Ще започна тази статия с историята на Yamaoka Tesshu, Майстор на меча и фолклорен герой на Япония.

Годината е била 1864г. Yamaoka Tesshu най-после е срещнал достоен противник. Той е бил най-добрият фехтовач в Япония. Бил е млад, бърз, силен и самоуверен след хилядите боеве, където е печелел победата – но този ден е бил различен. Този ден завинаги е променил живота му. На този ден е кръстосал меча си с Asari Gimei.

Asari Gimei е бил Майстор на меча, който по това време е минал през областта на Tesshu. Той е имал собствена школа и е бил прочут с уменията си с меча. Tesshu не е могъл да пропусне възможността да се изправи срещу Asari в двубой и Asari е приел. Макар че Asari е бил 12 години по-възрастен от Tesshu и с по-нисък ръст, той умело е отбивал атаките му. Битката продължила половин ден. Накрая Asari е нанесъл чист, неблокиран удар , разбивайки бамбуковия щит на Tesshu, който е трябвало да признае победата на противника си.

По ония времена традицията е повелявала, че боецът е трябвало да стане ученик на този, който го е победил. Така Tesshu е станал ученик на Asari. Започнал е 17-годишен период от живота му, през който е бил тероризиран от своя учител. Asari, противно на възрастта и ниския си ръст е притежавал бойни умения, които Tesshu не е могъл да разбере. В първия им тренировъчен сблъсък Asari е изгонил Tesshu от тренировъчната зала, изтласквайки го през вратата на улицата. След това е заключил вратата под носа му.

Tesshu е бил нападнат от кошмари свързани с учителя му и преследван от собствените си страхове, той е залегнал сериозно над тренировките и медитацията си като начин да се освободи от това робство. Това е отнело по-голямата част от двете декади. Без това нямаше да се превърне във фолклорен герой на Япония –признат като будист, калиграф, майстор на меча, политик и филантроп. Неговият начин да се освободи е бил наистина Ураново постижение, а как точно е достигнал до тази свобода и как се е оказал в робството – Уранова история. Историята за Tesshu e всичко, което бих искала да изследвам за Уран и бойните изкуства.

Рождената дата и предизвикателството

8 години, откакто се занимавам с бойни изкуства, съм събрала 27 натални карти на практикуващи бойни изкуства, които са тренирали от 3 години до цял живот и в твърдите, и в меките стилове. Базата данни с тези карти са обозначени с “А” в системата на Lois Rodden , съдържаща точна информация за всеки от намесените хора. Интересуваше ме дали при всички тях има някакви общи астрологически фактори.

Не е изненада, че Плутон си показа лицето , в частност в аспект със Слънцето и Марс / използвам “общите” аспекти – съвпад, опозиция, тригон, квадрат и секстил – в моите анализи./ От тези 27 карти 11 са имали контакт Слънце-Плутон и 11- контакт Марс-Плутон. Както трябваше да се очаква в картите на практикуващите бойни изкуства, Марс / Бунтовникът/ и Плутон / Безстрашната Душа/ са си казали тежката дума.

Но аз открих нещо неочаквано в тази бунтарска смес – Уран. Във всички карти видях ролята на Уран, основно във връзката му с Луната, Марс и ъглите – понякога мултипълни връзки в различните карти. Преобладава връзката Уран-Луна, макар че в картите, където не се знае точното време на раждане, аспектите Луна-Уран може да не бъдат в орбита. От тези 27 карти 13 са имали връзка Луна-Уран и 9 са имали аспекти Уран-Марс.

От 15 карти с известно време на раждане , 9 са имали Уран аспектиран с асцендента или МС. Контактите на Уран с ъглите се срещат по-често от тези на Марс и Плутон / Марс има 5 контакта с ъглите, Плутон- 7/. Някак си не подозирах, че Уран, планетата на шокиращата промяна и индивидуалност ще бъде толкова изпъкнала в картата на практикуващите бойните изкуства. Макар че в собствената ми карта имам съвпад Луна-Уран, не съм го разглеждала в контекста на заниманията си с бойни изкуства.

Тогава просто за да експериментирам, потърсих в Интернет и открих рожденните дати на забележителни майстори по бойните изкуства: Bruce Lee, Chuck Norris, Jackie Chan и Jet Li. Рожденната дата на Bruce Lee беше публикувана в астро-базата данни на Lois Rodden и обозначена с “АА” . Рожденната дата на останалите трима – с “С”- “Внимание, няма източник за произхода.” Bruce Lee, както можете да си представите, има динамична натална карта включваща тригон Слънце-Плутон, широк съвпад Луна-Марс и квадрат Марс-Луна. Още Уранът му аспектира МС, а планетарните му енергии са фокусирани в стелиум в 11 / Водолейо-Урановия/ дом. Чък Норис има секстил Уран-Слънце и съвпад Уран-Марс. Слънцето при Джеки Чан е в тригон с Плутон и в квадрат с Уран. Джет Ли има Слънце и Луна в квадрат с Уран и аспектиращи Плутон.

Дори Tesshu, нашият майстор на меча от 19-ти век, който е създал Школата на Меча на Не-Меча е имал секстил Марс-Уран; ако разглеждаме времето му на раждане е имал и съвпад Луна-Марс и секстил Луна-Уран.

Ще се спра тук на ролята на Уран в живота на практикуващите бойни изкуства. За целта на статията Урановият човек е идентифициран като някой, който има Уран в аспект с Луна, Марс или ъглите. Не разглеждам бунтарските енергии на Марс и Плутон, а избрах да проуча неочаквания ни гост- Уран. В наталните карти на повечето практикуващи бойни изкуства , Уран е установил контакт с Луната, Марс или ъглите и ще се опитам да обясня интригуващото му присъствие.

Връзката между Уран и бойните изкуства

На първо място Урановата символистика не изглежда да подкрепя традицията на бойните изкуства. Не мога да оспоря,че е играл роля в картите на “подопечните ми” практикуващи, но не разбрах точно как. Стереотипната Уранова личност е ексцентрик, човек, незачитащ обществените норми, вероятно учен, винаги революционно настроен. Гений? Определено. Пълен с нови идеи, но нарочно отчуждаващ другите, с индивидуално и неконформистко облекло, убеждения и начин на живот. Урановите хора могат да бъдат хуманисти, но също така и егоцентрични като противоположния си знак Лъв. Ако се опитате да накарате Уранеца да се заеме с рутинна работа или такава по график, традиционен брак, или типични приятелства, много бързо ще го фрустрирате. Уранците не следват шаблона, те го рушат.

Когато изследвах тези натални карти, започнах да виждам друг имидж на Уран. Представете си за момент, че сте в тренировъчната зала, решени да практикувате бойно изкуство по ваш избор. Отстрани са другите трениращи, които тренират също толкова упорито колкото и вие / ако не и по-упорито/. Те също носят подобната на пижама дреха, която се носи в такива случаи и вероятно колан, показващ ранга, който са завоювали с тяхното търпение, труд, пот и заставане с лице към ограниченията им. Те са позволили да бъдат променени от изкуство отпреди хиляди години. Това подкрепя ли обичайната Уранова личност?

Нека да потърсим образите, които изглежда опровергават Урановия архетип. Знам, че го направих. Униформите? Не. Уран е Водачът, Показващият Пътя. Респект към йерархията на ранговете? Няма начин. Уран е повел Френската Революция. Уран е Бунтовникът. Уран не следва заповеди.

Така и не можах да открия убедително опровержение, но го почувствах. Трябва да го е имало в историята на майстора на меча Tesshu и решителността му да победи опонента си. Този опонент, разбира се, е самият той.

Кой Е Врагът?

Терънс Уебстър-Дойл, авторът на Карате: Изкуството на празния Аз, пише:

“И кой е врагът? Може да изглежда, че врагът е другия, като при война …вероятно врагът е аз-а, вътрешната битка в опит да се самоконтролираш. Боят тогава не е с оръжия или с тяло, а с ум, ако умът е разделен и се намира в конфликт, прехвърля върху себе си конфликта и насилието на външния свят.”

В The Tao of Sports, Боб Мичъл пише, че ние виждаме опонента си по начина, по който всъщност виждаме самите нас и така както виждаме самите нас е това, което проектираме върху нашия “враг”.

“Възприемате ли опонента си като враг? Съмнявате ли се в мотивите му? Подценявате ли стойността му? Ако е така, ще останете нехаресващ, недоверчив и надценяващ себе си. Той е вашето огледало: той се стреми към това, към което и вие, използвайки същите средства, работейки упорито за да се подготви. Почувствайте милост и съчувствие към него и ще изпитате емпатия към себе си. Уважавайте го и ще уважавате собствените си усилия.”

Каквото е казано там, не е ново за нас: Ние сме взаимно свързани: така както виждаме себе си-виждаме и другите. Пол Уайлдиш посочва: “ Древните вярвания като будизъм, хиндуизъм и таоизъм приветстват универса като една взаимо-обвързана реалност, от която ние сме част. Няма истински “аз” отделно от това единство на универса и няма място, където ние да застанем настрани от него.” Всъщност можем да се видим навсякъде. От трудовете на Карл Юнг до тези на Jean Shinoda Bolen, от Clarissa Pinkola Estes до Don Miguel Ruiz, колко много пъти сме чели тази златна истина – това, което се стремим да извадим навън от нас- е винаги в нас. Страшното чудовище, охраняващо съкровището е също така винаги в нас. Ние не сме отделни от тези, които са ни противоположни, ние виждаме собствените си провали, желания и нужди точно възпроизведени в тези, които са тук, за да ни отразяват огледално. И поради тази причина ние можем да преодолеем врага извън нас само тогава, когато победим в самите нас това, което ни наранява или плаши.

Като практикуващ будист Tesshu е имал учители по дзен, които са му дали коан след коан за да му помогнат за страха му от неговия страшен учител. Те са казали:” Ако опонентът те плаши или обърква, значи ти липсва истинска проницателност.”

Чувството за изолираност: Урановата дилема

Как може Урановите аспекти да отразят тази липса на проницателност , това чувство на изолираност от света? Уран изразява шока и промяната, изолацията и вървенето по собствен път. Урановите контакти в наталната карта могат да символизират нуждата от свобода толкова екстремно, че това да доведе до изолация от другите. Урановият емфазис може да покаже откритост към всичко и следователно- нежеланието да посветиш на каквото и да е било. Такива продължителни прояви на индивидуализъм и желание за свобода могат да доведат до чувство на откъсване и отчуждение в Урановия човек.

Отчуждението е кошмарът за тези с Уранов аспект. Когато погледнем отвъд повърхността на Урановите архетипи / Гений, Революционер/ и изследваме емоционалната рамка на такива хора ,можем да видим, че отчуждението е много реална сила в техния живот, водещо до изразяване на другите лица на Уран като Изгнаникът и Самотникът.

Помислете за това: Просто един удар от Уранов транзит може да ни пробуди да осъзнаем колко се задушаваме в битието си. Може да се чувстваме впримчени и тревожни, напрегнати във връзките си, откъснати от тези около нас, очакващи промяна. Понякога изпитваме чувство на самота и отчуждение, без да знаем накъде да се обърнем. Добре, транзитът евентуално свършва. Но за тези от нас, родени с Уранов аспект, изглежда сякаш изпитват въздействието на този транзит ежедневно. Може да се чувстваме неспокойни, и борещи се да бъдем част от нещо, което ни кара да бъдем вън от самите себе си , вън от самотата ни.

Phyllis Firak-Mitz е написала прекрасна статия за Уран , която е публикувана в The Mountain Astrologer. В тази статия тя направо идентифицира Урановите предизвикателства като Оттегляне, Отчуждение и Самота. Тук е планетарната енергия, която превъплъщава промяната, проницателността и революцията, още в наталната карта тя по-често изразява емоционалното наследство на гения и индивидуализма – чувството за отчуждение и самота. Firak-Mitz посочва в статията си, че повлияните от Уран хора могат да си създадат собствено чувство за отчуждение чрез: 1/фокусиране върху различията 2/бунтовничеството си 3/изборът да се чувстват изолирани

Бих искала да посоча, че Урановите човеци са привлечени от бойните изкуства за да изцеляват или най-малкото, за да се справят с тези чувства на самота и отчуждение . В търсенето им на свобода те се насочват към бойните изкуства не напълно съзнателно, но с потребността от лечение. Така Урановите хора се надяват да излекуват чувството за изолация, на аутсайдерство, и да подчинят опонента, който е всъщност самите те.

Chart 1 е наталният хороскоп на човек, който е изучавал мек стил бойно изкуство (see footnote 4) от близо две декади. Наричам тази карта “Фениксът”. Да, Нептун е на източния хоризонт /Асцендентът/, което индикира доказана способност да се заличат контурите на аз-а, както и МС е там, където живее Уран. Уран образува широк съвпад с МС във вдъхновяващ огън, така Урановият импулс към връзка – анихилиране на отчуждението – се подновява от само себе си отново и отново, като възкръсващ от пепелта Феникс. Уран не само образува тригон с Луната, но прави и квадрат с Марс, така този човек е способен да изпитва и създава чувство на отчуждение. Но ако МС е това, което наричаме “вдигни очи” / литературно/ , тогава този практикуващ бойно изкуство поглежда към Урановия идеал. Това е Урановият процес за подчиняване на врага на отчуждението / емоционално/ чрез признаването, че враг няма, няма срещу какво да се биеш и от което да се отделяш. С управлявания от Уран Водолей върху IC-то на този човек, можем да приемем, че преодоляването на този емоционален макиаж ще изисква дългосрочен проект за преосмисляне на намеренията си за свобода и отчуждение.

Този човек е изучавал много форми на бойни изкуства. Без бойните изкуства е щял да си стои в къщи сам, отказвайки компания. Бойните изкуства го поддържат “във връзка” – с външния свят и със себе си.

Chart 2 е на жена, изучавала твърд стил бойно изкуство от много време (see footnote 4) в школа, доминирана от мъже. Наричам нейната карта “Перлата на Дракона”. Забележим е стелиумът на 12-тия й дом. Можем да спекулираме върху подсъзнателните действия, страхове и мечти, които влияят върху живота на жената. Бих искала да мисля за съвпада Слънце-Плутон като за драгон лежащ в пещера, понякога спящ сред съкровищата си, а друг път разярен от ограниченията си. 12-ти дом изглежда най-подходящото място за такава Плутонова сила. И още, драконът не сваля око от перлата, неговия начин на свобода: красивия съвпад Марс-Уран, изгряващ над хоризонта, във водите на Рака /11-дом/ кара тази жена да реагира по най-невъзможните начини – да бъде жена сред всички тези мъже, тренирайки и биейки се с тях, което е рядкост, защото школата е традиционна и не се посещава много от жени, особено в този стил бойно изкуство.

Тази жена иска да бъде възприемана като жена, дори и когато работи здраво в школа, доминирана от мъжете. Някак си не си представя себе си в женско училище/школа. Нейният Марс-Уран аспект продължава да я води в царство, където тя трябва да докаже себе си, където не само трябва да бъде различна, но също така и съзнаваща с умение и знание своята различност, така се противопоставя и решава чувството си на изолираност.

Победата на Tesshu: Триумф над отчуждението

Победата на Tesshu е бил Уранов триумф; собственото му бойно изкуство му е помогнало да овладее усещането си за отделеност. Отнело му е 17 години да се освободи от страха си от опонента. Когато Tesshu e постигнал просветлението си, той е бил на 45 години. След много години медитация, решаване на коани и тренирайки здраво с меча, Tesshu е открил как да победи врага си. Tesshu пише: “Като чистата роса отразяваща света с кристална яснота, ще настъпи тотално пробуждане”. Този ден е бил 30 март 1880г и Tesshu току-що е изживял транзитиращ Уран в опозиция на наталния му Уран – за мнозина това е време за пробуждане и постижение.

Когато Tesshu се е освободил от затварящия го фокус върху неговия опонент , мечът на Asari повече не го е плашел. Просветлението на Tesshu го е накарало да различи финалната истина, че няма никакъв враг. И никога не е имало.

Tesshu е изтичал в тренировъчната зала за да изпита новото си разбиране. Веднага след като е кръстосал меч с учителя си, Asari е свалил оръжието си и е приветствал Tesshu като победител, знаейки, че Tesshu е открил истината, че няма враг. Tesshu най-после е разбрал, че няма друг опонент за побеждаване извън самия себе си. Духовната му сила е станала непобедима. Asari се е пенсионирал и Tesshu е станал новият господар на тяхната школа.

Концепцията за “няма враг” може да изглежда твърде лесна или твърде смахната за разбиране на пръв поглед, и може да звучи прекалено елементарно за да се приложи в практиката. /”Когато се биете, трябва да виждате човека срещу вас не като враг, а като приятел.”/ Но концепцията е много по-трудна за прилагане в реалността. Когато се биете с някого, който ви причинява болка, когато не се защитавате – идеята за “няма враг” е най-меко казано, само теория.

Още, възприемането на другия като различен може да бъде пример за отчуждение в живота на някого. Градусът на трансформация изискван за да се приеме, че в края на краищата враг няма – дори когато се биете или кръстосвате мечове – е дълбок. Това е наистина момент принадлежащ на Урановия човек или на Урановия транзит. И Урановият човек е задвижен да преследва и преоткрива това дълбоко проницание отново и отново.Да убие отчуждението. Да убие опонента, самотата, която наистина пребивава в аз-а. Joshu Sasaki Roshi пише:

“Чрез утвърждаването на индивидуалния/ и отделен/ аз …вие се доближавате до проблемите на света , ако те са били външни за вас. Докато вие изживявате света като външен и не се съединявате с него, тогава вие винаги ще търсите света. Вие сте заробен от него и може би никога няма да изпитате живота в истинската му радост.”

Наталните Уранови аспекти са статични / символи на момента, замръзнал във времето/ ; те също изразяват и процеса на движение от разпознаване към отчуждаване и към съединяване, към истинското разбиране, че хората не са отделени един от друг. Бойните изкуства, които наблягат върху съчетаването с опонента и заличаването на аз-а, могат да позволят на Урановите хора да постигнат това разбиране.

Това истина ли е?

Лесно е да се прилепим към екзотичната форма на Дзен, когато говорим за “врага на не- врага”. Как нещо може да бъде това, което не е? Как то може да бъде реално? Нептуновият архетип изглежда по-добре екипиран да подкрепи тази неяснота, но според мен Урановата връзка дава на човека способността да се справя с тази очевидно объркваща реалност – да се разхожда на ръба на знанието-незнанието – чрез заставане с лице към врага и осъзнаването, че враг няма и никога не е имало. Урановият човек има способността да възприеме това опровержение, да го изпита в реалността и да го изрази. И бойните изкуства са идеално средство за този Уранов процес.

О Сенсей , създателят на айкидо, го е изразил по този начин:” Аз съм Универсът …когато врагът се опитва да се бие с мен , самия универс, той се опитва да разруши хармонията на универса . Така още в момента, в който му е дошло наум да се бие с мен, той всъщност вече е победен.”

Вярвам, че много Уранови хора са привлечени към бойните изкуства в опит да победят чувството си за отделеност, изолация, отчуждение и самота, след което откриват, че те всъщност са Универса. За да стигнат до това заключение, може би ще са им нужни дълги години тренировки като при Tesshu и накрая ще победят врага: самите себе си.

източник