Марс е пиктограмен символ зодиакален знак овен и 1 дом, втори пиктограм на скорпион и 8 дом.

Екзалтация – козирог, десети дом

Заточение – телец, везни, втори, седми дом

Падение – рак, четвърти дом

Планетен цикъл – 1g 322d

 

 

астросоциологическо значение

Марс представлява войната, военната йерархия, полицията, въоръженията, всевъзможни конфликти и като цяло – силата и висшата изпълнителна власт на държавата. Той управлява хирургията и силата на младежта. Влияе върху мускулите на човешкото тяло. В неговата власт са също тежката промишленост, желязото и огънят. Ръководи спорта, влияе върху злополуките, пожарите, социалните и революционни движения. Той е рицарят на страната и защитникът на справедливостта.

 

 

сигнификатор на социални отношения

любовниците в карта на жена, мъжете

 

 

кармично значение

Марс е долна октава на плутон. Марс представлява принципа на Космическия огън, експлозивната енергия, произтичаща от божествената мощ – той символизира справедливия гняв на Бога, Небесния огън, огнената колесница, небесното войнство и т.н. Цитираните библейски символи чудесно покриват насочеността на използуването на марсовите вибрации.

Независимо, че марс се счита за злокобна планета, той е от първостепенно значение, защото дарява родения със смелост, с дързост да се утвърдим в обществото, със стремеж към развитие.Душите, пристигнали от Марс се характеризират с висока активност, лесно изпадане в ярост – което ако не се прекалява може да бъде полезно. В същото време е наложително да бъде овладяна тяхната склонност към насилие. Не трябва да забравяме, че Марс ни осигурява не само нужния тласък към развитие, но и тежки кармични натрупвания.

 

Бидейки символ на войната, кръвта, метала, на сексуалността и червения цвят, планетата подтиква родения към насилие… Марс обременен с лоши аспекти в миналите си живота е познавал метежни и разрушителни съществувания, изпълнени с поквара, а понякога и с убийства. Необходимо е цялата настояща енергия да бъде канализирана, за да се използува за съзидателни цели. Марс ни дава сила да преминем през материалния свят, следвавйки указаната от меркурий посока. Той служи като инструмент на меркурий. Марс се разглежда във връзка с управляваните от него знациовен и скорпион, както 1 и 8 дом.

 

 

астропсихологическо значение

Марскато пиктограма на овен психологически апликира начина за себеутвърждаване, борбеността, нападателността, действието, пламенността, иницианитността, волязата за победа. Като пиктограма на първи дом тя апликира начина по който света вижда и оценява нашето поведение.

 

Марс като пиктограма на скорпион изразява възраждането, дълбоките инстинкти, стремежа да се надникне във всички тайни и ъгли, суеверието, страха, но и също така способността най-яростно и най-силно да се потопиш в самия ад. Като управител на осми дом апликира сексуалността, връзката с отвъдния свят, всичко, което се обозначава като магия, стремежа за придобиване на повече и по-нетрадиционно познание.Марс, първи дом и овен, респ. Осми дом и скорпион, управлявани чрез марс апликират личното несъзнавано в психологичния профил.

 

Като психично поведение, пиктограма марсучаствува в Комплекса на Солнес, къдетостремежа към създаване, към творчество, към градивност и откривателноство се нуждае от активността и импулса на овена.

 

Същото това свойство на пиктограма марс е необходим в Икаровия комплекс, където стремежът към авантюри, приключения, към нови хоризонти, към нови земи, към духовно обогатяване и израстване е немислимо без импулса на смелостта и риска.

 

Но също така психичното поведение, опосредствувано чрез пиктограма марсв Комплекса на татко Юбо създава личности, които в най-добрия случай са недодялани или непохватни, а в най-лошия – жестоки, грубияни, индивиди, за които “дебелащината” е форма на личностна изява.

 

Като психичен стил, пиктограмата марсе съставначаст от Комплекса на дон Кихот, където следването на една идея, една илюзия, на една имагинерна кауза изисква изключително много енергия и импулс, които съчетани с постоянството, ината и упорството на телеца в асцедент формира подсъзнателни черти в характера, оформящи и външната изява и начина на поведение в обществото. В този комплекс пиктограмния марс може да ни даде информация както за личности, следващи с цялото си същество и убеденост благородни и възвишени идеали, така също и агресивни и егоистични, готови в името на собственото си “аз” да унищожат другите, да им отнемат жизненото пространство и светоусещане само защото то е по-различно от тяхното.

 

Пиктограма марс обозначава активността, затова по-често неговата отрицателна страна е дасъздава психична група, която обикновено е неудовлетворена от постигнатото на колективно ниво. Естествено неудовлетвореността е важен стимул за личносттно развитие и усъвършенствуване, когато е в здравословен размер. Извън тази рамка пиктограма марс е един от катализаторите на депресивността, а неговото прекомерно влияние може да предизвика по-тежкото психично състояние – маниакалната депресивност. Тъй като пиктограма марс се апликира с активната сексуалност, то в случаите когато е и катализатор на депресивно състояние, той най-често се свързва с психичното състояние при Кастрационния комплекс.

 

При лицата от мъжки пол се изразява в страх от загуба на прерогативите на мъжествеността – в биологически, в обществено-социален, семейно-битов и професионален аспект. Овенмондално отговаря на 1 дом – т.е. какво ние правим, за да ни възприемат хората, стремежа на мъжете с такава конструкция е да се докажат че са мъже по всички възможни начини – от състезание по надпиване с бира в кварталното бистро, до вживяването им в ролята на екшън-герой или поредния Казанова.Но при всяко положение зад подобен стил и с течение на времето все повече се открива вътрешната психична неуравновесеност, несигурност и неувереност на колективно ниво, а в някои случаи и склонност към сексуални дивиации.

 

Овена наистина е знак на енергията и импулса, но индивидите с Кастрационен комплекс, които достигнат до състояние на еуфория и самозабрава от самостоятелността си и символите на мъжките прерогативи, рискуват с времето да усетят как огнената природа, канализирана чрез пиктограма марс угасва, защото тя не е неизчерпаема. Въпросът е как те са я оползотворили?! Дали в борбата за надмощие са използували този комплекс, за да създадат закрила и защита за нуждаещите се от тяхната привидно “силна” личност и по този начин са се превърнали в уважавани и достолепни владици.

 

Или сърдити старчета, хленчещи жално за времето, когато… са били мъже… При жените с Кастрационен комплекс пиктограма марс има обратно действие.Като психичен стил се изразява в усещанетоза липса на прерогатив, който да ги прави равнопоставени с другия пол.Жените с Кастрационен комплекс имат значително по-агресивен стил на поведение.Те винаги се стремят да могат да контролират, управляват, направляват нещата сами. Нещо повече, техния подсъзнателен стремеж е да нахлуят в т.нар. “мъжки” свят и да докажат че разликите между половете са само биологични.

 

Интересен факт е, че жените не само с Кастрационен комплекс, но и с овен подсъзнателно се стремят иработят в системата на чисто мъжки професионални сфери – в структурите на полицията и армията и дори в миньорското и строително дело. Но дори и да не ги откриете там, да са заети с бизнес, с ръководство на фирми, отдели, сектори илидори да са обикновени домакини,овен или с пиктограм марс участник в Кастрационнен комплекс, винаги води една битка с обществото и със себе си /отново имайки в предвид че в случая става въпрос за оста овен-везни/, в която те се стремят да бъдат Атила или Чингиз Хан, дори с цената на много лични жертви.

 

При жените, както и при мъжете, анормалното развитие на Кастрационния комплекс, с участието на пиктограма овен – марс, може да даде “странични” ефекти. Туку виж от напористата ръководителка на малък женски кръжок, в което си разменят кулинарни рецепти или разучават поредната песничка с “ляляля”, изведнъж израстне лидер на неформално движение, което се бори за правата на жените. Ако вече ги има – ще се намерят нови нарушени. Като например правото всеки петък вечер пивниците да бъдат женско царство…

 

С този метафорично-комичен пример всъщност се онагледява склонността при анормално развитие на женския кастрационен комплекс да се достигне до краен феминизъм, стремейки се да се управляват ВСИЧКИ възможни ситуации и отношения, касаещи половото обществено разделение: включително слагането на “юзди” на силния пол и подкарването му мирно и кроткокъм светлото бъдеще.Не такова каквото той го вижда. “Вся власть женшчинах…”

 

Както при мъжете, така и при жените пиктограма марс е съставка на личната сексуалност.При участието му в един кастрационен комплекс, в зависимост от степента на приноса му в него, той може да породи на интимно подсъзнателно ниво или неудовлетвореност и засилени биологични потребности, или желание да се държи партньора на разстояние за известно време, или абсолютна студенина. И трите състояния са израз на стремежа на комплекса по някакъв начин да се доминира в едно микро-общество.

 “Световен астросоциологически анализ” – д-р Методи Константинов
“Кармична Астрология” – Доротея Кьохлин де Бьолер
“Астрология за родители”-Жозет Бетайол