Разумният човек избира хората, които да го ориентират, наставляват, лекуват и да му помагат не само по тяхната цена, репутация и квалификация, но и по тяхната личност, качества и способности. Една майка винаги ще внимава на кого оставя децата си да ги лекува, гледа или храни, докато я няма. Със същата отговорност би трябвало и възрастните хора да избираме учителите, лекарите, лечителите, шефовете и всички, които имат някакво отношение и влияние върху нашето психическо и физическо здраве, върху нашия живот.

Изборът ни в много случаи е интуитивен или несъзнателен със всички желани и нежелани последствия. Много често обаче липсва или избор или информацията нужна за да можем да вземем правилното за нас решение.

При астролозите както и при всички други професии има професионалисти, специалисти, гурута, медийни звезди, лъжци и измамници, манипулатори и т.н. Трудно е да се направи преценка възоснова на едно име, което много често даже е само псевдоним. Дипломите по стените отдавна сме наясно от примера на лекарите, че имат толкова стойност колкото е стойностен и способен притежателят им. Един астролог, ако държи на себе си, на професията си и вярва, че трябва и е способен за това, което прави, няма проблем да публикува името си, нито има проблем да си даде рожденната дата или хороскопа при поискване.

Разбира се, че няма да имаме нужда от астролози, ако можеше всеки да прецени по хороскопа дали си заслужава консултацията, времето и парите инвестирани. Но може по собствената реакция човек да определи симпатия, несимпатия, общи теми за разговор и допирни точки. Много астрологични запалянковци и по-късно професионалисти са почнали да се занимават и да задълбават в астрологията именно за да имат повече информация и по-широка база за сравнение. Изборът не винаги е лесен, но самият избор говори много за нашата личност и за нашите проблеми. Всеки пациент заслужава лекаря си и всеки клиент заслужава астролога, към който се обръща за консултация.

Ето някои основни критерии и астрологични констелации, които ще Ви помогнат да пре/о/цените избора си в миналото, днес и в бъдеще:

1. Ориентация на ценностната система

Защо? Възприятията на клиента и неговите проблеми би трябвало да са в центъра и в основите на консултацията и неговата ценностна система да е отправна точка и филтър за всички «съвети» и напътствия.

1.1. Сатурн в 1-ви квадрант

«Аз знам и определям всичко и всички» – астролог стремящ се да докаже собствената значимост и право на съществуване налагайки собствените си възгледи върху околния свят. Клиентът е инструмент и стъпало за осъществяване на лични стремежи. Подходящи са не клиенти, а фенове, които да подкрепят личността на астролога в борбата му да наложи себе си срещу конкуренцията. Констелации, които подчертават и засилват нуждата от доказване: слънце, меркурий, марс и юпитер в 4-ти квадрант, в козирог или в аспект със сатурн.

Поколения от астролози с вариации по темата: сатурн в овен, телец и близнаци. Астролози стремящи се към медийна известност ще има винаги.

1.2. Сатурн във 2-ри квадрант

«Произходът ми е отправна точка и определящ знанието и значението на всичко и всички» – астролог стремящ се да оправи лошия старт в живота и грешките на родителите си доказвайки, че контролира душата и емоциите си и тези на клиентите. Клиентите са опитни зайчета или съмишленици, с които се образува група с цел «да запълним емоционалните дупки и да станем пак господари на живота си». Констелации, които подчертават и засилват нуждата от емоционален контрол: слънце, луна или венера в 10-ти дом, в козирог или в аспект със сатурн.

Поколения от астролози с вариации по темата: сатурн в рак, лъв и дева. Астролози, които намирайки решения за чужди проблеми и лекувайки другите лекуват и себе си, ще има винаги.

1.3. Сатурн в 3-ти квадрант

«Ти знаеш и определяш знанието и значението на всичко и всички» – астролог приемащ чуждия живот и чуждата ценностна система за отправна точка в търсенето на решения. Авторитетът му е винаги оспорван от клиентите и от обществото. Астролог без «авторитет» няма нужда от значимост и не налага съветите си, а информира. Валидността на съветите е подложена на изпитание в реалния живот на клиента, което може да трае 7 години докато се признаят за «добри». Професионализмът на тези астролози се дължи на дългогодишен опит с противоречащи клиенти. Констелации, които подчертават и засилват неспособността да «убеди» клиентите си: слънце, луна, меркурий, венера или марс в 3-ти квадрант, в риби или в аспект с нептун.

Поколения от астролози с вариации по темата: сатурн във везни, скорпион и стрелец. Астролози-нелюбимци на публиката винаги ще има, но те са и най-добрите професионалисти.

1.4. Сатурн в 4-ти квадрант

«Държавата и обществото управляват живота ни и определят всичко и всички» – астролог оценяващ и даваш съвети от гледната точка на прието и неприето в обществото, в което живее. Извън това определено общество и при хора, които живеят извън обществото, тоест не съобразно всички обществени правила и приьоми, заключенията му са невалидни. Констелации, които подчертават и засилват липсата на собствена индивидуална позиция:слънце, меркурий, марс и юпитер в 10-ти дом, в козирог или в аспект със сатурн.

Поколения от астролози с вариации по темата: сатурн в козирог, водолей и риби. Тези астролози-систематици преживяват големи катаклизми, когато държавата или обществото, по което се ориентират, се трансформира в нещо ново и непознато.

2. Свобода на волята

Защо? Личната свобода и свободната воля са това, което един астролог смята, че може да си позволи да наложи и по отношение на клиента – кое може да се промени и кое не, с кое трябва да се съобрази и с кое не, как може да се освободи човек от задължения, ограничения и какви методи да използва.

2.1. Уран в 1-ви квадрант

«Аз съм свободен да правя каквото си искам, когато си искам, както си искам и с когото си искам». Тази настройка и свобода на действие в един астролог привличат много клиенти, които живеят в крайно огриначаващи обстоятелства. Не всички от тях могат да си позволят всичко, което искат, когато си искат, както си искат и с когото си искат. Астрологът създава илюзията, че съдбата, астрологията и хороскопът могат да се надскочат, даже са твърдо убедени в това, но съветите им остават за повечето несбъднати и неосъществени мечти, останалите се борят с «фуриите» и последствията на освобождението от всичко и всички. Констелации, които засилват тази настройка: слънце, меркурий, марс и юпитер в 1-ви квадрант, в овен, във водолей или в аспект с уран.

Поколения от астролози с вариации по темата: уран в овен, телец, близнаци. Астролозите-революционери и освободители губят позицията си на фона на обществената «предопределеност», борбата за оцеляване и зависимостта на човека от околния свят.

2.2. Уран във 2-ри квадрант

«Произходът, родителите и семейството нямат никакво влияние върху моя живот». Синдромът «Щъркелът ме е донесъл» привлича много клиенти, които живеят в обстоятелства, в които са ограничени и зависими от дом, родители, семейство и роднини и имат задължения към тях и към собствените си деца, от които не могат да избягат. Астрологът създава илюзията, че условията на детството, миналото и въобще нищо няма влияние върху свободата на душата да диша, да твори и да живее както и се иска. Съветите им представляват или допълнителна травма за ограничените души неспособни да си живеят живота или просто несбъднати мечти. Констелации, които засилват «фуриите»: слънце, луна, венера или марс в 1-ви квадрант, в овен, във водолей или в аспект с уран.

Поколения от астролози с вариации по темата: уран в рак, лъв и дева. Астролозите-хипита губят позицията си на фона на обществената «предопределеност», борбата за оцеляване и зависимостта на човека от околния свят. В момента все още диктуват и дефинират астрологията като нужда за постигане на лична свобода.

2.3. Уран в 3-ти квадрант

«Ти си свободен да правиш каквото си искаш, когато си искаш, както си искаш и с когото си искаш». С тази настройка един астролог е привлечен от клиенти, които имат нуждата някой да ги освободи от бремето на обстоятелствата, в които живеят и най-вече от ограничаващите ги връзки. Клиентите са кандидати за развод и дори, когато им се предскаже нова любов и брак, те не успяват да изпълнят това предсказание, защото нужата от лична свобода и независимост, която активира астрологът, е по-силна от всичко и всички. Подходящи клиенти са хора, на които животът им е скучен и не знаят какво да правят със себе си. Неподходящи клиенти са хора, които търсят стабилност, подреденост и равновесие. Констелации, които засилват освобождаващото действие: слънце, луна, меркурий, венера или марс в 3-ти квадрант, в овен, във водолей или в аспект с уран.

Поколения от астролози с вариации по темата: уран във везни, скорпион и стрелец, аспекти на уран с юпитер и плутон. Астролозите проповядващи свобода в човешките отношения са масово явление днес и ще диктуват и дефинират астрологията като инструмент за общуване в близкото бъдеще.

2.4. Уран в 4-ти квадрант

«Ние сме свободни да правим каквото си искаме, когато си искаме, както си искаме и с когото си искаме». Тази настройка привлича клиенти с еднакви идеали, които имат за цел да се освободят от робството на обществените игри и норми на поведение. Образуват се групи от съмишленици, които се борят за нови закони, нови правила във взаимоотношенията между хората, които позволяват по-голяма свобода от чуждата намеса, влиянието на държавната или медийната власт. Констелации, които засилват тази настройка: слънце, меркурий, марс и юпитер в 1-ви квадрант, в овен, във водолей или в аспект с уран.

Поколения от астролози с вариации по темата: уран в козирог, водолей и риби, аспекти на сатурн с уран и нептун. Интернетните астролози ще диктуват и дефинират астрологията за бъдещите поколения.

3. Извор на знания и благополучие

Защо? Един астролог би трябвало да бъде извор за нови идеи, информация и знания, с които да помага на живота на клиента.

3.1. Юпитер в 1-ви квадрант

«Аз знам.» – с тази настройка се привличат много клиенти, които са любопитни, искат да научат и най-вече искат да колекционират знанията, които получават, с цел и те да станат някой ден «знаещи». Клиентите са ученици. Астрологът е кладенец за знание и информация и трябва да е наясно къде е дъното и кога има опасност кладенецът да пресъхне. Привлича клиенти, които копират знанието и го разпространяват от свое име. Констелации, които засилват тази настройка: слънце, меркурий и марс във 2-ри квадрант, в близнаци, в стрелец или в аспект с юпитер.

Поколения от астролози с вариации по темата: юпитер в овен, телец и близнаци. Астрологически библиотеки и бази данни винаги ще има.

3.2. Юпитер във 2-ри квадрант

“Душата знае” – с тази настройка астрологът е заинтересован в собственото духовно и спиритуално развитие и е кладенец за познания за живота и за душата. Привлича клиенти, които са емоционално гладни за живот и често бъркат този глад с нужда от духовно развитие и спиритуалност. Отношенията астролог-клиент са тип симбиоза и приключват, когато клиентът намери нов “гуру” или кладенец, който да попълва емоционалните нужди. Констелации, които засилват размерите на кладенеца: слънце, луна и венера във 2-ри квадрант, в близнаци, в стрелец или в аспект с юпитер.

Поколения от астролози с вариации по темата: юпитер в рак, лъв и дева. Астролози-извори винаги е имало и винаги ще има.

3.3. Юпитер в 3-ти квадрант

“Ти знаеш” – с този зов астрологът задава безбройни въпроси на клиентите си и по този начин събира информация, нужна за да направи свои изводи и заключения и да напълни своя кладенец, който се нуждае постоянно от нови идеи за живот. Привлича клиенти, които са интелигентни, умни и знаещи, имат голям успех в професионалната си реализация и най-вече в материалната сфера. Отношенията астролог-клиент приключват в момента, в който клиентът осъзнае, че плаща за да го “четкат” или за да даде безплатна медицинска, бизнес или юридическа консултация. Констелации, които засилват тази настройка: слънце, луна и венера във 2-ри квадрант, в близнаци, в стрелец или в аспект с юпитер.

Поколения от астролози с вариации по темата: юпитер във везни, скорпион и стрелец, аспекти на юпитер с плутон. Астролози-мотиватори винаги е имало и ще има на този свят.

3.4. Юпитер в 4-ти квадрант

“Ние знаем” – с този зов астрологът привлича безброй съмишленици, с които да пълнят заедно обществения кладенец копирайки знание от всички възможни източници. От кладенеца пият безброй птиченца, които разнасят името и славата на астролога и астрологията. Знаещи и незнаещи се превръщат в учители на самите себе си и обменят знания и незнания с цел създаването на нещо общо и по-голямо от всички нас, което ще храни славата ни в поколенията и след нас. Отношенията астролог-клиент приключват, когато клиентът осъзнае, че не всяка информация е знание и че качеството е функция на лична осъзнатост и компетнетност. Констелации, които засилват този ефект: слънце, луна, меркурий, венера или марс в 4-ти квадрант, в стрелец, в близнаци, в стрелец или в аспект с юпитер.

Поколения от астролози с вариации по темата: юпитер в козирог, водолей и риби, аспекти на юпитер със сатурн, уран и нептун. Астролози-благодетели винаги е имало и ще има на този свят.

4. Манипулация и магия

Защо? В рамките на една консултация клиентът трябва да е наясно какви методи и способи използва един астролог и с каква цел.

4.1. Плутон в 1-ви квадрант

“Аз съм бог, мога всичко и ще ти покажа как” – с тази настройка астрологът смята, че може и му е позволено всичко. Привлича клиенти, които имат нужда не от астролог, а от врачка или маг, които да го научат как с помощта на техники на манипулация и магия да си оправи живота според собствените мечти, желания и нужди. Клиентът се лишава от лична воля и се чувства безпомощен пред силата на магията и манипулацията, които командват този свят. Констелации, които засилват тази настройка: слънце, меркурий или марс в 3-ти квадрант, в скорпион или в аспект с плутон.

Поколения от астролози с вариации по темата: плутон в овен, телец и близнаци. Могъщите магьосници-астролози владеещи живота на клиентите в момента не живеят масово на този свят.

4.2. Плутон във 2-ри квадрант

“Властта на миналото ни тормози” – с тази настройка астрологът привлича клиенти, които имат нужда някой да ги освободи от кармичната предопределеност, от греховете на родители, на прадеди и рода и от разнообразни магии и проклятия правени на родители и прадеди. Свободата от скритите скелети в гардероба се постига чрез съвети да се изтърбушат миналото и тайните на семейството, да се “изчисти” кармата чрез нови магии, ритуали, жертвоприношения. Астрологът прекъсва със своите “качества” енергийната връзка на клиентите с миналото и с хора от миналото. Старите “богове” се заменят с нови. Констелации, които засилват тази настройка: слънце, луна или венера в 3-ти квадрант, в скорпион или в аспект с плутон.

Поколения от астролози с вариации по темата: плутон в рак, лъв и дева. Магьосниците-астролози владеещи душата и миналото на клиентите са масово разпространени днес.

4.3. Плутон в 3-ти квадрант

“Аз мога да ти оправя живота” – астрологът привлича клиенти, които смятат, че са жертви на манипулации и магии и които имат нужда някой да ги освободи от кармата, от влиянието на лоши хора, да ги защити от манипулации и бъдещи лоши намеси от околния свят. Астрологът съветва да се прекъснат енергийна и всякаква зависимост с околния свят – да се отстранят лоши, болни партньори и всякакви хора, които изпиват енергията на човека. Същата съдба се определя и за хора, които досега са имали силно влияние върху собственото мнение и съдба. Старите “богове” се заменят с нови. Констелации, които засилват тази настройка: слънце, меркурий, венера или марс в 3-ти квадрант, в скорпион или в аспект с плутон.

Поколения от астролози с вариации по темата: плутон във везни, скорпион и стрелец, аспекти на юпитер и плутон. Магьосниците-астролози владеещи и манипулиращи отношенията между хората са масово явление днес.

4.4. Плутон в 4-ти квадрант

“Ние сме всички богове” – с тази настройка астрологът привлича клиенти съмишленици, с които се борят заедно за промяна, за трансформация на държавата и обществото. Съветите и информацията, която дава астрологът са свързани с идентифициране на обществена манипулация, разкритие на лъжи, измами и умишлена дезинформация. Активират се силите и способностите на клиентите и се мотивират за обществено-важни дела, които да спрат лошите сили да се разпростират и вредят на човечеството. Констелации, които засилват тази настройка: слънце, меркурий, венера или марс в 3-ти квадрант, в скорпион или в аспект с плутон.

Поколения от астролози с вариации по темата: плутон в козирог, водолей и риби. Астролозите-богове предстоят да бъдат родени с цел да трансформират Земята.

5. Емпатия и смирение

Защо? По време на консултацията астрологът трябва да е в състояние да се постави в ситуацията на клиента, да влезе в кожата на клиента и да види света от неговата камбанария, да изключи собственото “аз”, за да не навреди със личните си проблеми на клиента. Смирението е нужна предпоставка, за да не се прехвърлят лични борби и стремежи в живота на клиентите.

5.1. Нептун в 1-ви квадрант

“Аз не знам кой съм, аз съм никой” – с тази пасивна настройка астрологът привлича клиенти, които имат нуждата от внимание, да са в центъра на всичко и да се чувстват, че са “някой”. Клиентите са активни, агресивни и имат нужда да докажат собствената значимост и право на свобода, но им липсва ориентация, не разбират реакциите на света, в който живеят. Съветите и помощта, която дава астрологът, са свързани с тяхната философска и религиозна настройка, с нуждата им от справедливост, спокойствие и смирение. След консултацията клиентите се чувстват като след енергиен сеянс, пияни, дрогирани или имат нуждата от дълбок сън, за да осмислят океана от всичко, което ги е заляло по време на консултацията. Констелации, които засилват тази настройка: слънце, меркурий или марс в 3-ти квадрант, в риби или в аспект с нептун.

Поколения от астролози с вариации по темата: нептун в овен, телец и близнаци. Астролозите-лечители не живеят в момента масово на този свят.

5.2. Нептун във 2-ри квадрант

“Човек се ражда и умира сам” – с тази настройка астрологът привлича самотни загубени души-клиенти, които имат нуждата от емоционална топлота, от нежност, внимание и ориентация. Клиентите са изолирани, живеят извън обществото, не спазват законите и правилата на социалното общуване. Проблемите им са свързани с липса на пари, дом, семейство, приятели, работа, професия. Астрологът за съжаление няма “магическа пръчка”, с която да поеме отговорността и да реши всички проблеми. Констелации, които засилват тази настройка: слънце, луна или венера в 3-ти квадрант, в риби или в аспект с нептун.

Поколения от астролози с вариации по темата: нептун в рак, лъв и дева. Астролозите-лечители на душата не живеят в момента масово на този свят.

5.3. Нептун в 3-ти квадрант

“Аз не знам кой си, затова съдя по себе си” – с тази настройка астрологът привлича клиенти, на които приписва същите нужди и проблеми, каквито и на себе си. Липсата на взаимна ориентация и доверие води до абстрактни консултации, в които не се намират решения на конкретни проблеми, а се изясняват отношенията между хората и кой как възприема света и живота като цяло. В най-добрия случай астрологът “чете” мислите на клиента и “ясновидства”, но приложимостта в живота на клиента отсъства. Липсата на общ език води и до неправилна интерпретация и грешни изводи, за които после е виновен астрологът. Констелации, които засилват тази настройка: слънце, меркурий, венера или марс в 3-ти квадрант, в риби или в аспект с нептун.

Поколения от астролози с вариации по темата: нептун във везни, скорпион и стрелец, аспекти на нептун с юпитер и плутон. Дезориентацията и липсата на вяра в астрологията ще преследват тези 3 поколения още дълго време.

5.4. Нептун в 4-ти квадрант

“Не знаем за какво сме тук” – с тази настройка астрологът привлича клиенти – съмишленици, с които заедно да търсят истината и значението на собствения живот, да изпълват един на друг живота със смисъл и значение. Клиентите виждат и разпознават собствените си проблеми в проблемите на астролога. След консултациите клиентите се чувстват част от извънземно нашествие на земята, дошло от чужда планета на гости на земляните, да ги научи на любов и смирение в борба с лошото на Земята. Констелации, които засилват тази настройка: слънце, меркурий, венера или марс в 3-ти квадрант, в риби или в аспект с нептун.

Поколения от астролози с вариации по темата: нептун в козирог, водолей и риби, аспекти на нептун със сатурн и уран. Бъдещото поколение от астролози-пратеници ще спасяват Земята.

© Снежина Бенчева