Предварителни бележки:

Предложението да се преименува и преинтерпретира малката планета Хирон не произлиза от опортюнистичното настроение на автора. Той съзнава отговорността от действието си и предлага към приложения емпиричен опит голямо количество вълнуващ материал събиран по време на 10-годишни проучвания /1979-1989г/. В своите драстично и тематично сходство той е провокирал напълно нови заключения във връзка с митологическите аналогии и космогоничната възрастова група на тази комета. Целта на автора не е да представи резултатите от изследванията на другите в лоша светлина. Специално докато Хипнос /Хирон/ също притежава характеристики като “отделеност”, “ космически и времеви вариации” или “дълбоки изживявания на сънищата”, които например пионерът на Хирон Зейн Щайн е изследвал. Но Щайн и другите не са взели под внимание митологическата аналогия, която Ковал е избрал. Достатъчно странно, той е работил с откриването на 3 от новите планети / Уран, Нептун и Плутон/. Но изглежда, че през късния 20-ти век ние губим голяма част от дълбоките си инстинкти и Нептунова чувствителност , които са все повече и повече заместени от интелектуалната интуиция / Урановата сензитивност/ , която има широко поле на грешки. Нито дали авторът мисли, че е задължително да се промени добре познатия символ на Хирон, който по много други аналогии отлично отразява двойнствената природа на дълбокия сън / Хипнос/ и Смъртта на Егото / Танатос/. Чрез много успешна насока към обмен и смесване на източното и западното езотерично познание, авторът също би искал да постави за дискусия думата “Bardo”.

Специални благодарности на моите ко-изследователи от много години Siegfried and Ulla Janascheck (* 5. 6. 1961, 10h 25m MET, Karlsruhe/D), на Carol Phelen, че ми помогна при превода от немски на английски и на Michael A. Lohmann (* 7. 3. 1952, 19h 30m MET, Halle i.W./D) за дизайна на компютърните илюстрации. Може изследването на Hypnos-Bardo да допринесе за по-ясно разбиране на най-великите космически тайни , природата на нашето човешко съществувание.

– Portsalon/Ireland, 24th of August 1989

ХИРОН – ГРАДИВНОТО ЗАТЪМНЕНИЕ

ПЪРВИТЕ ЕМПИРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ХИРОНОВИТЕ ТРАНЗИТИ / 1982г/

Планетоидът Хирон е бил открит от американския астроном Чарлз Т. Ковал (* 8. 11. 1940, 05h 20m EST, Buffalo/NY/USA) на 1 ноември 1977г, 10h 00m PST, Pasadena/CA/USA. Хирон следва твърде ексцентрична орбита между планетите гиганти Сатурн и Уран. Както астероидите, респ. кометите, той е с непостоянна форма. Приблизителният му диаметър е между 150 и 700 километра. Нужни са му 50.7 години за да влезе в орбитата на Слънцето , преминавайки през зодиакалните знаци с различна скорост / например във Везни стои 2 години, а в Овен- 7/. Различни астрономи спекулират дали Хирон е комета, пленена от слънчевата ни система, която след известно време ще я напусне. В момента /1989г/ тя се движи през първите 20 градуса на Рак. В сравнение, през 1977г е била в началото на Телец. Най-новите теории разглеждат Хирон като член на зоната Kuyper, с хиляди комети или планетоиди / като Pholus /, чиято орбита е между Сатурн и дори зад Плутон.

/Забележка на редакторите: На 9 май 1989г колонката “ Научен наблюдател” на “New York Times” посочва, че астрономите са прекласифицирали Хирон като комета./

След откриването на Хирон е проведено по-голямо проучване / специално в САЩ/ и важна работа е свършена от астролога Зейн Б. Щайн (* 17. 6. 1951, 23h 44m, EST, Philadelphia/PA/USA). Той е дал на Хирон ключовата дума “Маверик”, макар че тя обяснява само малка част от природата на Хирон. В опит да уловят първите нишки за интерпретация, астролозите са започнали да свързват митологическите аналогии както е било успешно направено с по-новите планети Веста, Нептун и Плутон / Хирон в гръцката митология е мъдър кентавър, вещ в лечителското изкуство./ Но на първо време, най-малко личното ми мнение е, че шансът за адекватно име е бил пропуснат. Това не е изненадващо при отцепник и ексцентрик като Хирон. Факт е, че докато анализирах стотици хороскопи , не намерих убедително доказателство между Хирон и лечението, или умения в медицината. Макар че е постоянно заявявано от автори като Барбара Хенд Клоу, Зейн Щайн и много други. В по-широк смисъл е възможно да се интерпретира всяко планетарна енергия като лечебна сила.

Така се появи празно място и вълнуващия шанс да изучавам този планетарен ексцентрик чрез транзитите в собствената ми натална карта (* 15. 10. 1944, 06h 35m MET, Görlitz/D), и хороскопите на малка група сътрудници / при които се забеляза видим ефект/ Първоначалното ми отношение се промени рязко, когато по време на пътуване в Индия имах едно от първите си и много важни изживявания. Хирон каза тежката си дума! Оригинално причината за пътуването до Индия беше да задълбоча познанията си по медитация и тантра, но някак си ми липсваше подтика и духа, точната мотивация / бях точно в линията си Нептун-МС/. Чувствах се депресиран, така че се отделих от групата и пропътувах няколко мили от селото, където бяхме отседнали / “Хирон, отцепника”/ . Цялата мрежа от връзки по това време ми се струваше странна, чувствах се отчужден от самия себе си, на запустяло място, дезориентиран и без алтернатива пред себе си. Малкото селце (Dharamsala), заетите хора, дори познатата Тибетска атмосфера, които нормално ме караха да се чувствам спокоен и отпуснат, създаваха у мен усещане за нереална и празна сцена. Сякаш на всичко липсваше душа и сърце. Тази външна ситуация се отрази върху вътрешните ми чувства. Загубих всякакви корени с вътрешната си личност. Функционирах като робот. По-късно открих, че това е типична поличба за Хиронови транзити. Трябва да добавя, че дълги години бях живял в самота и не изпитвах никакво желание за връзка. Всичко това беше вече далеч. Но тогава се случи абсолютно неочакваното.

Черното Бардо – Хипнос в опозиция на Венера

Един мъж седна отстрани на мен на масата и аз го поздравих с въпроса дали не е Близнаци. Той го потвърди с известна изненада, което беше начален сигнал за интензивен разговор. Изпитахме незабавно чувството сякаш се познаваме от други времена и само след минути вече разговаряхме как и къде да емигрираме, да се установим и да живеем. Не след дълго решихме да живеем заедно и да напуснем Германия. Всичко това –с такава лекота и спонтанност, сякаш го бяхме планирали от преди хиляди години. Това се случи кратко преди точната опозиция от транзитиращ Хирон към моята Венера в наталната ми карта / на 11 април 1982г, между 22.00 –24.00 часа IST, Dharamsala/IND). Два дена по-късно новият ми партньор ми (Thomas Siegfried, 29. 5. 1956, 14h 15m MET, Kaiserlautern/D) отпътува. Както установихме по-късно, по това време е имал точен съвпад на неговия Хирон –радикс следващ прогресията на зоната /6 години за дом, започващ от 1 до 12 дом, използвайки точна домова система/.

Всичко се превърна в парадоксален сън. Чувствах се като лунен пътешественик или като кукла, и тогава то се случи: на 16-ти и 17-ти април, много близо до настоящите транзити Хирон-Венера – преживях две много силни атаки върху слабостта си. Първият път бях в чайна с приятели, откъдето са ме изнесли с общи усилия. Само 15 часа по-късно по-време на пазарна обиколка из селцето, същата история! Тъй като никога преди това в живота си не бях изпитвал подобна загуба на съзнание, си помислих, че е настъпил краят ми. В Ирландия тези отслабващи атаки се повториха през лятото и есента на 1985г по-време на точен транзит на Хирон –съвпад с наталния ми Уран в 8-и дом. Те всички протичаха по един и същ начин: първо чувство на пълна загуба на нормалната външна и вътрешна реалност. Реалността имаше природата на филм и този филм / включително звуците/ потъмняваше на малки, но продължителни стъпки докато всичко се изгубеше / По време на Хирон транзитиращ Уран реалността се разтваря в бяла светлина/. Някой може да го сравни с филм върху екран на забавен каданс. И накрая тялото губи целия контрол върху себе си и припада.

За около минута част от съзнанието се опитва да се съпротивлява на тази ужасяваща черна празнота , докато дори тази част й се отдаде. В Будизма / вижте другите описания на Bardo/ това е естествено медитативно състояние. Но това се случи без подготовка и не в медитативна връзка, човек може да изпита истински страх. По време на това състояние на Черна Празнота, което на моменти се осветява от няколко червени и бели проблясъци човек получава усещането сякаш е станало късо съединение в мозъка му. След около половин час бавно се пробужда. Първо се възвръща звукът и след това, като магическа прожекция стъпка по стъпка и кадър по кадър филмът на реалността се подрежда в съзнанието като пъзел. В главата и тялото си човек открива нов енергиен пейзаж. Сякаш е преминал през дузина полюсни промени. Старите проблеми и невротични възли са загубили болезнените си измерения. Енергийните канали и мисловни асоциации установяват взаимен обмен, който преди това е бил напълно отделен. Чувствате се сякаш след вътрешно тектонично земетресение. Освободен сте от старите и затормозяващи ви навици и емоции. Сякаш умът ви е изпразнен и изчистен така, както не би се случило след години психо-анализа и други техники. Външният свят изглежда малък, далечен и без значение. Всички предишни приоритети / и морални стойности/ се размиват в странно нищо. Изглежда, че се събуждате от един сън в друг сън докато имате чувството, че не сте свързан с нито един от двата. Чувствате се завърнал се в тяло, което не ви принадлежи, в сън който ви отпраща в галактиката.

Това изживяване си има и забавните страни. Ще преоткриете краката си и ще се опитате да си спомните как да ходите с тях. Ще говорите механични глупости, за да установите контакт с този нов изгряващ свят и ще се чудите като Алиса в Страната на чудесата на всички тези нови лица, които ви заобикалят. Дори дни след тези затъмнения ще се нуждаете от цялата си концентрация, за да откриете как да извършвате дори най-прости ежедневни функции. Но независимо от тези странични ефекти, вие сте прероден в един наистина променен свят.Без да го забелязвате още в детайли, ще откриете необратима промяна в съзнанието. Независимо дали ви харесва или не, вие сте трансформиран! Старите части от вашата личност са умряли; формира се нещо ново. Много отговори са пренесени в дълбочината на подсъзнанието ви, неуловими от нормалния и логичен мисловен процес, ще намерят мястото си в ума ви и ще ви предложат лесни решения на проблеми , които са блокирали духовния ви растеж. Дълго изгубени мечти ще станат реалност! С помощта на Хирон е станало възможно да се замени “това отгоре с това отдолу” и да се смесят заедно в нови връзки. Всичко това се е случило в синхрон с езотеричните събития / дистанцията от родната ви страна, планираното преди години, намирането на нов партньор и т.н./ и е едно от многото чудеса , които са провокирани от голямата астрологическа игра, където бъдещето и миналото се срещат в една точка. Читателите, които никога не са преживяли Хироновите затъмнения могат да ги сравнят с анестезия, но следвайки този пример вие пропускате продължилото около месец отчуждение и духовното прераждане. Така Хирон помага да се построят подобни на Сатурн реалности, което се демонстрира от факта, че Томас и аз живяхме шест години в Ирландия: резултат от двучасово решение под опозиция Хирон-Венера / Поправка: сега –1997г вече 15 години/

Разбира се, не всеки реагира толкова интензивно и драматично на Хироновите влияния, които се опитах да опиша възможно по-автентично.Много точни Хиронови транзити се случват по време на естествените ни фази на сън или вие просто се чувствате леко тревожен и хаотичен.Но всеки може да изпита себе-отчуждението и подновяването след транзит на Хирон. Осъзнавайки силните и емпирически доказуеми Хиронови ефекти станах любопитен дали някой от приятелите ми е имал подобни изживявания. Така нашата малка ирландска изследователска група стигна до подобни резултати на Зейн Щайн в САЩ. /Някои от ключовите думи: себеотчуждение, относителност на време и място, затъмнения, аритмия, езотерични и екзотерични разрушения в духовното развитие, дистанциране от света, дезориентация и т.н./ След като тази статия беше публикувана в няколко списания, получихме много отговори от хора с подобни изживявания под Хироновото въздействие. Тези прецизни протоколи попълват голям файл за бъдещо проучване.

Дори и да изглежда, че Хирон произлиза от друго транс-зодиакално-времево-космическо измерение, той попада точно в средата между Сатурн и Уран, извисявайки ни от нашата реалност във вакуума от първоначален хаос и оттам спонтанно ни помага да открием нови начини в живота. Както и Уран, той въплъщава принципите на призоваването на еволюционни изменения и може да бъде сравнен с прекъсвач, лечебна наркоза или “Отче наш” , позволявайки на различните равнища на съзнанието да влязат в контакт с най-дълбоките потоци на душата.

Регрегия в архаичните измерения

Бъдещи проучвания на транзитите на Хирон :1985-1989г

Това се случи през юли 1985г. По това време се бяхме установили в Ирландия да работим по-интензивно върху астрологическите и будистки учения. Докато работех върху много ремонти на дома и градината, както и върху организирането на обширен архив с данни и някои изследвания върху Веста, напълно бях забравил за Хирон. Бих искал да посоча, че бяхме изненадани да открием, че всеки член от тричленната ни група е имал съвпад Луна-Хирон / в Дева, Водолей, Риби/. Открихме като обща характеристика, че не изпитваме носталгия към родната страна, че сме способни без проблем да разрушим всички връзки с миналото, емоции, проблеми и, че обичаме положението си на отцепници в отдалечен, усамотен и селски регион на северозападния край на Европа.

То се случи отново! Седях с няколко приятели около масата за кафе, слушахме музика и дискутирахме различни проекти. Всичко се превърна в неясен филм. Работех срещу този феномен с цялата си концентрация и сила на волята, но нямах никакъв шанс. Първо, по-отдалечените ъгли на стаята се размиха в сияеща млечно-бяла празнота, която ставайки все по-близка и по-близка трансформира цялата реалност със своите светещи и флуоресциращи лъчи светлина. Когато напуснах стаята, за да си поема малко свеж въздух, викайки “Бързо, бързо…погледнете ефемеридите; някакви мощни транзити се опитват да ме побъркат…” Докато бях на предела да колабирам, някой ме постави да седна на стола. Последното на което бях способен е да се извиня никой да не се тревожи относно странното ми поведение. Сърцебиенето ми ставаше все по-бързо и по-бързо и Егото ми престана да се бие срещу Бялата Нирвана.

Бялото Бардо – Хипнос в съвпад с Уран

Беше въпрос на няколко минути докато всички звуци спрат. Накрая приятелите ми, аз-седнал на стола и близките детайли се превърнаха в бял космос, отворен и безкраен. Нито горе, нито долу, нито вляво, нито вдясно, нито мисли, само добро и дълбоко чувство на вътрешна хармония и мир, свързани с блаженство и екстаз. То напълно се различаваше от Черната Празнота в Индия. Този път бях малко недоволен, когато се върнах обратно в реалността, започваща с тъпи звуци. Съгласно изследванията на моите приятели съм се облегнал на масата за около 30 минути без да реагирам към външния свят. През това време те са погледнали всички ефемериди без да открият някакъв точен транзит.Най-после някой си е спомнил за ефемеридите на Хирон. И са го видяли! Точно на минута от арка: Транзитиращ Хирон в Близнаци е образувал съвпад с наталния ми Уран в 8-и дом. В бавно и царствено настроение външната реалност отново се построи като чист пейзаж в бяла утринна мъгла и излязох от дълбочината и мечтанието в измерението на времето и пространството. Съгласно ретроградното движение на Хирон същата констелация се случи отново през пролетта 1986г. Но освен силната сънливост , както и някои фази на повишено кръвно налягане, повтореният съвпад с Уран не показа същите драматични ефекти. Предполагам, че съм проспал втората регресия в Бяла Празнота. Колко жалко! Генерално казано, пътуването на Хирон през 8-ия ми дом бе придружено от себеотчуждение, страх от смъртта и меланхолия. Посвещаването в Бялата Празнота ме извади от кризата на средната възраст. В контраст с Черната Празнота, която донесе електрически промени във всички чакри на тялото, Бялата Празнота причини еуфористични електрически бури в сърдечната чакра.

В късната пролет на 1989г. открих друго лице на Хироновото действие. По времето, когато той премина в Рак и се приближи към съвпад с наталния ми Сатурн в 9-ти дом. Но преди да достигне Сатурн, той активира Нептуна ми във Везни /12-ти дом/ в квадрат / Май, 1989г/. Отново: силни емоции на себеотчуждаване, изразени в меланхолия, отслабване на волята и силна нужда да спя, мечтателност, апатия или казано с прости думи: голям мързел. Вероятно е от интерес и това, че през този период бях засегнат от временна частична слепота. И най-малката ежедневна задача изискваше цялата ми самодисциплина и енергия. С растящ ентусиазъм се връщах в леглото и преминавах от един дълбок сън в друг.

Бях напълно омаян от тези странни, вълнуващи и авантюристични сънища, които ме държаха в плена си. Магически мистериозни пътувания нон-стоп! Развих дълбоко приятелство със света на Морфей!

Когато Хирон се приближи към Сатурна ми, нещата се влошиха и започнах да ходя по време на сън, и вместо да се събудя в леглото си, се намирах седнал на стол някъде в къщи. Спомних си, че когато бях дете, специално възрастта между четири и десет години, имах подобни изживявания. Но по това време Хирон беше в опозиция на моя Сатурн. / Последната точна дата на сомнамбулстване беше през юли 1967г, когато Хирон е бил в опозиция на Луната ми в Дева в 12-ти дом (29° 50′). По време на престоя си в австрийски хотел изнесох лекция за липсата на противопожарни мерки. Всеки е бил впечатлен от нея, но основната шега е, че съм застанал там чисто гол. Никога няма да забравя смеха на закуска следващата сутрин, напълно несъзнаващ нощната си дейност преди да ми я разкажат.

ХАОС НА СЪНИЩАТА

ХИПНОС КВАДРАТ НЕПТУН

Сега няма сериозен аргумент срещу спането в седнало положение, но цялата работа е била по-опасна, отколкото звучи. Разхождането често е криело рискове от болезнено спъване и падане от стола, леглото, можел съм да си ударя главата в ръба, или в дървения под. С други думи: опасността от нараняване е била алармираща! По време на сомнамбулизма ми съм развил навика да държа чаша мляко или да си паля цигара. В момента, в който изгубя контрол върху мускулите си-всичко пада на земята. Къщата носи следи от дупки в килима и други подобни. През средата на юли 1989г. /първият съвпад Хирон-Сатурн/ ситуацията се влоши и постоянно ме е карало на дрямка. Започнах да се страхувам, че мога да заспя дори и докато шофирам. По това време животът на сънищата е станал толкова силен, че не бях способен да разграничавам между сън и реалност. Двете са се смесвали. Единственият факт, който би помогнал в такава ситуация и да ме освободи от разбираемия страх от перманентна лудост е било познанието за ограниченото влияние на Хиронов транзит / няколко седмици/. Медицината нарича такива състояния нарколепсия или сънна парализа. Но тя не знае нищо за причините, само препоръчва човек да взима много силни ободряващи препарати през деня и хапчета за сън- нощно време. Така че от тази страна не очаквах помощ. Накрая заменихме всички столове в къщата с кресла, за да бъде предотвратено падане. Приятелят ми бе забелязал, че говоря на въображаеми хора в стаята и е прекарал няколко безсънни нощи предпазвайки ме от чупене на чаши и изпускане на цигари, което би могло да предизвика пожар. След преминаването на периода се чувствах прекрасно и за мен това време беше незабравимо.

Обратно към нормалното се опитах да реконструирам енергийната борба между времево-пространствено трансцендентиращия Хирон и Сатурн. Резултатът от контакта между тези два напълно различни принципа доведе до известни проблеми. Единствената изненада е, че миниатюрна скаличка като Хирон може да засегне такава планета гигант като Сатурн.

Но е друг въпрос, че “малък” и “голям” не казват нищо за ефективността. Дори микроскопичният вирус на СПИН може да унищожи цялото човешко тяло. За астрологията като цяло това означава, че трябва да изострим сетивата си в посока планетоидите както при другите активни точки като Галактическия Център, Супергалактическия Център, фиксираните звезди и т.н. Не можем да сме твърде впечатлени само от осем конвенционални планети.

Връщайки се обратно към моите изживявания, Сатурн с неговото чувство за дежурство бе започнал сомнамбулството ми и ми бе дал импулсите за пиене, пушене и седене на стола, в опит да остана в контакт с физическата реалност, “реалност”, която присъства само чрез функционирането на телесните ни сетива. От друга страна Хирон има пръст в празнотата на дълбокия сън, където сетивата са в състояние на дезинтеграция. И двамата се срещнат по средата, междинната зона, където личните, архетипните и сънищата-“реалност” се смесват. Тази композиция от сънища работи като триизмерен /3D/ филм – техника, използвана все повече и представена от сюрреалистичното движение в ранния 20-ти век. Чрез изживяването на странните видения на моя Хиронов-Сатурнов транзит замаяното съзнание и малкото останало его остават на заден план, попадайки в дълбока празнота. По начин, който е много умен трик, Сатурн! Дори трудното събуждане / падане от стола/ може да бъде разбрано като грубо, но приятелско напомняне да не се откъсвам дълго от земята и от кармично управляваната реалност от Сатурн.

Това, което изпитах на персонално равнище, може да бъде пренесено генерално в наше време! Можем да интерпретираме целия ни век като бавно представяне или въвеждане в първичното състояние на Хирон / това включва също началото на психоанализата, психологията, психеделичното движение и различните ефекти на Тантра-Будизма, таоизма и т.н.и в новите и вълнуващи измерения на Интернет, където сънищата ви стават реалност./ Светът е в средата на голям процес на себеотчуждение и на път да завладее Сатурновата роля за време и пространство / например чрез съвременни науки като астрофизиката./, в приготовление за позитивното изживяване на хаоса или по будистките термини “Отвореното измерение” , нови форми на просветление. Актуалният свят /включително човешката раса/ може да бъде видян като грамаден природен резерв, който става толкова изкуствен, че достигаме точката, когато сме неспособни да разграничим “реалното” от “нереалното” и където всичко мислимо ще се изяви спонтанно. Аз дори се съмнявам, че в бъдеще имаме нужда от физически тела, само от състояния на съзнанието, които работят отвъд времето и пространството. Научнофантастични мечти? –Може би!

БОРБАТА МЕЖДУ РЕАЛНОСТИТЕ

ХИПНОС СЪВПАД САТУРН

Мисля, че си струваше докато изучавах наталните карти на нарколептиците в корелация с Хироново-Сатурновите аспекти. Благодарение на свързаното бавно движение на тези две планети, човек може да работи с чистата рождена дата, пренебрегвайки времето и мястото на раждане. Така бих желал да поканя всички физици, психолози, психиатри, психоаналитици, терапевти и невролози да ми изпратят данни и материали свързани с тези ключови думи и подобни истории. Специален интерес представляват данни на пациенти, които са били засегнати само за кратък период / няколко седмици или месеци/ от нарколептични преживявания/ Хиронови транзити!/

НОВИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ: ХИРОН- ПРЯКОР ХИПНОС , ПРЯКОР БАРДО, ПРЯКОР ТАНАТОС, ПРЯКОР МОРФЕЙ

Бих добавил много повече Хиронови изживявания в същата насока. Например първото ми много дълбоко и интензивно психеделично изживяване в края на юни 1996г / под точна опозиция Хирон-Хирон/ , което ме катапултира директно във вътрешния свят на мистични архетипи, фантастични видения за мандали, Буди и неописуеми райски места между времето и пространството. Това също се случи в типично Хироново отдалечаване от дома ми в Голдън Парк в Сан Франциско, седнал в парка пред статуя на Буда. Дружелюбен скитник седна до мен и без да каже нито дума, пъхна в устата ми таблетка LSD и ме остави с усмивка. По това време също бях на кръстопът, ситуация на предизвикателства, колебания дали да стана артист или да изучавам психология, астрология, религии и философия. И срещата първия си учител по медитация (Lama Thubten Yeshe) в началото на март 1975г / с Хирон в точна опозиция с наталното ми Слънце/ може да бъде разбрана като среща с моя Хиронов гуру, който ми разказа за нирвана и как да достигна тези състояния на ума по време на тримесечен интензивен курс, където изпитах много дълбоки светлинни състояния на оранжева или прасково-червена празнота, които тогава не можех още да класифицирам като Бардо-състояния. Мога дори да обясня важни състояния от живота си следвайки Хироновите транзити / добавяйки към тях и Плутонови влияния/. Това не се случва задължително с всеки, така че намерих обяснението! Моят Хирон е разположен в 12-ти дом и в съвпад с Луната и Нептун. Така че тук има естествена потребност от контакт със света отвъд и някой вероятно е по-чувствителен към такива изживявания, отваряйки вратата пред тях. Генерално, всеки е способен да използва Хирон като водач към други измерения, ако позволи това да се случи и ако го разглежда като естествен процес, който не е по-различен от дневната дрямка и ритъма на събуждане. Просто попадането в дълбок сън / РЕМ фази/ и други планетарни енергии като Луна, Нептун, Плутон и дори Меркурий водят до това. Малките цикли на събуждането и съня са същите както и големите цикли на живота , смъртта / например изпитването на Нирвана/ и прераждането / изпадането в Нирвана, търсенето на нова личност, попадането в нова реалност на сънищата, които се управляват чрез законите на времето, пространството и карма, за да донесат края на старите кармични тенденции./

Без да задълбаваме толкова в будистките възгледи, можем да кажем, че Хирон е основният ключ за всички хора, които споделят убеждението, че целият универс е един голям сън , базиран върху реалната си природа на празнота, и за всички хора, които искат да изпитат това първично състояние на Нирвана. Този важен ключ не може да бъде символизиран от простия кентавър Хирон , митологична фигура в късната Юпитерова епоха. Трябва да бъде свързан с по-ранно космогенетично или митологично измерение, което принадлежи на епоха много преди нашата зодиакална система и йерархията, по която са формирани планетите. Хирон трябва да бъде нещо като вкаменелост, която открива начина си в слънчевата ни система, давайки ни вероятно единствения реалистичен шанс да разрушим обичайната астрологична магия и ни води към най-дълбоките ни корени, празнотата, която е майка на реалността.

За да открием нещо за реалните митологични аналогии на Хирон, трябва да изучаваме най-ранните скриптове за космогонията и теогонията, които се срещат на Запад. Да се върнем към гръцкия поет и философ Хезиод , който е живял около 800 г.пр.н.е.в Беотия. “Теогонията на Хезиод” , съдържаща около 1000 версии , разделени на 3 основни части: 1/ архаика и космогенезис на универса, управление на Уран и Гея 2/ управление на Кронос- Сатурн 3/ Потекло на олимпийските богове / управление на Юпитер/. Тези три хронологически положения на универса също са наречени “Свят на старите богове”, “Свят на боговете през средния период” и “Свят на младите богове”.

В опростено резюме: Хезиод описва космоса в най-ранното му състояние като Хаос. След Хаос идва Гея, земята / следвайки моето разбиране, не планетата Гея, а първичната кал, домът на Юнговите хтонични животински архетипи/, Еребус / подземната тъмнина/ и Никс / земната тъмнина/ . Децата на Никс са Хипнос и Танатос / дълбок сън и смърт/, докато от Еребус идва “ Чистата небесна светлина” / етерния елемент/ и Химера / дневната светлина/. Тогава Гея създава небесния бог Уран /персонификация на етерния елемент/, небето и планините и Фонтос / соленото море/. Главният бог на тази ера е Уран. В по-късния период Уран и Гея създават титаните и планетарните богове като Хронос-Сатурн като техен управител. Заедно със съпругата му Рея / Луната/ Сатурн детронира Уран, кастрира го и създава “Света на боговете от средния период.” Детронирането на Сатурн от сина му Юпитер сигнализира началото на йерархията на планетните богове / като Венера, Меркурий и Марс/, техните характери, морални качества, еквивалентните им зодиакални знаци и т.н., което включва всички основни ключови думи и правила на астрологията в съвременната ни интерпретация. Кентавърът Хирон е от този късен Юпитеров свят и олицетворява етиката и духовната ориентация на темата за Стрелеца – доста контрастно на нашия Хипнос – Хирон, който действа отвъд критериите за добро и зло.

Гръцкото и римското изкуство символизират близнаците Хипнос / Сомнус/ и Танатос /Морс/ като двама крилати младежи. Белият Хипнос има бели крила, носи мак и приспиващ рог. Черният Танатос държи факел. Често са придружавани от по-младия митологично Морфей, бог на сънищата и син на Хипнос / Хипнос и Танатос символизират спокойните състояния на ума/. Правейки заключение от характеризиращите го ефекти, това, което наричаме Хирон е член на най-ранната част от теогонията на дълбокия сън , смърт и унес. Следвайки тройната му функция е трудно да направим избор. В съвременната западна цивилизация името смърт /Танатос/ за нещастие е свързано с нещо необратимо и не толкова – с промяна в състоянието на ума и прераждането. От друга страна Морфей, “състоянието на сън” е твърде неясно и освен някои учения на академичните аутсайдери / Фройд, Райх, Юнг/, е не достатъчно изучавано, изследвано и разграничавано.

Бих искал да предложа да се замести официалното име Хирон в нашето ориентирано към гърците западно общество от Хипнос. По този начин асоциираме неговото основно качество, подобното на нирвана състояние на лечение или дълбок сън в другите му два компонента: смърт /Танатос/ , умирането на волята и егото, друго подобно на нирвана състояние, което води до измерението на архетипните сънища / мандали, богове, демони, животински архетипи като дракони, змии и т.н./, които излизат от границите на нормалното време и пространство, както и Морфей, който описва междинното състояние на ума между дълбок сън и будност, сфера, която наричаме “свят на личните сънища” /т.е.сюрреалистичен колаж от минали събития, свързани с волята, егото и емоционалните идентификации/.

Концепцията за Бардо ще бъде по-уместна. Но избирайки Бардо като заместител на Хирон, трябва да скъсаме с традицията да се използват гръцки и римски митологически имена. “Бардо” произхожда от Тибетската култура от Бонпо шаманизма и Тантра будизма и се превежда като “Междинно състояние” / на ума/ , описвайки състояние на пребиваване между циклите на живота и смъртта.

ХИПНОС И ТАНАТОС

ДЕЦАТА НА НИКС В РАННИЯ КОСМОГЕНЕЗИС НА УНИВЕРСА

Будистката психология различава шест основни Бардо: “Бардо на живота” / също Сатурновата реалност е видяна като илюзионно сънно състояние, разглеждано от гледната точка на първичната празнота./, “Бардо на сънното състояние” , “Бардо на медитацията”, “Бардо на Процеса на Смъртта”, “Състоянието след / физическата/ смърт” и “Бардо на Търсенето на Прераждане.” Последните три Бардо / или състояния на ума/ са главен

Обект на “Тибетската книга на мъртвите”. Това съкровище от изтънчено езотерично познание описва различните нива на ума, трансформацията, размиването на сетивата и еквивалентните елементи вода, земя, въздух, огън и етер по време на процеса на умиране и прераждане / Където Бардо на Прераждането е обратно на Бардо на умирането/. Тези процеси обясняват различните видове преживявания, които имат специален светлинен характер / като черно, бяло, светлосиньо и т.н./ Тибетската “Книга на мъртвите” свързва първата фаза с разтварянето на елемента земя в елемента вода , където външната реалност става фата моргана, мираж или сюрреалистичен филм. / В по-широк смисъл това състояние на ума започва винаги седмици преди актуалния Хиронов транзит под формата на себеотчуждение./

По време на втората фаза всичко се разтваря във вид на дим, слухът престава да функционира. Това се нарича разтваряне на елемента вода. Разтварянето на огнения елемент е придружено от видение на червени лъчи смесващи се с тъмния дим. Губите чувството си за обоняние /вижте по-ранния текст за опозицията Хипнос-Венера през 1982г/. По време на разтварянето на въздушния елемент умиращият човек изживява видение като мъждукаща светлина на свещ и губи усещането си за вкус и контакта с външния свят. В петата фаза губите всички двойнствени начини на мислене и чувство/ етерния елемент?/. Това е наречено изживяване на “Бяла празнота” или “Мъдрост на Радостта” и е придружено от потушаване на всички видове гняв и негативни емоции/ вижте съвпада Хипнос-Уран/. Езотеричното обяснение за този вид изживяване е идването заедно на лявата и дясната Кундалини енергии в кралската чакра.

АНОТАЦИЯ

Странно, имах тази активация на кралската чакра повече по време на Черната Празнота и активация на сърдечната чакра, която върви заедно с Черната и Червената Празнота ми се случи повече по време на изживяванията ми с Бялата празнота. Така изглежда има индивидуални вариации , в зависимост от планетарните смески от транзитите на Хипнос. В добавка това отразява несигурността сред различните будистки традиции дали най-висшият Буда – или състоянието на Нирвана са с черен или бял светлинен характер или спонтанен съюз и на двете. Изживяването на ясна Жълто-Червена празнота , което се нарича “Червен напредък” или “Върховна радост”, умствено състояние на необятна красота и щастие /вижте опозицията Слънце-Хипнос, срещата с първия ми будистки учител/. След това идва попадането в състояние на “Черно просветление”, в което всички вътрешни енергии Кундалини се обединяват в сърдечната чакра/ вижте затъмнението по време на опозицията Хипнос-Венера и съвпада Хипнос-Сатурн/. То може да е придружено със страхове / както в моя случай/, защото вие губите напълно контрол върху всички функции на съзнанието си /ниво на Танатос/. Последната фаза на “Бардо на умирането” е наречена “Ясна светлина” или състояние на медиативен баланс , което е описвано синьобяло дифузиращо небе без никакъв център от горе и отдолу , след което настъпва просветление или реализация на Нирвана. Това е сблъсък между ума ни в чистото му състояние, вътрешния ни етер или космическия елемент наречен в гръцката митология “Чиста небесна светлина”, персонифициран от бога на небето Уран. В будизма това състояние се нарича Dharmakaya и е символизирано от голия тъмносин Буда прегърнат от своята бяла съпруга.

В друга интерпретация Хипнос изразява ума на белия Буда Vairocana / етерният елемент/ , който има своя еквивалент в индийската митология като Брахма и различните си нива на Нирвана. Какво съвпадение между между трите световни религии! Да се разруши магическия кръг на смъртта и прераждането, главна цел на будистката психология е да слее ума на човека напълно с Ясната Светлина! При падането умът е в опасност да последва обратния процес към връщане в елементите и сетивата, дуалистичното мислене, илюзионните картини на съня и т.н., търсене на прераждане и попадане под влиянието на Морфей и “Света на младите богове”. Така най-висшата цел на будистките йоги е да тренират ума си в постигане на медиативен баланс (Samadhi, Mahamudra, Tzogchen, Tao) усвоявайки проверени техники от йога на сънуването, работа с вътрешните елементи в опит да се съберат заедно енергиите Кундалини в сърдечната чакра, използвайки сексуални визуализации или мандала на божества, губейки страха си от смъртта, опитвайки се да преживеят отново различните Бардо.

Чрез откриването на Хипнос ние сме открили много важен /ако не най-важният/ ключ, който ни позволява чрез прости изчисления да намерим подходящо време за влизане в контакт със състоянията на просветлението / в най-истинското значение на думата/. Не бих искал да изключа транзитите на Плутон /!/, Уран и Нептун, но техните енергии намесват повече настоящите нива на архетипите на Sambhogakaya или сънни състояния, засилват умствените дейности на специални чакри или инициират его-трансформации, но не водят до преки изживявания с Празнотата. Следвайки собствените си изживявания с Хипнос, които в много случаи не се срещат при медитативите тренировки , открих, че е възможно дори за “непосветени” да проверят емпирически различни Бардо състояния, които са много фундаментални в Индо-Тибетската дълбочинна психология! Има изненадващо силна връзка между езотеричните учения на Изтока и Запада , между Теогонията на Хезиод и “Тибетската книга на мъртвите”.

Извън най-важните езотерични стойности причинени от кометата Хипнос, той също въздейства силно върху екзотеричното развитие с опашката си. Поради тази причина изучаването му е много важно за всички видове астролози , учени, практикуващи медитация, психолози и т.н. Следването на Хирон се нуждае от много окуражаване и смелост, защото ви катапултира извън обичайната орбита на вашето его ,мислене, чувства и навици. Във философски смисъл той може да постави въпроса за егото сам по себе си. Способен е да ни пренесе извън времето и пространството. По този начин може да бъде възприеман в западната ни култура и като враг, и като приятел, което се базира на прекомерния култ към егото и прекомерния страх от Нирвана! Този култ към егото може да коства много наранявания и погрешни възгледи, защото се нуждае от ревизия и внимателно проучване от нашето съвременно мислене. “Да бъда или да не бъда- това е въпросът!”

Hans-Hinrich Taeger