"ПОРТАЛЪТ НА СЪДБАТА" 

ДОСАДНИ УВОДНИ БЕЛЕЖКИ 

Вертексът... ами аз обичам да го наричам "портала на съдбата"... Според речника vertex е "върхът, най-високата точка, достигната при видимото движение на дадено небесно тяло или на други точки. Произлиза от латинския глагол ‘vertere’, който означава ‘обръщам’". 

В хороскопа Вертексът се изчислява като пресечна точка на еклиптиката (пътя на Слънцето) и на главния меридиан, т.е. равнината, която разделя небесната сфера на предна и задна част (дано някой успее да си го представи този именно главен меридиан, защото аз не можах - бел.прев.). 

Всъщност Вертексът представлява част от една двуполюсна ос, състояща се от Вертекс и Антивертекс... Следователно, ако вашият Вертекс е разположен на 10-тия градус в Скорпион, то Антивертексът ще е разположен на 10-тия градус в Телец. Някои астролози са си измислили разграничения между двете точки, като на Антивертекса по принцип се приписват по-негативни ефекти. В своята практика аз не съм забелязал да има някаква разлика. Поради "природата на звяра", Вертексът обикновено може да бъде открит спотаен в 5-ти, 6-ти, 7-ми или 8-ми дом на всяка астрологическа карта. 

АСТРОЛОГИЧНО (ДЕРЕДЖЕ НА ВЕРТЕКСА) 

Та така, като изхождате от факта, че в астрономически смисъл Вертексът се намира в "повратната точка" на небето, то тогава той би трябвало да има нещо общо с "повратните моменти" във вашия живот. И това наистина е така. А като пък изхождате от факта, че е разположен в домовете между 5-ти и 8-ми, можете направо да се обзаложите, че твърде често той има нещо общо със "срещите ви с другите". И това наистина е така. 

Тук следва моето астрологическо правило за мини дефиниция на Вертекса: Вертексът е чувствителна точка в картата (във всяка една карта), която при необичайни, изключителни обстоятелства се усеща като щастлив "повратен момент" или като среща с "портала на съдбата". 

Вертексът често се усеща като принудително, но и щастливо преживяване или среща със съдбата, която не можете да избегнете (дори и да желаете). Според астролога Bill Meridian (Mountain Astrologer, June/July 2001), Charles A. Jayne, който (заедно с Lorne Johndro) е първият, вкарал в употреба Вертекса, "смятал, че тази точка е съдбовна и представлява неща, които се намират отвъд нашия контрол". 

Аз употребявам Вертекса и Антивертекса по следния начин: 
Порталът на съдбата може да бъде: 

- някакъв човек (и начинът, по който той ви въздейства) при синастрия. Най-силно е въздействието, когато неговите натални Слънце, Луна, Асцендент, Венера или Марс са в съвпад с вашия натален Вертекс или Антивертекс. Понеже с напредването на възрастта съм станал малко стиснат, аз използвам само съвпадите (в 90% от случаите), когато разглеждам Вертекса и Антивертекса. Освен това, колкото по-бавна е една планета, токова по-тесен е орбисът, който давам при разглеждане на взаимните аспекти, включващи Вертекс и Антивертекс. 

- някакво време (през което срещате специален човек), когато дадена транзитираща планета - и особено Слънцето - преминава в съвпад с вашия натален Вертекс или Антивертекс. 

ВНИМАВАЙТЕ КАКВО СИ ПОЖЕЛАВАТЕ 

С течение на времето установих, че прекомерното идеализиране на Вертекса и/или на хората, които той довежда в живота ви, е колосална грешка. В този смисъл особено ми допада това, което моята приятелка, австралийската астроложка Judy Crichton Weeks, казва по повод Вертекса. С две думи, тя смята, че Вертексът е точка на "връзките" и точка на "сбъднатите желания". Когато е замесен Вертексът, можем да получим точно това, което сме си пожелавали, но го получаваме по един "превратен начин". 

Мда! Може би ще имате усещането, че буквално сте си "пожелали" случването на тази предопределена среща с някого. Тази предопределена среща често ви изпълва с чувството, че имате нужда да доведете нещо (или някого) до "изпълване". По-късно обаче (след като всичко вече е казано и сторено)... той... ъ-ъ, искам да кажа... "порталът на съдбата" може и да не изглежда толкова "щастлив", колкото ви се е струвало първоначално. Ясно? 

ПРЕДПАЗНИ ДУМИ ЗА ФИНАЛ 

Както споменах по-горе, Вертексът е чувствителна точка в картата (във всяка една карта), която при необичайни, изключителни обстоятелства се усеща като "повратен момент" или като среща с "портала на съдбата". Когато открият Вертекса за първи път, хората обикновено имат прекомерни очаквания спрямо него. Повечето от нас като че ли са склонни да смятат, че всяка дреболия, свързана с картата ни и със самите нас, е "необичайна и изключителна". Това изобщо не е така. 

Така че... да, има такива "необичайни и изключителни" обстоятелства, при които Вертексът (и/или Антивертексът) се "включва" и става много мощен. Така оставаме с впечатление, че при всяко следващо наслагване на карта върху изходната карта Вертексът е също толкова силен и "включен". 

Но има и много други моменти, когато Вертексът не върши нищо особено..., има много други моменти, когато Слънцето или Венера се готвят да преминат през наталната ви карта, но вие няма да срещнете нов вдъхновяващ любим (нито ще ви паднат лесни парички). Друг път обаче... се случва именно това. 

ЕТО ВИ ЕДИН МАЛЪК КОНКРЕТЕН ПРИМЕР: 

Срещнах две от разтърсващите (и оставящи рани) "любови на живота си" точно в момента, когато транзитното Слънце преминаваше през наталния ми Вертекс (или Антивертекс). Разбира се, в моята и в техните карти тогава се разиграваха и много други игрички (включително, в единия от случаите, нейният транзитен северен лунен възел беше в точен съвпад с наталния й северен възел точно в момента, когато погледите ни се срещнаха). 

Проблемът се състои в това, че при останалите близо 90-тина пъти, когато Слънцето е минавало през наталните ми Вертекс и Антивертекс, съвсем не се е случвало да срещна някоя от разтърсващите (и оставящи рани) "любови на живота си".