Грийни е започнала да вмъква Хирон в работата си и някои от най-пронизателните анализи могат да бъдат намерени в съвместната й книга с Хауърд Сапортас “ Светилата” и “Външните планети” и собствените й книги “ Астрологичният Нептун и пътуването към изкупление” и “Бариери и хоризонти – Хороскопът и защитите на личността”.

АРХЕТИПНИТЕ ХИРОНОВИ ЗНАЧЕНИЯ И КЛЮЧОВИ ДУМИ

Има различни архетипни значения на Хирон. Не намерих нито едно от тях противоречиви, а само изразяващи различните лица на Хирон. Като лечител аз специално резонирах с архетипа на Наранения лечител. За пръв път започнах да се интересувам от лечение през 1977-а, точно по времето на откриването на Хирон. Преди дори да знаех за Хирон, се почувствах привлечена от емоционалното лечение, основно от лечението с цветни есенции. Точният ми съвпад Луна /емоционална/- Хирон/ лечение/ е уместна метафора за този интерес. Личната ми изява в астрологията е също терапевтична. Винаги съм се интересувала от комбинирането на модалностите на астрология и лечение и погледнах наталната си карта от перспектива на лечението. Моята Луна/Хирон е във Водолей и в точна опозиция с Уран. Научих много за Хирон изследвайки собствената си карта.

Не е изненада, че много от клиентите ми също се интересуваха от лечение и често се чувстваха наранени по някакъв дълбок начин. Мисля, че е банална истината,че привличаме тези, които резонират повече с това, което имаме да им предложим. Така погледнато, добре осъзнавам, че собствената ми проява към Хирон може да бъде доста субективна и ограничена от изживяванията и историите на собствените ми клиенти.

Външно открих, че наталното разположение на Хирон често съответства на зоната на живота, където изпитваме усещане за травма. Няколко примера: с аспекти Слънце/Хирон съм срещала жени, наранени от бащите си ; с Луна-Хирон чувството за травма е свързано с майката или изразява нараняване на една майка от друга, чувство на емпатизиране на майчината болка. Мисля, че “нараняване” е много общ термин и покрива целия диапазон от изживявания – отхвърляне, насилие, обида, загуба, емоционална болка, вътрешно нараняване и т.н.

Една клиентка с Хирон в 5-ти в опозиция на Слънце / изгряващ знак Лъв/ почувства, че е наранен градивния й “аз”. Израстнала е в религиозно семейство Викториански тип /Хирон в Стрелец/, където забавлението и играта са смразявани. Като възрастна е решила да развие градивния си потенциал по много и различни начини. Тя е лечител, съветник и учител, който работи с проблемни деца /5-ти дом/ използвайки арт терапия като свой първичен модул. Тя учи хората да контактуват с вътрешния си глас чрез градивно писане и изкуство и големият фокус на нейните класове е върху забавлението и възприемането на собствената градивност. Тя вярва, че всеки е съзидателен.

Този пример илюстрира едно от важните лица на Хирон – там, където се чувстваме наранени-там търсим лечение и на същото място търсим да помогнем и да лекуваме другите.Това е мястото, свързано с миналото ни и откъдето сме усвоили болезнения си опит. Както и мястото, където приемаме собствената си същност и състрадателност към другите. Това е общо изживяване на полето на лечението. Свидетелство как ,например, тези които могат да помогнат на пристрастените към наркотици или преживелите насилие, са тези, които са изпитали същото. Нараняването също е дар, който предлагаме на другите.

Лиз Грийн посочва, че Хироновата травма е инцидентна / съобразно някои версии на мита/ и това астрологически рефлектира като колективно нараняване. Никой не може да го бламира и се намесва усещането, че нараняването е несправедливо. Ще се съглася с аспекта за несправедливост на травмата. Макар че също така намерих различни примери специално за фокален Хирон, например образуващ съвпад с ъглите, в картите на клиенти, които са претърпяли сексуално насилие, тежки примери за колективна травма.

Друга важна точка за Хирон е, че нараняването никога не се лекува напълно. Това също присъства в мита за Хирон. Хироновото изживяване е процес и изразява пътуване към изцеление и цялост. Нереалистично е да се мисли, че можем да бъдем излекувани от болката завинаги, че има чудотворно лекарство за нашите страдания или че можем да излезем извън обсега на страданията си. Хирон, безсмъртният бог е бил освободен от травмата си и мъчителната си болка, едва когато си е разменил мястото с Прометей, земния Титан. С други думи той е намерим пълно освобождение от болката само в смъртта. По това време Хирон се е ангажирал с лечение и преподаване на младите богове. Той е предал на другите познанието си за лечението, основно използването на билките, астрологията, военното изкуство, лова, музиката, етиката и различни други умения.

Ето тук можем да намерим различните архетипни значения на Хирон. Очевидно не всеки астролог има лечителски наклонности, нито всеки клиент е травмиран или склонен да търси лечение. Наталното разположение на Хирон може също да символизира учителя / външния и вътрешния/ , ментора, философа, шамана. Лиз Грийн казва, че изживяването на Хирон за болката , която никога не може да бъде излекувана напълно, ни принуждава да станем философи в тази област от живота.

Докато много астролози изглежда се фокусират върху “решаването на проблема” и “фиксирането “ на Хироновите характеристики, други търсят по-дълбокото му значение. Джойс Мейсън е писала за цялостната природа на Хирон и казва, че “вътрешния брак” на мъжественото и женственото е целият Хирон. Други астролози акцентират върху Хироновия сплитък между животното /инстинктивното/ и “духовните” аспекти на мъжете и жените. Темата за съюза, обединяването и строенето на мост чрез Хирон. Това уместно е показано чрез символа на Барбара Клоу за “Моста на дъгата”. Хирон, в разположението си между Сатурн и Уран показва моста между вътрешните персонални планети и външните колективни планети., между старото и новото, миналото и бъдещето, ерата на Риби и епохата на Водолея. Еръл Уейнър в “ Трансперсонална астрология” дефинира Хирон като символичен за antahkarana – връзката между душата и личността. Подобно, новозеландският астролог Андре Донел в статия за The Wholistic Astrologer’, постулира нов начин за възприемане на Хирон използвайки ключовите думи за реконструкция и възстановяване.

Смятам, че всички тези възгледи могат да се разглеждат като синоними за “лечение”, думата литературно означава “ да направя цял”. Повтаряща се е темата за възстановяване на пукнатините и обединяване на дуалностите.

ТРАНЗИТИТЕ НА ХИРОН

Все още много има да бъде научено за Хирон. Когато говорим за транзити, разглеждам специално при Хироновия цикъл квадратите, опозициите и Хироновото завръщане около 50 годишна възраст, и всякакви съвпади, опозиции и квадрати на транзитиращия Хирон към наталните планети. Каквото съм открила по време на транзитите на Хирон, можем да се изправим пред разръчкването на старите рани. Не се интересувам лично от предсказване в ориентиран към събититията контекст, защото намирам, че твърде често транзит ще съвпадне с вътрешно преживяване просто като повтарящо се външно събитие, а понякога просто с нищо не съвпада! Хироновите транзити изглежда предсказват възможности и подходящи моменти за възприемане на по-дълбоки пътища на аз-а чрез това пресъздаване на старите рани и конкретно, възможностите за лечение, което присъства на физически и емоционални нива.

Клиентка с транзитиращ Хирон в съвпад с наталното Слънце срещна мъж, който й помогна да изрази подтиснатата си градивност / натален Хирон в 5-ти дом в куинконкс с натално Слънце/ . Тя се влюби, забременя и тогава той я отблъсна. Това реактивира старите й рани на отблъскване от баща й, който често е отсъствал от дома по време на детството й и след това е умрял от сърдечна атака / Слънцето управлява сърцето/ на 42 години. Подаръкът за нея беше раждането на много желано дете. Можете да видите тук повтарянето на темите от 5-ти дом на градивност, влюбване, деца.

Открих интересна “мръвка” от Барбара Хенд Клоу в книгата й “Течната светлина на секса – Разберете ключовите пасажи на живота”. Тя я е написала на 30 години, когато по време на Сатурново завръщане ние се оформяме; на 40 по време на Уранова опозиция се трансформираме и на 50, при Хироново завръщане-се видоизменяме.

ВЪПРОСЪТ ЗА УПРАВИТЕЛСТВОТО

Въпросът за управителствата предизвиква много дебати. Някои фаворизират Дева / Хенд Клоу/, други Стрелец / Райнхард/, трети – Везни или Скорпион. Някои астролози като Джойс Менсън и Зейн Щайн са прокарали теорията, че Хирон НЕ управлява един знак, а по-скоро ВСИЧКИ знаци , че той описва процес, започващ с Дева , преминаващ през Везни и Скорпион и завършващ със Стрелец. Идеята е, че в Дева осъзнаваме травмите си и се залавяме с лечебен процес. Във Везни търсим баланс и лечение, често консултирайки се с друг. В Скорпион преминаваме през огъня на трансформацията в процес на лечение и в Стрелец отиваме на другия край, по-зрели, мъдри, философи и подготвени да предадем мъдростта си на другите. Това според мен описва процеса на движение от Наранения до Учителя и Ментора.

ЛИЧНИ РАЗМИСЛИ

Лично аз харесвам думата помирение. В символа на Хирон ние виждаме КЛЮЧ и символично аз виждам Хирон като ключ не само към личното лечение, а и към глобалното. Вероятно в Хирон лежи ключа към изцеляване на нашата наранена и страдаща планета. Ние лекуваме раните от миналото – лични и колективни, чрез процес на вътрешно и външно помирение. Този процес заема място не само в нас, но също и между нас и другите , между нациите, между расите, между черното и бялото, между мъжете и жените. Ключът към помирение обхваща качествата на приемане, толерантност, интеграция, прошка, любов и състрадателност.

Преди да включа Хирон в работата с картите, чувствах, че нещо липсва. Веднага след включването му забелязах, че картата стана по-жива за мен. Парчетата започнаха да се сглобяват, бях открила ключа към обединяването им. Намерих нишки, с които да работя и да реша някои от много реалните проблеми, поставени от моите клиенти. Не разглеждам Хирон като просто поредния астероид или дори като конвенционална планета със собствено управителство. Както физическото тяло, за което учените вярват, че се е появило извън нашата слънчева система и евентуално ще я напусне, включването му в картата по време на този милениум може да предложи много ценен поглед върху природата на нашите персонални и планетарни цели.

 

Candy Hillenbrand