Венерае пиктограмен символ зодиакалните знаци телец и везни, а също 2 и 7 дом.

 

Екзалтация – риби, дванадесети дом

Заточение – скорпион, овен, осми, овен

Падение – дева, шести дом

Планетен цикъл – 225d

 

 

астросоциологическо значение

 

Венера е планетата на младостта, красотата, артистичния свят, лукса, модата, нравите, мира, сватбите, на народните страсти, на светския и развлекателен живот, ражданията и суетата. Венера е символ на демагогияга в политическия живот. В метеорологията тя създава условия за влажно и горещо време.

 

 

сигнификатор на социални отношения

 

сестрите, момичетата, любовниците – особено в натална карта на мъж

 

 

кармично значени

 

Като въпръщава принципа на хармонията, красотата, нежността и любовта, венера управлява изкуствата, музиката, пеенето, танца, рисуването, всичко онова, което изразява в земен план небесните хармонии.

Като планета на радостта, мира и благоденствието, тя е и долна октава на нептун. Не бива да забравяме, че луната, венера и нептун са трите планети, олицетворяващи женствеността – луната я изразява на физическо ниво, венера – в емоционален план, а нептун – универсалния женски принцип.

Венера е също така и планетата на благоденствието, лукса и богатството. Тя разкрива привлекателността на нашите приятели и любовници, начина по който се влюбваме. В нея е вложена любовта на Всеобщия Отец към всичките негови чеда. Душите, които преди да се въплътят на Земята са пребивавали известно време на Венера, са надарени в този живот с нежност и чувстввителност и със способността да разбират законите на Вселенската любов.

Слънцето, меркурий и венера са трите планети с най-силно влияние върху нас, а най-силното между тях е това на Венера, защото тя се намира най-близо до земята.

Планета на любовта и брака, тя ни показва какви са били те през нашите минали животи. Тя разкрива любовната и брачната ни карма, връзките ни с приятели и любовници, с хората на изкуството и с парите. В сляба позиция – в опозиция на своя дом или знак и слабо аспектирана, Венера означава, че в миналите животи сме били егоистично настроени, със студени сърца и че във връзките ни е липсвало съобразяването с другите. Следователно в този, според кармичните закони за действието и противодействието, ни очакват малко любовни радости – но същевременно бихме могли да постигнем добра карма за следващото съществуване.

 

 

астропсихологическо значение

 

Венера изобщо като пиктограм симвоизира любовния живот, а като пиктограма на телец психологически апликира сетивното възприемане изобщо и сетивното възприемане на чувствата и усещанията конкретно, съзидателните заложби, естетическия усет – и двете в техния материален измерител.

 

Телеца е носител на упорството, на постоянството и ината, затова тези качества се апликират чрез пиктограма венера като способност или неспособност към трайно или нетрайно постигане на определена конкретна цел или идея. Като пиктограма на везни, тя апликира света на идеализма – т.е. чувствата, идеите, емоциите в техния имагинерен вид. При телеца тя е носител на материалния усет за лукса и удобството, при везните – на представата за тях.

 

Като апликант на втори дом венера символизира материалните блага, финансите, също така земята заради идентичността на втори дом с телеца.Като владетел на втори дом тя носи изобщо информация за желанията в тяхното материално ограничение и възможност за тяхното постигане.

 

Венера като апликант на седми дом символизира всички видове формални отношения – брак, партньорство, договорености, а също справелдливостта от същите формални отношения. Освен това като носител на имагинерността на чувствата, идеите, емоциите, тя символизира хората на изкуството, творчеството, способността да се подхожда творчески и гъвкаво в отношенията с хората.

 

Психологически пиктограма венера апликира КОЛЕКТИВНОТО съзнание и по-точно личното несъзнавано, което изразява материалните инстикти и собственическото отношение в чувствата. Тъй като тя е най- типичния изразител на емоциите и чувствата, тя апликира и афектите – т.е. неправилното усвояване на същите на съзнателно ниво.

 

Като елемент на КОЛЕКТИВНОТО, в състоянията венера може да участвува във състоянието на сподавяне – т.е. съзнателно създаване на прегради и задръжки при сублимиране /усвояване/ на състояние или обстоятелство, както венера като емелемент на КОЛЕКТИВНОТО е фактор на извращаването – т.е. неправилното изразяване на сублимираното състояние или обстоятелство.

 

Като изразител на емоционалното лично несъзнавано в КОЛЕКТИВНОТО, често венера е елемент на неврозното състояние – т.е. нервно емоционално напрежение или дисхармония, в циклотимията – особено при ретроградност – редуване на силна възбуда и състояние на депресия на емоционална основа, на психоза – самоприписване на емоционални състояния.

 

В системата на комплексите венера има отношение към онези, в които участвува нейната артистична природа – като например Орфеевия комплекс,където природата й се проявява чрез драматизъм в любовта и стремеж за артистичност в живота, като позицията на венера в него ще разкрие по какъв начин личността се адаптира емоционално в околния социум или в сексуалния комплекс – Комплекса на Кармен тя проявява природата си като пиктограм на любовта и нейната апликация е усвояване реален опит за нея.

 

Поради включването в анализа на елемента-проекция слънчева земя,венера като управител на телец и вторидом по-добре да се разглежда като имагинерно отношение към изброените им значения, приписани на венера.

“Световен Астросоциологически анализ” – д-р Методи Константинов

“Кармична астрология” – Доротея Кьохлин де Бьолер

“Астрология за родители” – Жозет Бетайол