/Съкратен превод от лекционен материал/

През 1932 год. в Германия се издава книгата на немския астролог Franz Frikler “Ausklänge – Symbole” (букв. “Отзвучаване – Символи”), която за съжаление бива унищожена заедно с други ценни астрологични публикации. По-късно (през 1953 год.), след като бива преиздадена в малък тираж, тя вече не се намира на пазара, освен по случайност в антикварна книжарница.

Не е чудно, че човекът винаги търси половинката си – тази липсваща му и допълваща го част, която да му отнеме чувството за самотност.

Това, че в партньорството противоположностите се привличат, може само да се потвърди от астрологията. Единият дава на другия това, което му липсва и обратно, а това води до едно плодотворно съвместно съществуване.

Знаците, които са в квадратура един към друг, имат определени търкания, което обаче не означава, че те нямат съвместимост. Срещите помежду им съдържат често оживително напрежение и енергиен заряд.

Знаците, които са в секстил или тригон помежду си, имат една взаимна основна хармония, която съдържа определени съгласувани мнения по житейските въпроси.

При съжителството на еднакви знаци може да се получи прекалена сходност както в представите за живота, така и при общите трудности. Общата тенденция тук се движи към връзка от типа брат – сетра.

Наред с другите съществува един допълнителен аспект, който играе важна роля при приятелствата, любовните връзки, отношенията между майка и син и баща – дъщеря. Тук се говори за квинконкса (150° аспект). Поначало неговото значение не е нито позитивно, нито негативно. Той показва това, което е в процес на създаване, което тепърва ще се развива.

Квинконксът има задачата да наблегне на връзката между два знака, която има в някакъв вид кaрмичен характер и настойчиво да ги накара да придобият зрялост. Във връзка със знаците, свързани с такъв аспект, се говори за така нареченото “отзвучаване” (Ausklang). Тук се движи енергиен поток от единия знак към другия.

Пример: знаците, които образуват квинконкс спрямо Овен, са Дева и Скорпион. От Дева (намираща се в Зодиака преди Скорпион) тече енергиен поток към Овен. Овен дава от своя страна енергия на Скорпион.

Това предаване на енергия може да се опише като издишване или отзвучаване, ако си представим, че енергийните трептения създават под някаква форма звуци/тонове.

Звездата на отзвучаването
(тук се представя схема на Зодиака, в която движението на енергиите образува звездновидна форма)

Овен отзвучава в Скорпион
Тук се срещат по странен начин два Мaрсови типа, които се ползват от голям потенциал за страстност и пробивност. Разликата между тях – при Овена Мaрсовите сили напират навън и създават така човек на действието, а при Скорпиона тези сили се насочват навътре и създават човек, който действа скрито. Затова не е учудващо, че между Овен и Скорпион понякога се получават агресивни и бурни стълкновения. Преодоляването на противоположностите положително може да доведе до добро и хармонично общуване. Ако са единни, то Овен и Скорпион могат да създадат невероятно ефективно и пробивно партньорство. Първата стъпка при запознанството прави обикновено Овенът.

Телец отзвучава в Стрелец

Телците се нуждаят по правило от солидна материална база и осигуряване, за да се чувстват добре. При срещата на тези два знака често текат пари от Телеца към Стрелеца. Някои Стрелци забогатяват чрез Телците. Телецът може да даде на Стрелеца също и някои спиритуални импулси, докато Стрелецът се реваншира с всеобхватно образование и знания… Стрелецът предизвиква у Телеца по-голяма подвижност и готовност за пътувания и промяна на местожителството. Импулсът при запознанството идва по-скоро от Телеца.

Близнаци отзвучава в Козирог

При срещата на тези знаци единият е разговорлив, предприемчив и обичащ контактите, а другият – сдържан и затворен. Явно е, че Близнакът може да даде на Козирога повече жизненост и подвижност. И обратно – за Близнака е важен константният и спокоен живот на Козирога, за да се справи със собственото си непостоянство и разкъсаност. Близнакът се нуждае от силата на концентрацията на Козирога, за да има успех в живота, а Козирогът бива духовно оживен от Близнака. Изобщо това е една много позитивна връзка, инициирана обикновено от Близнака.

Рак отзвучава във Водолей

Между тези два знака съществуват много тесни кaрмични връзки от всякакво естество, при които често Ракът дава началото. Ракът, живеещ с мислите си в миналото и усамотяващ се в къщи, може да бъде разтърсен и задвижен напред от Водолея. Вярно е, че непрекъснатите нови планове на Водолея плашат Рака, но и го изпълват с жизнерадост, прогонват меланхолията му и го вдъхновяват. Ракът се грижи от своя страна Водолеят да се откаже поне при него от повърхностното си и необвързващо отношение. Ракът дърпа Водолея в неподозирани душевни дълбочини и му осигурява необичайни емоционални впечатления. Колкото  хармонична може да бъде тази връзка, толкова брутални и горчиви могат да бъдат стълкновенията на тия два знака, които могат да стигнат до унищожението на другия.

Лъв отзвучава в Риби

При срещата им инициативата обикновено идва от Лъва, който също и дава тона във връзката. Лъвът дава на Риби точно това, от което той се нуждае, а това е самочувствие. Лъвът може да изгради Риби и да му помогне да създаде повече ред в живота си. Тук прави впечатление творческият елемент при двата знака – при Лъва идващ от Слънцето, а при Риби – от Нептун. Заедно те са необичайно креативни и имат голям успех. Наред с мнoгoто приятелства и невероятно силните любовни връзки тук се срещат и много антипатии и вражди. Получи ли се веднъж конфликт е трудно да се постигне сдобряване, тъй като наранената гордост на Лъва го кара да развие голямо упорство.

Дева отзвучава в Овен

При тази съдбовна връзка ролите са установени още в началото – Дева олицетворява принципа на служенето, а Овен – на водачеството. Противоположностите не биха могли да бъдат по-големи. В действителност обаче е така, че Дева само външно служи, вътрешно тя има претенции за власт. Затова при връзката на двата знака Дева е тази, която управлява и дирижира от “тила”. Обикновено тя поема инициативата при запознанството. Възможно е Дева да служи на Овен чрез добри връзки и посредничество, но Овен може чрез своята сила и спонтанност да пришпори изчакващата и съмняваща се Дева. Между двамата често се водят словесни борби – нали тук се срещат Меркурий и Марс.

Везни отзвучава в Телец

Тук се срещат двата знака на Венера, което води често до големия празник на любовта. Двамата са способни да се наслаждават и намират смисъл в красивите неща, добрата храна и еротиката. От Везни текат към Телец не само много чувства, а понякога и много пари от зестра или съдружие в собственост. Везни поема често инициативата при запознанството. Телецът, който обича да се вкопчва в парите и хората, може да научи от Везните, че би могъл да постигне много повече в живота чрез щедрост и стремеж към хармония. И обратно – Телецът може чрез своето вътрешно спокойствие и постоянност да даде на Везните чувство за уют, което да и помогне в творческата им дейност. При скарване обикновенно Везните се оттеглят.

Скорпион отзвучава в Близнаци

Скорпион е по принцип човек на властта, която се опитва да постигне чрез знания. Затова не е чудно, че той търси контакт с интелигентния, духовен Близнак. Близнакът от своя страна може да има полза от задълбочения Скорпион, който придава на всестранното му, но повърхностно знание съдържание. Тези връзки не са много подходящи за любов и брак заради необвързаността на Близнака. От друга страна свободното приятелство може да бъде дълготрайно и плодотворно. Често Скорпион се обръща пръв към Близнак. При вражда Близнак се бори чрез интриги и хитрости, което вбесява Скорпиона и го кара да реагира безпощадно. Но преди да се случи по-лошо, Близнаци се оттегля.

Стрелец отзвучава в Рак

Тези два знака се обединяват също често. При тях става въпрос за кaрмична връзка, имаща съдбовно влияние върху живота. Активният тук е Стрелецът, който създава обикновено контакта. Докато Стрелецът се стреми към разширяване и експанзия в живота, то Ракът клони към оттегляне – външно и вътрешно. Влиянието на Стрелеца може да направи Рака по-открит и активен, а Ракът носи на Стрелецa домашен и семеен уют.
Тук също се стига до вражди и прекъснати връзки. Стрелецът идва… и си отива.

Козирог отзвучава в Лъв

Козирогът е един от най-амбициозните, той иска да стигне в работата си нависоко. Зад стремежа му към успех се крие отчаяно търсене на лично признание. Тайно той желае да е в центъра на вниманието като един Лъв. Лъвът го очарова, Козирогът обича неговата подкупваща същност и вроденото му самочувствие. Даже самото присъствие на Лъва дава жизнерадост на Козирога. Козирогът може отчасти  да преодолее чрез Лъва сатурновата си сериозност, недоверието и страховете си. А Лъвът, който понякога е склонен да мързелува като хищна котка, се учи от Козирога какво се казва работа. Парадокс е, че иначе така сдържаният Козирог прави първата стъпка при запознанството. Съвместният им път може да бъде необичайно дълъг, докато изведнъж се получат несъгласия и всичко приключи.

Водолей отзвучава в Дева

Обикновено те се свързват случайно и често имат силна кaрмична връзка. Импулсът идва по правило от Водолей. Те се допълват идеално и могат да работят добре съвместно. Урановите духовни проблясъци и отчасти гениални идеи на Водолея биват преработени делово и трезво от Девата. В действителност чрез това сътрудничество могат да се осъществят велики планове.

Риби отзвучава във Везни

Тези знаци са впечатляващо често свързани чрез тесни, хармонични и трайни връзки. Причината е във взаимната им нужда от хармония и копнежа им за любов. Везни биват повлияни и вдъхновени от дълбочината на чувствата и фантазията на Риби. А меланхоличните, плаxи и неуверени Риби могат да приемат нещо от лекотата на съществуването на Везни. Везни ги въвеждат в обществото и им помагат чрез вродената си лекота да премахнат тревогите си. Понякога се получават и повърхностни и незначителни връзки, а това се дължи на общите им недостатъци – лабилност и търсене на наслади. При тях също има раздяла, но рядко, тъй като те имат готовност да преодолеят противоположностите. Обикновено Риби дават импулс за запознанство.

Автор: Xalia

http://astrosite.org