Позицията на южния възел (която се намира точно срещу северния) обрисува онези черти от нашия характер, които са били прекалено развити по време на миналите ни прераждания и обикновено вземат надмощие в нашия характер и в този живот и пречат на равновесието ни. Когато предприемаме различни действия, без да осъзнаваме това, ние обикновено действаме според предопределената позиция от южния възел, защото сме свикнали да постъпваме по този начин, който е в наша полза.

Но в този живот нашият опит ни показва, че подходът към различните ситуации от подобна позиция не дава резултати. Когато астролозите се позовават на възлите, те обикновено имат предвид северния и южния възел на Луната. В астрологията Луната управлява нашите чувства, настроения, зависимост, несигурност, чувството за принадлежност – тя управлява нашия емоционален живот и определя представата ни за самите нас, това е начинът, по който инстинктивно се възприемаме, независимо от онова, което показваме.

Аз смятам, че Луната е най-важната планета в хороскопа, от гледна точка на нашата карма. Тя лежи в основата на всяка личност. Като следваме напътствията на възлите на Луната и по този начин възвърнем равновесието в нашия емоционален живот, ние изминаваме дълъг път в посока към успокояване на вътрешния стрес и възвръщане на самоувереността в личния си живот.

ЗНАЦИ И ДОМОВЕ

Знакът, в който се намира северният възел, определя промените, които трябва да направите в своя характер. А домът показва онези изживявания, които помагат на човек да стигне до своята нова психологическа завършеност.

Позицията по дом разкрива сцената, на която се усвояват житейските уроци. Например, ако северният лунен възел е в Рак, в 11 дом, вие се учите да разбирате и да изразявате своите чувства като използвате енергията, която идва от взаимоотношенията ви с приятели, и да се движите по течението (11 дом); ако северният лунен възел е в Овен, в 4 дом, това означава, че ако осъзнаете своите инстинктивни импулси (4 дом), вие можете да откриете и да изразите кой сте всъщност (Овен).

ДУБЛИРАНЕ НА ПОЛОЖЕНИЕТО ПО ДОМ И ЗНАК

Ако знакът, в който е разположен вашият северен лунен възел, е същият като знака, който съответства на даден дом (например северен възел в Близнаци в 3 дом или северен възел в Риби в 12 дом, който съответства на Риби), това означава удвояване верността на информацията, която дава този знак за вас.

ПРОТИВОПОЛОЖНО ПОЛОЖЕНИЕ ПО ДОМ И ЗНАК

(Това включва северен възел в Овен в 7 дом, северен възел в Телец в 8 дом, северен възел в Близнаци в 9 дом, който съответства на Стрелец, северен възел в Рак в 10 дом, северен възел в Лъв в 11 дом, северен възел в Дева в 12 дом, северен възел във Везни в 1 дом, северен възел в Скорпион в 2 дом, северен възел в Стрелец в 3 дом, северен възел в Козирог в 4 дом, северен възел във Водолей в 5 дом, северен възел в Риби в 6 дом.) Ако вашият северен възел е в знак, противоположен на знака, съответстващ на дома (като посочените горе), необходимо е внимателно и непрекъснато да следите поведението си, за да откриете какво точно е то. Запомнете, че обикновено домът показва къде трябва да научите уроците, които са предназначени за вас. Домът е като обвивката, от която се нуждаете, за да поддържате вътрешността си.

Например, ако вашият северен възел е в Овен в Седми дом, вие се учите да постигнете ново чувство за самоидентичност (северен възел в Овен), като все повече разбирате индивидуалността на другите (северен възел в Седми дом). Ако работите заедно с други хора и им помагате да постигнат своите цели, вие ще откриете собствената си истинска идентичност. Но когато насочите вниманието си единствено върху себе си, вие губите своята идентичност, защото се опитвате да задоволите другите и да бъдете онзи приятен човек, който те очакват. В този случай ключът, който ще ви помогне да откриете истинската си същност, е да помагате на другите, които търсят собствената си идентичност.

Астрология на душата ~ Жан Спилър