Шаманският архетип е познат характер от приключенията на Карлос Кастанеда, който е изучавал магьосничество при загадъчния, енигматичен дон Хуан Матус. В следващите години ,без съмнение частично вдъхновени от бестселърите за Дон Хуан, шаманизмът е спуснал корени в духовно-съзнателното общество като важна роля на лечение и съществуване. Под шаманизъм нямам предвид формалната религиозна практика на северноамериканските индианци, а по-скоро кръстосания между културите архетип, който е показан като човек на медицината, лечител, холистичен лечител, свещен учител и духовен ръководител.

През 1977г Шаманът е пристигнал на астрологическата сцена. Астрономите са открили планета, която е наречена от откривателя си Чарлз Ковал Хирон. / По-късно се е оказало, че това е огромна комета, орбитрираща Слънцето между Сатурн и Уран, но съгласно изследователката на Хирон Барбара Хенд Клоу, оригиналото обявяване, че това е планета е предизвикало рязък отговор от астрологическото общество.

Хирон е добре познат като известен лечител в гръцката митология. Но като първият кентавър, получовек-полукон той никога не е бил официален лекар. Хирон също така е бил астролог и учител по метафизика на гръцките богове, както и умел практикуващ на разнообразие от холистични и лечебни изкуства, свещен боец и музикант.

Сред учениците му са били Ахил, Язон и дори Асклепий/ Ескулап/, бога на медицината.

По-късно в живота си е претърпял травма, която е разрушила цялата му експертиза и умения на лечител, копитото му е било отрязано от копие, напоено с отрова от кръвта на Хидра, многоглава жена. Оценките за инцидента се различават, но съгласно всички версии, той се е измъчвал много години докато неуспешно се е опитвал да изцели раната. Макар че поради безсмъртието му, раната не е могла да го убие.

Той евентуално се е отказал от безсмъртието си по нареждане от боговете, бил е освободен от вечното си страдание и се е изкачил в констелацията Стрелец. В замяна Прометей е бил освободен от доживотните си мъки на скалата на Монт Кавказ, където лешояд е кълвял черния му дроб, който всеки ден се е подновявал като наказание, че е донесъл божествения огън на хората.

Два от най-важните знаци на Шамана се споделят от Хирон: той или тя по някакъв начин се различават радикално от другите/ Хирон е бил първият от всички кентаври/, и е получил рана, която той или тя трябва да излекува в опит да придобие истинска сила. Често това е ранна травма, която поставя човека на Шаманския път; Хирон е тотално отхвърлен от майка си, която толкова се е отвращавала от детето-кон, че веднага след раждането му е поискала да бъде превърната в дърво.

В случая с Дон Хуан, ранното му нараняване е включвало бруталността и расизмът, на които той е бил свидетел от страна на белите хора спрямо индианците Яки.

Любимият ми пример за Хироническо нараняване е от живота на късния Джери Гарсия, китаристът на Grateful Dead, чийто десен среден пръст е бил инцидентно ампутиран от брат му при рязане на дърва в гората, когато е бил дете. Гарсия е коментирал, че тази рана го е накарала да вземе банджото, а после и китарата и след това да се превърне в дълбоко влияние, с помощта на митичната алхимична лирика на Робърт Хънтър, върху живота на милиони хора по света.

Така че не е голяма изненада, че освен, че изразява специфичните лечителски сили на родения, Хирон представя и раната, която сме претърпяли в живота и която ни учи как да бъдем силни, и тези кризи в живота, които ни учат повече за реалността на духа и силата на вярата. И това е основният път на Шамана, който винаги минава през някакви прекомерни травматични кризи или изживявания близо до смъртта, които го/я поставят на уникалния им път към власт над себе си.

EricFrancis

www.planetwaves.net